You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

...Kul Hakkıyla Karşıma Gelme!!...

..Edep Ya Hu..

“Kul hakkıyla karşıma gelme.” ayetini hepimiz biliyoruz. Buna rağmen ‘başkalarının hakkını gasp etmek’ dediğimizde uzun bir liste çıkıyor karşımıza.

“İşte sırtım, hakkı olan vursun.” diyen Peygamberimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) ardından gelenlerin aynı duyarlılıkla hareket ettiğini görürüz. Hazreti Ebubekir, hizmetçisinin getirdiği bir bardak sütü, kaynağı belli olmadığı için istifra ediyor. Hazreti Ömer, şahsî işlerini yaparken kamu malı olan mumu söndürüyor. Ömer bin Abdülaziz, yanına ganimet malından misk getirildiğinde burnunu tıkıyor ve şöyle diyor: “Bunun faydası kokusudur, bu ise Müslümanların hakkıdır.” Onlar, ellerinden geldiğince, şahsî menfaati ve grup çıkarı yerine Hak rızasını ön plana almış, bütün insanları kardeşleri gibi kucaklamış, yardımlarına koşmuşlardır.
*** Kutup yıldızı gibi bize yönümüzü gösteren ashabın devrinden çağımıza geldiğimizde ise içler acısı örneklerle karşılaşıyoruz. Kul hakkının yalnızca maddî konularda ihlal edilebileceği şeklinde bir yargı var inananlar arasında. Ancak ‘kul hakkına girmemek’ dediğimizde; ima ile dahi hiç kimseyi incitmeyecek bir ölçüden söz etmiş oluyoruz.
***İmam Gazali Hazretleri, ‘Kalplerin Keşfi’ eserinde kul hakkını, Allah ve ahiret imanının bir gereği olarak yorumlar. Ona göre kul hakkı ruhlara hakkın üstünlüğünün nakşı gibidir: “Her Müslüman kendi için ne diliyorsa bütün mü’minler için de aynı şeyi istemesi, kendi hoşlanmadığı şeyleri yapmaktan uzak durması imandandır. Peygamberimiz, ‘Din kardeşine rahatsız edici nazarla bakmak Müslüman’a helal değildir.’ buyuruyor.”

...Öyle garip bir dünya...
...Olmaz dediğin ne varsa olur...
...Düşmem der düşersin...
...Şaşmam der şaşarsın...
...En garibi de budur ya;...
...Öldüm der durur yine de Yaşarsın...

Bunu ilk beğenen sen ol.
.
RE: ...Kul Hakkıyla Karşıma Gelme!!...
Sanırım başkalarının üzerindeki maddi hak kayıplarından çok manevi açıdan, manen helalleşilmesi gereken pek çok eylemimiz var...Şüphesizki en zoruda bu..
Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
..ne yazık ki Zeynepcim..
.. müslümanız diyip müslaman şiarı gösterememekten Rabbim korusun bizleri..

Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..

Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Üzerinde durulması gereken, çokça düşünüp tefekkür edilmesi gereken
Zamanımızın başta gelen en önemli konularından.
Allah c.c. razı olsun sizden bir kez daha okuyup
kendimize çeki düzen vermemizin vesilesi bir paylaşım.
İnşallah kendimizde başlayarak bu işi toplumsal yanını da düşünerek hareket etmeliyiz.
Rabbimiz hakkıyla kulluk edenlerden eylesin. Amin.
Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.