Hadis-i Şerifte varid oldu:
"Kıyamet gününde dört sınıf insan hiç hesap görmeksizin cennetin kapısına gelirler.
1- Cömert,
2- Âlim,
3- Şehid
4- Hacı
Haccim ifsâd etmeksizin hac yapan hacı.
Savaşta şehid düşen şehîd.
Cömertliğine asla riya karıştırmayan (Allah yolunda gereğince intak eden) cömert.
İlmiyle amel eden âlim...
Bunlar, ilk önce cennete girme konusunda münazaa edip (konuşurlar....) Onların aralarında adaletle hüküm etmesi için Allâhü Teâlâ hazretleri, Cebrail Aleyhisselâm'ı gönderir. Cebrail Aleyhisselâm şehide sorar:
-"Sen dünyada ne yaptın ki, (onun sebebiyle) böylece herkesten önce cennete girmek istiyorsun?". Şehid:
-"Ben Allâhü Teâlâ hazretlerinin rızâsı için savaştım ve savaşta (düşman tarafından ölürüldüm) şehîd oldum!" der. Cebrail Aleyhisselâm yine sorar:
-"Sen Allah yolunda öldürülen kişilerin, şehidlerin cennete gireceklerini kimlerden işitip öğrendin?" 0;
-"Alimlerden!" der. Cebrail Aleyhisselâm:
-"Edebini muhafaza et! Sana ilim öğreten kişilerin önüne geçme!" der.
Sonra Cebrail Aleyhisselâm aynı soruyu hacı ve cömert kişilere de sorar....
(Hacıya sorar:
-"Sen dünyada ne yaptın? Ta ki onun sebebiyle cennete girmek istiyorsun?" Hacı:
-"Binbir rahmetle haccettim! Haccima ifsat karıştırmadım. Haccıma riâyet ettim!" der. Cebrail Aleyhîsseiâm:
-"İfsat etmeksizin haccetmenin karşılığının cennet olduğunu kimlerden öğrendin?" Hacı:
-"Âlimlerden!" der. Cebrail Aleyhisselâm, cömert kişilere sorar:
-"Sen dünyada ne yaptın ki onun sebebiyle herkesten önce cennete girmek istiyorsun?" der. Cömert:
-"Helal'da kazanmış olduğum mali; içine riya (gösteriş katmaksızın) Allah rızâsı için, Allah yolunda, İslâm dininin kalkınması için infak ettim!" der. Cebrail Aleyhisselâm ona;
-"Helaldan kazanılan malın Allah yolunda infak etmenin ve cömert olmanın karşılığının hesapsız olarak cennet olduğunu kimlerden öğrendin?" der. O da;
-"Âlimlerden....!"der....)
Bunun üzerine Cebrail Aleyhisselâm her ikisine de;
-"Edebinizi koruyun! Size ilim öğretenlerin önüne geçmeyin!"der.
(Böylece Cebrail Aleyhisselâm önce âlimin cennete girmesi için hüküm etmiş olur....)
Sonra âlim şöyle der:
-"Allâhım! Sen biliyorsun ki, ben ilmi ancak cömertlerin cömertliklerinin sayesinde tahsil ettim! Ve sen çalışan (ve sâlih amel edenlerin) amellerini asla zayi etmezsin!" der.
Allâhü Teâlâ hazretleri de;
-"Âlim doğru söyledi! Ey Ridvân, cennetin kapısını aç; önce cömertler girsinler.........." der.
(İsmail Hakkı Bursevi(k.s.), Ruhu’l Beyan Tefsiri, Fatih Yayınevi: 9/681-683.)(