peki bizde ilim öğrenmek istiyorsak ne yapacağız? ki her yönüyle bulmacaya benziyor. hemen hazırlayan tarafından verilen kesin doğru olan kısımdan başlayacağız. yani Kuran dan. çünkü onda yanlış olmadığı bize Allah tarafından bildirilmiştir.
ama amacımız ilim öğrenmek olduğuna göre türkçe mealini okuyoruz. ve gücümüz yetiyorsa farklı yayınevlerinin ve farklı müfessirlerin yazdığı bir kaç tane alıyoruz. ama tekini okuyacağız. bize ilginç yada tuhaf gelen meal yada tefsirleri diğer kitaplardan kontrol edeceğiz. çünkü meallerde yada tefsirlerde farklılıklar olabilir. o zaman çoğunluğunda ne yazıyorsa onu kabul ederiz.
bu şekilde Kuranın mealini ve karışıkmış gibi gelen ayetlerin ne zaman, ne maksatla, indiğini ve ne anlatmak istediğini yani tefsirini okuyup kitabı bitirdikten sonra dilediğiniz kadar tekrar yapın.
ama unutmayın ki bazı ayetlerde yanlışlık olduğunu , diğer ayetler yada hadislerle çelişkili olduğunu zannedebilirsiniz. ama asla kalbinizi bozmayın. çünkü elinizdeki kitapta zerre kadar hata yoktur. sadece bazı ayetler daha sonra gelen ayetlerden dolayı değiştirilmiş yada hükmü kalkmıştır. ve Rabbimiz bu gün dininizi tamamladım buyurduktan sonra hiçbir ayette herhangibir değişiklik yada bozulma eksik fazla v.s olmamıştır. bunu daha ilerde öğrenirsiniz. siz olduğu şekliyle Kuranı kalbinize yazın.
şimdi bina yapmak için onca şüpheli ve dayanıksız zeminden emin bir şekilde çok sağlam bir zemin elde ettik. sırada temel var. oda hem buhari, hem müslimde bulunan hadislerdir.
yani bir hadisin altında bu iki muhaddisinde adı varsa o hadis tüm alimlerce sahihtir. ve nas tır. yani Kurandan sonra delil olarak sunulabilen en sağlam kaynaktır. bu hadisleri okuyun. ama asla kendiniz yorumlamaya kalkışmayın. daha önce bu hadisler hakkında muhaddislerin müctehidlerin görüşlerini öğrenin. hadisteki olayın yada sözlerin ne zaman ne amaçla ve kimleri kasteddiğini öğrenin.
bu ikisini yapmadan kimsenin öğrencisi olmayın. anne babanızda olsa en güvendiğiniz de olsa arkasından gitmeyin. (onlara karşı gelin ve asi olun demiyorum. sadece adımlarınızı ufak ufak atın ve temkinli olun.) çünkü insan yanlışta olduğunu bilmiyorsa evladını bile ateşe götürebilir. çünkü bilmeden sizi batağa sürükleyebilir ve siz bataklığın normal olduğunu zannedip, ömür boyu o bataklığa insan toplamaya çalışırsınız. sonra cehennemlik bir gruba katılırsınız da tüm yaptıkları boşa gidenlerden olursunuz.
Artık sağlam bir temeliniz oldu. şimdi ilim deryasına açılabilirsiniz. elinize bir kitabı alınca neresinde zehirli bilgiler var anlayabilirsiniz. doğruyu yanlıştan ayırabilirsiniz. Ama böyle dedim diye ben artık oldum zannetmeyin. sadece ilim öğrenmeye hazır hale geldiniz. şimdi Kuran a ve sünnete uyan diğer kaynaklara sarılıp, kalan eksiklerinizi tamamlaya çalışın. ama şunuda unutmayın ki eksikler hiç bitmeyecektir. ve bu arada bu iki kaynağa ters düşen birşey görünce elinizin tersiyle itmekten çekinmeyin.