Bakara 125. ayet :
Hafs mushafında “vettehizu” anlamı “ (siz) alın-edinin”.
Warsh mushafında ise “vettehazu” anlamı “(onlar) aldılar-edindiler”
İbrahimin makamı hakkında olan bu ayette mesaj değişmese de anlam değişiyor.
Hafs mushafında ibrahimin makamı ile ilgili emir vardır. ayette ilgili kısım : Siz de İbrahim'in makamından bir namaz yeri edinin (orada namaz kılın).
Warsh mushafında ise emir yoktur , olay tarihsel olarak anlatılıyor. Ayetin ilgili kısmı : “Onlar da İbrahim'in makamından bir namaz yeri edindiler (orada namaz kıldılar). Burada kuranın mesajı değişmiyor ama ayetin anlamı değişmiş oluyor.
Ali İmran 146.ayet
Hafs mushafında “Qatal -katele” anlamı savaştı(lar)
Warsh mushafında “”qutil- kutil” anlamı öldürüldü(ler).
Bu ayette bir mushafta peygamberle beraber mücadele eden Allah erlerinden bahsedilmektedir. Bir mushafta Allah erlerinin savaştığı yazarken diğer mushafta öldürüldüğü yazmaktadır. Mesaj aynı olsa da anlam değişmektedir.
Fatiha suresi 4. ayet
Hafs mushafında : “maliki” anlamı kral
Warsh mushafında : “maAliki” Anlamı sahip
Bu ayette ceza günü (kıyamet) anlatılırken bir mushafta “o (Allah) ceza gününün kralıdır” iken diğer mushafta “o ceza gününün sahibidir”.
Bakara 140.ayet
Hafs mushafında “tekulune” anlamı “siz söylüyor” . Ayet şu şekilde.”Yoksa siz, İbrahim, İsmail, İshak, Ya'kub ve esbâtın yahudi, yahut hıristiyan olduklarını mı söylüyorsunuz”
Warsh mushafında ise “yekulune” anlamı “onlar söylüyor” ayet şu şekilde “Yoksa onlar, İbrahim, İsmail, İshak, Ya'kub ve esbâtın yahudi, yahut hıristiyan olduklarını mı söylüyorlar”
Ali İmran 81. ayet
Hafs mushafında “ateytüküm” anlamı “ben verdim”.
Warsh mushafında “ateynaküm” anlamı “biz verdik”
Araf 57 ayet
Hafs mushafında “büşram” anlamı “iyi haber – müjde”. Ayetin anlamı :”Rüzgârları rahmetinin önünde müjde olarak gönderen O'dur”
Warsh mushafında “nüşram” anlamı “dağıtmak”. Ayetin anlamı : Rüzgârları rahmetinin önünde dağıtarak gönderen O'dur”
Daha çok bu şekilde farklılıklar var. Birkaç tanesine daha kısaca değinelim.
Araf 144. ayette hafs mushafında “benim mesajlarım” warsh mushafında “benim mesajım”
Yunus 2. ayette hafs mushafında “büyücü-sihirbaz” warsh mushafında “büyü-sihir”
Yunus 33 ve 96. ayetlerde hafs mushafında “söz” warsh mushafında “sözler”
Ayrıca bu Mushaflarda birçok harf tutmazlıkları vardır. Mesela Bakara 72 ve 131. ayette warsh mushafında fazladan “elif” harfleri vardır.

Kafam sisti be ya