قال الشيخ الألباني : ضعيف
1327- Muâz (r.a.)’den rivâyet edilmiştir: “Rasûlullah (s.a.v.), Muâz’ı, Yemen’e kadı (hâkim) olarak gönderdiğinde ona nasıl hüküm vereceksin? Buyurdu. Muâz: Allah’ın kitabındakine göre hüküm veririm Rasûlullah (s.a.v.): “Allah’ın kitabında bulamaz isen; Muâz Rasûlullah (s.a.v.)’in sünnetine göre… dedi. Rasûlullah (s.a.v.): “Eğer Allah Rasûlünün sünnetinde de yoksa buyurdu.” Muâz: Kendi görüşümle ictihat ederek bir hüküm bulur ve ona göre hüküm veririm dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.): “Allah, Rasûlünün elçisini, Allah, Rasûlünün arzusuna uygun hareket etmeye muvaffak kılan Allah’a hamdolsun” buyurdular. (Ebû Dâvûd: Akdıyye: 11)
1328- Muhammed b. Beşşâr (r.a.), Muhammed b. Cafer, Abdurrahman b. mehdî vasıtasıyla, Şu’be’den, Ebû Avn’dan, Hâris b. Amr’dan, Şu’be oğlu Muğîre kardeşinin oğlundan ve Hımıs halkından bir kimseden ve Muâz’dan bu hadisin bir benzerini bize naklettiler.
ž Tirmizî: Bu hadisi sadece bu şekliyle bilmekteyiz. Bana göre bu hadisin senedi muttasıl değildir. Ebû Avn es Sekafî’nin ismi Muhammed b. Ubeydullah’tır.
“….Hadisi kitabında tahric eden Tirmizi diyor ki; bu hadisi yalnız bu vecihten bil-mekteyiz.Ve senedi de muttasıl değildir…….(Tirmizi no:1327)
“....Hacerül Askalani diyor ki ; bu hadisin senedinde Haris İbn Amr vardır ve bu adam meçhuldür……Ve yine diyor ki; İbnu Avane bu hadis Hakkında derki, “bu adamın bu vecihden başka rivayetini bilmiyorum “(Takribut Tehzib I.C.143 S.52 /2.C.151.s)
İbn Hazım bu hadis için şöyle diyor :”Eğer rey’i,kıyası savunanlar Muaz hadisini delil göstermeye çalışırlarsa,onlara deriz ki; bu hadis batıldır.Şöyle ki;mezkur hadis,Ha-ris İbn Amr isminde meçhul bir kişi tarafından nakledil-miştir……”(Ahkamu Usulu’d Din.s.66)
Nasiruddin Elbani de zayıf olduğunu söyler.
--------
alıntısonu
kıyas konusunda bir süredir okuyor ve soruşturuyordum. kıyas ve reyin dinde hüccet olduğunu iddia edenlerin getirdikleri deliller ya yukarıda zikrettiğimiz gibi delil olamayacak(zayıf, uydurma vs) hadislerdi ya da delil getirdikleri şeyin konu ile bir alakası yoktu. kıyas dinde bir hüccet niteliğinde kullanılamaz, kıyas ile bir alimin çıkarttığı hükmün dinden olduğuna inanan kişinin imanı tehlikededir. zira Allahın söylemediği şeyi söylemiş gibi inanmış, kabul etmiştir. peki kıyas her şekilde kullanılması batıl olan bir şey midir? ben böyle düşünmüyorum, müslümanlar yaşadıkları problemlere karşı nassta bir karşılık bulamadıklarında TEŞRİ(haram ve helal koyma) gibi bir iddiada bulunmadıkları sürece reyleri ile hareket edebilmeliler. tabi bu reyler bir ihtilaf sebebi haline getirilmemelidir. en doğrusunu Allah bilir.