You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

kuran okunurken davranış

kuran okunurken davranış

Forumcu
kuran okunurken davranış
merhaba,

şu konu hakkında detaylı bilgi sahibi kimse varsa paylaşabilir mi?

kuran okunurken bildiğim kadarıyla evla olan susup dinlemektir.(Bir ayet mealinde görmüştüm sanıyorum)
ayetlerin anlamını yeni yeni ve çok az anlayabiliyorum

bir ara bir tandığımdan duydum ve şöyle dedi

"kuran okunurken başka iş yapılmaz. Bir ara peygamber efendimiz (s.a.v.) kuran okunurken bir iş ile meşgul olan bir kimseye hiddetlenmiştir", bu vakıa doğru mudur aceba.

örnek sorular (merak ettiğim): 
kuran okunurken bir iş ile meşgul olunabilir mi (üstte) veya bir işle meşgul olunurken kuran dinlenebilir mi?

kuran okurken (4 ayaklı) sandalye üzerinde oturmak mekruh mudur?

ayrıca :

kuran/ezan okunurken izin verilen bazı eylemlerin (davranışların) olduğunu duydum , bunlar nelerdir aceba?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Süper Moderatör
Cvp: kuran okunurken davranış
2016 tarihinde yapmış olduğum bir paylaşımı tekrar edeyim.





Selamün aleyküm!


Allah(CC) bizi Kur’anı dinleyen, anlayan ve hayatına tatbik edip felaha ulaşanlardan eylesin. Zira ayet-i kerime buyuruyor ki:




Araf 7/204:Kur'an okunduğu zaman da hemen onu dinleyin ve susun gerek ki rahmete erdirilirsiniz





Yani kur’an dinlemek farzdır.





Fakat hayatımıza tatbiki öylemi oluyor? Maalesef...



Benim (ve biçoklarınızın da) şahit olageldiğim iki örnek vermek istiyorum. Esasen bu yazının kaleme alınıştaki amacı da zaten şahit olduğum bu yanlışlara dikkat çekmek.





Birinci örneğim camilerimizden. Bilindiği gibi, sabah ve akşam namazlarından sonra “hu vallahüllezi” diye bildiğimiz haşr süresi son 3 ayetini ve yatsı namazlarından sonra “amene-r râsûlû” diye bildiğimiz bakara süresi son iki ayetini okumak sünnettir. Peygamberimiz(SAV) hadislerinden bunları okumanın büyük faziletleri olduğunu biliyoruz. Ayrıca diğer vakit namazlarından sonra da bazen hocalarımız bir miktar Kur’an okuyorlar. Allah razı olsun.






Fakat ne var ki hoca tam “euzu” çekmeye başlarken maalesef bir kısım cemaat hemen kalkıp terk ediyor. Yukarıda da söylediğimiz gibi kur’an okumak sünnettir, fakat -bulunduğunuz ortamda canlı olarak okunuyorsa- onu dinlemek  FARZDIR.





Bu terk eden kardeşlerimizin olabilir ki acele işleri vardır. O zaman daha tesbihattayken terk edin. Hatta çok çok acil ise son sünneti terk edin, ama ne olur farzı terk etmeyin...




Eğer tesbihatı yapacak, duaları bekleyecek kadar sabretmişseniz inanın hocalarımızın bu namaz sonrası kıraatı en fazla 3 dakikadır. Ben özellikle saat tuttum. Hatta bazıları 1-2 dakikaya bile düşebiliyor.





Müddesir 74/(49-51) : Ne oluyor onlara ki bu öğütten, bu irşaddan arslandan ürküp kaçan yaban eşeği gibi kaçıyorlar?





Teşbihte hata olmaz ama farkında olmadan bu duruma düştüğümüzü, bu duruma benzediğimizi görmüyor musunuz? Allah muhafaza...



***


Gelelim ikinci vakaya:



Dikkatimizi çekmiyor ama bir çoğumuz yine şahit olmuştur. Birçok mevlût töreninde adeta sözleşilmiş gibi tam hocalar “euzu” çekmeye başladığı anda hemen servis de başlatılıyor. Artık mevlût neyli verilmişse, yemek veya helva vs..tabak, çatal, kaşık sesleri arasında, birbirlerine seslenip duran insanlar, servis elemanının peşinde koşuşan çocuklar vs.. tam bir curcuna. Yine Allah muhafaza diyorum ama tam da ayetteki gibi:



Fussilet 41/26: Bir de kâfirler dediler ki: "Şu Kur’ân okunduğunda ona kulak vermediğiniz gibi, ona karşı yaygara koparıp (gürültü yapıp) onun, başkaları tarafından anlaşılmasını da engelleyin. Ancak böyle yaparak üstünlük sağlayıp onu bastırmayı umabilirsiniz."





Kardeşlerim, Zeki Müren bile sahneye çıktığında gazinoda servisi yasaklarmış.




Lutfen daha duyarlı olalım.






Allah’a emanetsiniz...
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.