You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kur'anda her şey açık değildir

Kıdemli Üye
Hadis-i şerifler olmadan Kur'anla amel edebilir miyiz?
Hadis-i şerifler olmadan, Kur'an-ı Kerim'e göre amel etmek mümkün olmadığı gibi mezhepler olmadan da hadis-i şeriflerle amel etmemiz mümkün değildir. İmam-ı Şarani hazretleri buyuruyor ki:
İmam-ı Beyheki Delail kitabında şöyle rivayet eder:
Eshab-ı kiramdan İmran bin Husayn (Radıyallahü anh), şefaatle ilgili bazı hadisler nakleder. Oradakilerden biri der ki:
-Siz hadisler bildiriyorsunuz, fakat biz bunlarla ilgili Kur'anda bir şey bulamıyoruz.

İmran bin Husayn hazretleri buyurur ki:
-Sen Kur'anı okudun mu?
-Evet.

-Kur'anda sabah namazının farzının iki, akşamınkinin üç, öğle, ikindi ve yatsının farzının ise dört rekat olduğuna rastladın mı?
-Hayır.

-Peki, bunları kimden öğrendiniz? Bizden [Eshab-ı kiramdan] öğrenmediniz mi? Biz de Resulullahtan öğrenmedik mi? Peki Kur'anda kırk koyunda bir koyun, şu kadar devede şu kadar, şu kadar paraya şu kadar dirhem zekat düştüğüne rastladın mı?
-Hayır.

-Öyleyse bunları kimden öğrendiniz? Bizden öğrenmediniz mi? Biz de Resulullahtan öğrenmedik mi? Hac suresinde (Eski evi [Kabe'yi] tavaf etsinler) ayetini okumadınız mı? Peki orada Kabe'yi yedi defa tavaf edin diye bir ifadeye rastladınız mı?
-Hayır.

-Allahü tealanın Kur'anda şöyle buyurduğunu duymadınız mı?
(Peygamber size neyi verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa da ondan kaçının.) [Haşr 7]

Hazret-i İmran daha sonra buyurur ki:
Sizin bilmediğiniz bizim Resulullahtan öğrendiğimiz daha çok şey vardır. (Mizan-ül-kübra)

Kur'ana göre ibadet?
Bazıları, uyduruk bir din çıkarmış ve sadece Kur'ana bakarak ibadetlerimizi yaparız diyorlar. Resulullah efendimizin hadislerine ve mezheplere uyduruk din denmesi büyük bir iftiradır. Kur'an-ı Kerim'de (Resulüme uyun) buyuruluyor. Hadis-i şeriflerde şöyle buyuruluyor:
(Bazı kibirli kişiler çıkacak, “Allah Kur’anda bildirilenden başka bir şeyi haram kılmadı” diyecek. Yemin ederim ki, benim emrettiğim, yasakladığım, koyduğum hükümler de vardır. Bunların sayısı Kur’andaki hükümlerden daha çoktur.) [Ebu Davud]

(Kur'andan başka delil kabul etmem diyenler çıkacaktır.) [Ebu Davud]

(Hadisi bırak, Kur’ana bak diyerek bana inanmayanlar çıkacaktır.)
[Ebu Ya'la]

(Yalnız Kur’andaki helal ve haramı kabul ederim diyenler çıkacaktır. İyi bilin ki, Peygamberin haram kılması, Allah’ın haram kılması gibidir.) [Tirmizi, Darimi]

(Cebrail aleyhisselam, Kur’an gibi, açıklaması olan sünneti de getirdi.) [Darimi]

(Bana Kur’anın misli kadar daha hüküm verildi.) [İ.Ahmed]
Bunu ilk beğenen sen ol.
...Revan...
RE: Kur'anda her şey açık değildir
Allah razı olsun. Hele şu namaz meselesi. Vakitlere göre rekat sayıları kılınış şekilleri arkadaş Kuran'da yok diyor nerden biliyorsunuz. Anlat anlat aff. Nusayrilerlede uğraşmak zor. :/
İki kişilik duânın adıysa saadet.
Ya Rabbi beni onunla beraber affet!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
herşey kuran da açıktır. yukarıdaki başlığa katılmıyorum...sadece görebilmek meseledir..perdeyi aralayabilmek asıl meseledir..
Sana taş attılar, sen gülümsedin,
Dervişin bir çiçek attı, inledin,
Bağrımı delmeye taş yetmez, dedin,
Halden anlayanın bir gülü yeter..

Tatlıydı akrebin sana kıskacı,
Acıya acıda buldun ilacı;
Diyordun, geldikçe üstüste acı:
Bir azap isterim bundan da beter.

Bunu ilk beğenen sen ol.
...Revan...
Bu konuda senin kadar bilgili olmayabilirim. Şuana kadar tefsircilerin namaz ayetinden vakitleri çıkardığını görmedim. Sence Kuran'ı aydınlatan hadisler ve sünnetler değil midir?
İki kişilik duânın adıysa saadet.
Ya Rabbi beni onunla beraber affet!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
(Peygamber size neyi verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa da ondan kaçının.) [Haşr 7] ve

Senden önce de, gönderdiğimiz elçiler, kendilerine vahyettiğimiz bir kısım adamlardan başka bir varlık değildiler. Eğer bu konuları bilmiyorsanız işin ehline sorunuz.” (Nahl, 16/43)
Âyetten alınması gereken en önemli ders, başta dinî meseleler olmak üzere bir konuda yeterli bilgiye sahip olmayanların o hususta ehil olanlara, yani konunun uzmanlarına sormaları gerektiği; bir konuda doğru ve yeterli bilgi edinmeden görüş ileri sürmenin veya iş yapmanın yanlış olduğudur. (bk. Ebu Cafer Muhammed b. Cerir et-Taberi, Taberi Tefsiri, Hisar Yayınevi: 5/204-205)

herşey açık bilmiyorsan bilene sor diyor... bilen de sana cevabı verince olay çözülüyor..sonuçta herşey kuran da açıktır...
Sana taş attılar, sen gülümsedin,
Dervişin bir çiçek attı, inledin,
Bağrımı delmeye taş yetmez, dedin,
Halden anlayanın bir gülü yeter..

Tatlıydı akrebin sana kıskacı,
Acıya acıda buldun ilacı;
Diyordun, geldikçe üstüste acı:
Bir azap isterim bundan da beter.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 30-12-2014, Saat:01:15 AM, Düzenleyen: hallac-ı mansur.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.