You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kuran'a göre evren 6 günde mi yaratılmıştır?

Kıdemli Üye
Sorunun Detayı:

Kaf suresinin 33. ayetinde şöyle yazıyor: ''Andolsun biz, gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları altı günde yarattık'' (diyanet meali). Bu ayete göre şimdi evren gerçektende 6 günde mi yaratılmıştır ? Peki bu doğruysa bu ayet bilimle çelişmiyor mu ?

Ateistlerin iddiası:

Kur'an'da evrenin 6 günde yaratıldığı yazmaktadır. Halbuki bilim bize bunun çok daha uzun bir süreç olduğunu gösteriyor. Bilime göre evrenin yaşı 13,7 milyar yıldır. Kur'an'daki yaratılış bilimle çelişmektedir. Bu yüzden Kur'an asla Allah kelamı olamaz.

Cevap:

Kuran evrenin 6 (24 saatlik) günde yaratıldığını söylemez. Gün kelimesinin arapça karşılığı "yevm" dir. Bu söz konusu ayette kullanılan da "yevm"dir. Bu kelimenin sözlük anlamları şunlardır: 24 saatlik gün, dönem, çağ ve zaman. [1]

Dileyenler, müslüman olmayan Arapça uzmanı Alman Profesör "Hans Wehr"'in yazmış olduğu sözlüğe de bakabilirler. [2]

Eğer "dönem" anlamını sözlükler doğruluyorsa, bu kelimeyi gün değil de "dönem" olarak anlayabiliriz. Sadece sözcük olarak da bakmazsak, Kuran'da "yevm" kelimesi sadece 24 saatlik gün değil, dönem veya başka anlamlarda da kullanılmıştır.

Mesela (24 saatlik) Cuma günü, Kur'an'da Cuma suresinin 9. ayetinde "yevmil cumuati diye geçiyor. Fakat bazı yerlerde böyle kullanılmadığını görebiliriz. Kaf suresinin 34. ayetinde sonsuzluk manasına gelen "yevmul hulud" kelimesi kullanılıyor. Eğer yevm 24 saatlik olarak kullanılsaydı, sonsuzluk ifadesi kullanılmazdı.

Bu dönemin, uzun olduğunu göstermesi, yanlışlık değil bir mucizedir. Çünkü Arapçanın esnekliğinden kaynaklanan bir yöntemden dolayı, Kur'an 1400 yıl önce "24 saatlik gün" bugün de "dönem" olarak anlamlandırılabilir. Bu bize Kuran'ın elbette kusursuz bir kitap olduğunu göstermektedir.

Sonuç

Eski arapça sözlükleri de "yevm" kelimesinin bir diğer manasının dönem anlamına geldiğini söylüyor. Bu nedenle kelimeyi dönem olarak algılarsak, hiçbir sorun çıkmaz. Ve süresi belirsiz 6 dönem de günümüzde hiçbir bilimsel olay ile çelişmemektedir. Yani Kuran'daki ayette bilimle çelişen herhangi bir şey yoktur. Ateistlerin iddiası bu nedenle geçersizdir.

Kaynaklar:

[1] Klasik Arapça sözlüğü: E. W. Lane Arabic English Lexicon (1863), sayfa 3064
[2] Klasik Arapça sözlüğü: The Hans Wehr Dictionary of Modern Written Arabic, sayfa 1110
[3] Kur'an-ı Kerim
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
RE: Kuran'a göre evren 6 günde mi yaratılmıştır?
1. udhulû-hâ : ona girin
2. bi selâmin : esenlik ve barış (selâm) ile
3. zâlike : bu
4. yevmu : gün
5. el hulûdi : ebedîlik

Kaf 34'te hangi kelime ebedilik anlamında kullanılmış ?

Kuran'da yevm kelimesinin çağ, dönem olarak kullanıldığı başka bir ayet varsa getir ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
RE: Kuran'a göre evren 6 günde mi yaratılmıştır?
Ben çevirinin Arapçanın esnekliğinden dolayı değişeceğini savunuyorum. Sen yine aynı çeviriyi öne sürüyorsun. Birincisi arapça gramer ve dil bakımından ikiye ayrılır.

1-Klasik arapça
2-Modern arapça

Bu yazımda da klasik arapçayı kullandım ki klasik arapça da Kur'anın yazıldığı döneme ait olandır. Ayrıca diğer manalara da bakabilirsin, bu bir şeyi ifade etmez ki. Senin dediğin tamamen felsefidir. Ben sana arapça çevirisini getiriyorum. Klasik ve modern arapça sözlülerinden. Sen, benim eleştirdiğim çeviriyi getiriyorsun.

Kuran'da başka ayet bulamam çünkü günümüz çevirileri çok fazla ve Kuranda da bununla alakalı çok ayet bulunmakta. Hepsini kafama göre çevirmekten korkuyorum. Arapça bilgim pek yok çünkü. Dediklerimin hepsi sözlüklerden alıntılanmış.
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.