- Ben sevdiğim bir arkadaşımın verdiği seramik kupayı sapı kırılmasına rağmen büfemde saklıyorum. Fakat bir arkadaşım evimizdeki kırık ya da çatlak eşyaların enerjisinin bizi negatif etkileyeceğini iddia etti. Doğru olabilir mi?
-Uzak Doğu’dan getirilen o felsefeyi kabul etmiyorum. Bir bilimsel delili de yoktur. Elbette eşyaların elektriği var, toprak statik elektriği emer, bazı yapılarda da statik elektrik birikir. Bu fizikle ilgilidir. Tertibi, temizliği ve düzeni teşvik etmenin yolu asılsız iddialar olmamalıdır. Atalarımız asırlarca kırılan eşyalarını atmak yerine tamir ettiler, yırtılan elbiselerini diktiler, yamattılar ve böylece yıllarca kullandılar. Herkes çatlayan eşyasını hemen değiştirebilecek kadar zengin değil. Elbette ki evimiz çöplük değildir. Bir müzelik köşe değilse, kırık dökük, paramparça eşyayı ortalıkta bulundurmayız. Evin temiz, tertipli ve düzenli olması da insana düzen itibariyle huzur verir. Biz “Temizlik imandandır.” İtikadına sahip müminler olarak, tertip ve düzen için öyle bir itikada muhtaç değiliz. Muhammed Bozdağ