You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

**KUR AN I KERİM EZBERLEMEDE ALTIN ÖĞÜTLER**

General

s.a. kardeşlerim;Kur’an ezberlerken herşeyden önce, Kur’an-ı Kerim ezberlerken ALLAH’ın sözlerini ezberlediğimizi düşünerek niyetimizde samimi ve ihlaslı olmalıyız.
*Öncelikle harflerin mahreçlerini ve telaffuzlarını düzeltmeliyiz. Okuyuşumuzun düzgün olması gerekir. Çünkü, yanlış ezberlediğimizde düzeltmek çok zor olur.
*Ezberleyeceğimiz bölümü düzgün okumak için bir “Fem-i Muhsin”den (düzgün okuyan bir hocadan)ders almamız gerekir.Kur’an-ı Kerim öğrenmek hoca merkezli bir eğitimle mümkündür. Hocasız ve talimsiz düzgün okuyamayız.
*Hoca imkanımız yoksaveya fazla çalışamıyorsak,devamlı ehil hocaların kaset ve cd lerinden Kur’an dinlemeliyiz. Harflerin mahreç ve telaffuzlarını düzeltmeye çalışmalıyız.Okuyuşu düzgün olanlar için bu aşamalar tamamdır.
*Okuyuşumuzu düzeltmek için en güzeli,sınıfta veya dersanede talim çalışması yapmaktır. Ayetleri önce kelime kelime,sonrada nefesimizin yettiği yere kadar “koro okuyuşu” halinde bir hoca okumalı,bir de biz okumalıyız.
*Unutmayalım! Acele edip yanlış ezberlemektense,önce telaffuz ve mahreçlerimizi düzeltip geç ezberlemek daha iyidir. Çünkü hatalı ezberlediğimizde düzeltmek çok zor olmaktadır.
*Bir sayfayı veya sûreyi ezberlemeye başlamadan önce mahreç,telaffuzuna ve tecvidine dikkat ederek en az on defa yüzüne okumalıyız. Dinleme imkanımızda varsa,üç dört defa dinlemeliyiz.
*Ezberleyeceğimiz bölümün mealini okuyalım veya varsa arapça bilgimizden ve meallerden yardım alarak Kur’an-ı Kerim metni üzerinde çözmeye çalışalım. Böylece ezberlediğimiz bölümlerin neleri anlattığını biliriz. Rabbimizin ayetlerini anlarız,duygulanırız ve daha kolay ezberleriz.
*Ayetleri yüzüne okurken mümkünse sesimizi güzelleştirmeye çalışalım. Yani teganni yapalım. Fakat çok ağır değil normal hızda okumalıyız. Aşır okuyuşuyla ezber için ön hazırlık yapmak çok zor olur.
*Ezberlerlemeye ilk ayetten başlarız. Birinci ayeti ezberledikten sonra ezberimizden en az üç defa tekrar edelim.
*Sonra ikinci ayeti ezberleyip sonra da üç defa tekrar ederiz. Sonrada her iki ayeti ezberimizden üç defa tekrar ederiz.
*Daha sonrada sıradaki ayeti ezberleyip üç defa tekrar ederiz. Bu defa,ezberlediğimiz bu üç ayeti,üç defa tekrar ederiz. Sayfayı veya sûreyi bitirinceye kadar aynı metodu uygulamamız gerekir.
*Bu şekilde ezberlenecek bölümü veya sûreyi tamamladığımızda ezberimiz pekiştirilmeye hazır hale gelmiş demektir.
*Şimdide ezberlediğimiz bölümün hepsini ezberden en az on defa tekrar etmeliyiz. Artık çok sağlam bir ezber yapılmıştır,kolay kolay unutmayız inşaALLAH…
*Son on defa okuyuşu ihmal etmeyelim. Tam pekiştireceğimiz zaman fırsatı kaçırmış oluruz.”demir tavında dövülür.”atasözünü hatırlayalım.
*Ezberlediğimiz yerleri namazlarımızda okuduğumuzda hafızamıza daha iyi yerleşir.
*İlk başlarda :lale:böyle yapmamız çok faydalı olur. Zamanla kendimize görede farklı metodlar oluşturabiliriz
Devam edicek inş………
Ne kadar seversen sev, bir gün ayrılacaksın.
Ne kadar toplarsan topla, bir gün bırakacaksın.
Ne kadar yaşarsan yaşa, bir gün öleceksin.
Ne yaparsan yap, bir gün hesabını vereceksin.
[Resim: 9qfd91186dd20fz6.gif]
[Resim: 373jx0.gif]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
RE: **KUR AN I KERİM EZBERLEMEDE ALTIN ÖĞÜTLER**
Benim bi arkadaşım 6 ayda bitirdi Alah razı olsun daha erken bitirenlerde var yeter ki gönülden gelsin...

KULA KUL OLMAK İÇİN ATILMADIK MEYDANA,

BİZ YANLIZ HAKİKATE,HAKK'A SECDE EDERİZ!

NASIL GİRDİYSE DAVA SAHİPLERİ ZİNDANA,

BİLSİN Kİ KAHPE DEVİR BİZDE ÖYLE GİRERİZ!...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Allah razı olsun faydalı bilgiler için Wink
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
allah razı olsun kardeşim ben yeni başladım bu yöntemleri kullanıcam inşallah .
rabbim okuduğumuz kur'an dan sana da ecir verir inşallah ..
küçük bir eklemede bulunucam kardeşim ben denedim inşallah dua da edelim rabbim kalbimize ve beynimize kuvvet versin .s.a
İman edenler Allah yolunda savaşırlar, inanmayanlar ise tâğut (bâtıl davalar ve şeytan) yolunda savaşırlar. O halde şeytanın dostlarına karşı savaşın; şüphe yok ki şeytanın kurduğu düzen zayıftır. (Nisâ: 76)

(üm)metin sana muhtaç ya Rasulullah...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
s.a büyük bir bölümüne katılmakla birlikte unutulan bir şey var.
dayak olmadığı sürece hafızlık zor işSmileSmile
ciddiyim.hamd olsun bende hafızım... korkudan hafız olduk.evde anne korkusu medresede hoca korkusugülücükyaşda küçük olunca elden birşey gelmiyorSmilegülücük
bnde 7 ayda hafız oldum yaşım 11 di.zaten yaş ilerleyince hafızlık imkansız gibi bir şey
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.