You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kertenkele Öldürmenin Sevap Olması Hadisi

Üye
Hayırlı sabahlar. İnternette, islami bir video izlerken denk geldim. Hadislere inancım vardır, özellikle buhari & müslim ikisinde de yer alan hadisler sahih olarak kabul ediliyor. Orada bir kimse, kertenkele öldürmenin sevabından bahsetti. Bende araştırdım tabi. Hadisleri sorunun altına ekleyeceğim;

Soru: Kertenlede bir hayvan ve hayvanlar emir/yasaklardan muhaflar. Peki, kertenkele için neden böyle bir şey denilmiş?

Hani hadisin anlatmak istediği; mesela "dağda geziyorsun kertenkele gördün öldürdün sevabı var;"

"Mecbur kaldığında eziyet etmeden öldürürsen sevabı var."

Aşağıya kaynakları ekliyorum, konu hakkında bilgisi olan var mı?

_______________________________________________________________________________________________________________________________

1) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:

“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kertenkeleye fasıkcık (günahkâr) dedi.”

Müslim 2239/145, İbni Mace 3230, Ebu Davud 5262

2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Herkim kertenkeleyi ilk vuruşta öldürürse ona yüz sevap vardır. Kim de onu ikinci vuruşta öldürürse ona birinciden aşağı olmak üzere sevap vardır. Kim üçüncü vuruşta öldürürse ona da ikinciden aşağı olmak üzere sevap vardır’ buyurdu.”

Müslim 2240/147, Tirmizi 1511, Ebu Davud 5263, İbni Mace 3229, Ahmed bin Hanbel 1/420

3) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Kertenkeleyi ilk vuruşta öldüren kimse için yetmiş sevap vardır’ buyurdu.”

Ebu Davud 5264, Müslim 2240/147

4) Saibe (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:

“Bir gün, Aişe (Radiyallahu Anha)’nın yanına girdim ve odasında bir mızrak gördüm. Bunun üzerine Aişe (Radiyallahu Anha)’ya:

–Ey mü’minlerin annesi! Sen bu mızrakla ne yapıyorsun? diye sordum. Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:

–Biz bununla kertenkele öldürüyoruz. Çünkü İbrahim (Aleyhisselam) ateşe atıldığı vakit yeryüzündeki bütün hayvanlar ateşi söndürmeye çalışmış, yalnız kertenkele buna katılmamıştır. Çünkü o İbrahim (Aleyhisselam)’ın üzerine ateşi üfürdüğünü, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize haber verdi ve Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize kertenkeleyi öldürmeyi emretti.”

İbni Mace 3231, Buhari 7/3150, Ahmed bin Hanbel

1) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:

“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kertenkeleye fasıkcık (günahkâr) dedi.”

Müslim 2239/145, İbni Mace 3230, Ebu Davud 5262

2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Herkim kertenkeleyi ilk vuruşta öldürürse ona yüz sevap vardır. Kim de onu ikinci vuruşta öldürürse ona birinciden aşağı olmak üzere sevap vardır. Kim üçüncü vuruşta öldürürse ona da ikinciden aşağı olmak üzere sevap vardır’ buyurdu.”

Müslim 2240/147, Tirmizi 1511, Ebu Davud 5263, İbni Mace 3229, Ahmed bin Hanbel 1/420

3) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Kertenkeleyi ilk vuruşta öldüren kimse için yetmiş sevap vardır’ buyurdu.”

Ebu Davud 5264, Müslim 2240/147

4) Saibe (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:

“Bir gün, Aişe (Radiyallahu Anha)’nın yanına girdim ve odasında bir mızrak gördüm. Bunun üzerine Aişe (Radiyallahu Anha)’ya:

–Ey mü’minlerin annesi! Sen bu mızrakla ne yapıyorsun? diye sordum. Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:

–Biz bununla kertenkele öldürüyoruz. Çünkü İbrahim (Aleyhisselam) ateşe atıldığı vakit yeryüzündeki bütün hayvanlar ateşi söndürmeye çalışmış, yalnız kertenkele buna katılmamıştır. Çünkü o İbrahim (Aleyhisselam)’ın üzerine ateşi üfürdüğünü, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize haber verdi ve Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize kertenkeleyi öldürmeyi emretti.”

İbni Mace 3231, Buhari 7/3150, Ahmed bin Hanbel
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 28-12-2015, Saat:06:26 AM, Düzenleyen: mhmt51.
Üye
RE: Kertenkele Öldürmenin Sevap Olması Hadisi
Araştırırken,bir hadise daha denk geldim;
Hz. Aişe;

"Resulullah (asm) keler/Kertenkele için fuveysık (fasıkcık) dedi ama, "öldürün!" diye emrettiğini işitmedim." (Buhârî, Bed'ü'l-Halk 14, Cezâu's-Sayd 7; Müslim, Selam; 145 (2239)."

Bu konuda internetde de birçok görüş var. Bu hadis yüzünden, hadislerin doğruluğuna atıfta bulunanlar var. Benim de kafama takıldı. Hayvanlar, günah ve sevaptan muaf değil mi?

Aceba, Hz. Peygamber, latife olsun diye mi fasıkcık dedi ilgili hayvana?

Bir hayvanda, Hz. İbrahim'i tanıyıp atıldığı ateşe üfleyecek akıl mevcut mudur?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 28-12-2015, Saat:07:07 AM, Düzenleyen: mhmt51.
Kıdemli Üye
Aşk bir şem'-i ilâhîdir benim pervânesi
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Bi papağanda konuşabilecek akıl mevcut mu yok ama kpnuşuyor işte taklit ediyor mediyor belki ama netice itibariyle bi papağan konuşuyorsa bir çekirge neden üf leyemesin.....pardon keler
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 28-12-2015, Saat:01:21 PM, Düzenleyen: Kelebeketkisi.
Cezalı Üye
İnternette aradığınızda ya da kaynaklardan araştırdığınızda kertenkele öldürmenin sevap olduğunu görürsünüz. Burada bir çok hadis, kertenkelenin fasık olması ve ibrahim Elayhisselamın ateşine üflemesinden söz eder. Bu konuda İbrahim Canan'ın Kutubi sitte üzerinde yer alan ifadesine göreyse kertenkelenin tek darbede öldürülmesinin nedeni, acı çekmemesi içindir. Öldürülme nedeni ise zararlı hareşe sınıfına girmesindendir. Anladıklarım bunlar.

Şimdi benim ekleyeceklerim:

Bir defa bir hadisin sahih olması için kaynağının sağlam olması yeterli değildir. Bu konuda Cübbeli Ahmet hoca, "bu hadis sahihtir çünkü sahih kaynaklarda geçmektedir" demektedir.

Şurada savunuyor:

Şurada da savunuyor:

ve açıklarken "sahih müslim hadisi" şeklinde tarif ediyor.

Yani hadisin "sahihi müslim" de geçmesi, hadisin sahih olduğunu göstermez ki. Ben de "sahih Allame hadisi" desem hadis sağlam olur mu? :D

İkinci videoda dinlerseniz duyarsınız, bunu Mustafa islamoğlu reddediyor. Ben bir yerde daha İslamoğlu'nu dinledim ve beğendim. Burada da aynı düşüncede olduğumuz görülüyor.

Bir hadisin sağlam olması için kaynağı sağlam olmalı, ancak diğer taraftan da dine, akla ve fenne aykırı olmaması gerekir.

Anlatılan öykü doğru bile olsa, yani ibrahim Aleyhisselam'ın ateşini söndürmüş olsa bile kertenkelenin öldürülmesi, fenne uygun değildir. Yılanlar da insanları sokuyor ama onların da hepsini öldürmüyoruz. Günah açısından ya da peygamberlere kötülük yapmaları açısından düşünürsek illa ki eşeğin birisi bir peygambere çifte atmış, illa ki itin birisi bir peygamberi ısırmıştır. O zaman tüm eşekleri ve tüm köpekleri öldürmek mi gerekiyor? Allah kertenkeleyi boşuna mı yarattı? Böyle saçmalık olmaz. Akla da uygun değildir, dine de uygun değildir.

Böyle bir hadis olamaz. Bırakın sahih olmayı, bunu savunanın aklından şüphe etmek lazımdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 28-12-2015, Saat:02:02 PM, Düzenleyen: Allame Reloaded.
General
Ben sizi en son illuminati .ve flört olayinda birakmistim.
Kertenkeleye ne zaman gectiniz ya hu ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Ne cins adamsın alleme peygamberimiz böyle bişe dese yani hayır bu fenne aykırı deyip ona yalancı mı diyeceksin

Böyle bu hadis sahih değil diye kestirip atamazsın

Cins

Ya peygamberimiz söylemişse ne olacak

Bari de ki peygamberimiz söylemişse doğrudur

Sana kimse demiyor dağa taşa düş keler öldür sana zararı yoksa öldürme kardeş ama hadiside yok sayamazsın

Bu hadise bakıp her gördüğünde keler öldürmen vicdanen olmaz tabi ama peygamberimizin söylemiş olup olmayacağını bilemeyeceğinizden inkar etmemek ama zarar vermediği sürecinde öldürmemek en uygunu bana göre lo.

Bak buda anatomisi gülücük)))))))))))

[Resim: gqeirhr6.jpg]
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Forumda bir kertenkelemiz eksikti,artık o da,
oh be rahatladım şimdi :D
.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.