You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kur'ân'ın Kırgız Talebeleri

Forumcu
Hüdâyî Kız Kur’ân Kursu’nda, iki yıla yakın bir zaman kalan Kırgızistanlı talebelerimiz, buraya gelişlerini, burada yaşadıklarını ve dönüş hazırlıkları yaptıkları şu günlerdeki duygu ve düşüncelerini şöyle ifade ediyorlar:

“Bu kursa ağlayarak gelmiştik; şimdi de ağlayarak gidiyoruz. Çünkü burada ilmin tadını aldık. Ama zaman da geçip gitti, dönüş vakti geldi çattı. Buradayken çok şey öğrendiğimizi düşünüyorduk, fakat bilmediğimiz, bildiğimizden daha fazla… Hocamız da, «Bilmek başka, bildiğini yaşamak başka!» diyordu. İnşallâh biz, yaşayanlardan ve yaşatanlardan oluruz.” (Gülbera)

* * *

“Kur’an Kursları, bir kız için en güzel üniversite diye düşünüyorum. Çünkü bir Müslüman hanımın öğrenmesi gereken her şey burada öğretiliyor. Burası sadece Kur’ân öğretilen bir mekân değil; burada dünya hayatı için lâzım olan şeyler de, âhiret hayatı için gerekli olanlar da birlikte öğretiliyor. Bence, Kur’ân kursları cennetten bir köşe… Çünkü burada çirkinlik, kötülük yok… Herkes birbirine güler yüz gösteriyor.” (Altınay İbrayeva)

* * *

“Bu kurstaki hayat, beni çok değiştirdi. Eskiden hiçbir zaman tesettüre girmeyeceğimi düşünürdüm. Hatta örtünenlere de iyi gözle bakmıyordum. Ama şimdi, elhamdülillâh, Allah bana tesettürü çok sevdirdi. O kadar sevdirdi ki, şimdi kendimi tesettürsüz düşünemiyorum. Bir de bütün kötü duygularım değişmeye başladı. Eskiden kaba, sert, çabuk sinirlenen birisiydim. İnsanlara hemen küser, kolay kolay barışmak istemezdim. Şimdi sanki ben, bambaşka bir insan oldum.” (Baktıgül Mammadaminova)

* * *

“Burada çok şey öğrendim; evvelâ sabrı, insanlarla iletişim kurmayı, saygı, hürmet ve muhabbeti… Kurs hayatı, hem dünyaya, hem âhirete hazırlıyor.” (Gülsüm Çekebayeva)

* * *

“Bazen bize, «Nasıl iki yıl gurbette kalmaya dayandınız?» diye soruyorlar. Hiç cevap veremiyorum. Çünkü ben evdeyken, annemlerle bir haftalık tatile gittiğimizde bile sıkılır, hemen geri dönmek isterdim. Burada, bu kadar uzun bir zaman mutlu ve huzurlu kalmamın tek sebebi, herhâlde Allah’ın yardımı…” (Cazgül)

* * *

“Gidiş günümüz yaklaştı. Memleketimize döneceğimize, insanlara güzel dinimizi anlatma fırsatı bulacağımıza çok seviniyor, heyecanlanıyoruz. Ama bir taraftan da bu güzel ortamdan ayrılmak bizi çok üzüyor.” (Rukiye Parmanova)

AMERİKALI BİR KUR’ÂN TALEBESİ

Ben Marsha Darby… Amerikalıyım. İslâm’ la Amerika ’da tanıştım. Hidâyete sonradan ermiş bir müslüman olarak, kendimi, İslâm’ı daha fazla ve yakînen öğrenme ihtiyacı içinde hissediyorum. Amerika’da bir İslâm âlimi bulmak neredeyse imkânsız… Çünkü Amerikalıların büyük çoğunluğu dînî bilgileri, kitap okuyarak öğrenirler. Bu öğrenme metodu güzel, fakat bir öğretici ile oturarak çalışmak, çok daha yetiştirici oluyor.

Türkiye’ye âilemle birlikte geldim, dinimi, kaynağından öğrenmek için buraya yerleştim. Şu an Hüdâyî Kız Kur’ân Kursu’nda ders almaktayım. Burada geleneksel bir ortamda, ilim öğrenme imkânına sahip oldum. Ucu, Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e kadar uzanan bir zincirden ilim alan öğretmenler tarafından bilgilendiriliyorum. Hocalarım, benim mümkün olduğunca çok şey öğrenmemi arzu ediyorlar. Amerika’da ihtiyacım olacak her türlü bilgi ile donanmam için gayret gösteriyorlar.

Buradaki talebe arkadaşlarım da, bana pek çok şey öğretiyorlar. Kursun koridorlarında dolaşırken, ortak bir dili konuşamasak da, onlardan gülümsemeyi ve selâmı yaymayı öğreniyorum. Onlar benimle çok yakından ilgileniyorlar, bana sanki bir kız kardeşleriymişim gibi sevgi ve saygıyla davranıyorlar. Renklerimiz, dillerimiz, ülkelerimiz farklı… Ama ben burada, onların arasında bunu hiç hissetmiyorum. Onların çoğu benden daha bilgili oldukları hâlde, bana çok saygıdeğer bir âilenin üyesiymişim gibi davranıyorlar. Oysa Amerika’da insanlar, birbirlerine ancak yüksek makamları ve ünvanları sebebiyle saygı gösterirler. Fakat buradaki kardeşlerim bana, bir insan olduğum için, belki yaşça onlardan daha büyük olduğum için saygı gösteriyorlar. Hâlbuki hepsinin ilmi, benden daha fazla…

Kur’ân kursunda onların topluca Kur’ân-ı Kerim okumalarını duydukça, kendi okuyuşumu düzeltmek ve güzelleştirmek için bu tilâvetlerinden özel bir güç alıyorum. Günlerim, bu güzel Kur’ân sadâları arasında, bu güzel insanlarla birlikte geçiyor. Allah’ın bana böyle bir fırsat bahşetmiş olması sebebiyle çok mutluyum. İnşallah, burada elde ettiğim bilgilerle önce kendime, sonra da çevreme faydalı olurum.......
Hansa Hüdayi
((..çok guzel bı kurs AZIZ MAHMUD HUDAYİ tavsıye ederım çok şey ogrendım ordan ALLAH razı olsun hocalarımdan ....huda-nurf
Faniyim fani olanı istemem Acizim aciz olanı istemem Ruhumu Rahmana teslım eyledim gayrı istemem....
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: Kur'ân'ın Kırgız Talebeleri
fatmada ilk başlarda aglıyodu ama ayrılırken de agladı çok guzel dostluklar kurdu hep anlatıyodu bana oradkı guzellıklerı inşallah bi gun senle gıderız gezmeye kursa
Degerli MeftuN Kullanicisi Oct 2009 Tarihinden Beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.