You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kehf suresi Zulkarneyn Tartışmaları

Kehf suresi Zulkarneyn Tartışmaları

Profesör
RE: Kehf suresi Zulkarneyn Tartışmaları
devam ediyor daha konu...okudukça paylaşıyorum
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Yeni eksenden devam edelim:
Alıntı:Halbuki, başka bir açıdan bakıldığı zaman, yâni Bilge Kağan’ın açısından bakıldığı takdirde, onca mâcerânın ve daha nicelerinin ancak ve sâdece Tanrı yolunda gidildiği, Töre’ye hizmet vasfı taşıdığı zaman makbul tutulduğu görülecektir. Asıl olan Töre gayrettir.”Üstten Tanrı basmadıkça, altta yer parçalanmadıkça” bozulması muhal görülen Töre, okadar merkezi fonksiyona sâhiptir ki, “KÖK TÜRK” tâbiri de buna bağlanır. Sanıldığı gibi buradaki “TÜRK” kelimesi bir ırkı ifade etmez. Türk, Töre’ye uyan, Töre ise Tanrı’nın yaratış kânunları demektir. Kutadgu Bilig müellifi bu konuda açıkça “Töre’nin gerçek koyucusu Tanrı’dır.”(3192.b.) hükmünü vereli bin sene oluyor. Ama fark etmenin zamanı yeni geliyor herhalde. Törütgen Tanrı’nın koyduğu ilâhi düzendir Töre ve Türk de ona uyan kişi… Yani Tanrı’ya yönelen insandır Türk. Bütün gayretini Töre’yi ihyâ prensibine bağlıyan İlterişler, Köl Tiğinler, Bilge Kağanlar onun için devletlerine “KÖK TÜRK” ismini koymuşlardır. Bu tâbir, “Töre’ye gerçekten bağlı, onu hakîkî mutevâsıyla yaşayıp ihyâ eden topluluk ” mânâsında kullanılmıştır. Asla ırk ifade etmez. Çünkü, Kök Türk’ün ne öncesi ne sonrası vardır. Maksat tamamıyle Tanrı nizâmına sadâkati göstermekten ibarettir. Âsırlar sonra Kuzey Afrika’da kurulan bir İslam devletinin “MUVAHHİDLER” ismini alması gibidir. Yâni Türklük bir dünya görüşü mensuplarının sıfatıdır, bir ırkın adı değildir. Antropolojik bakımdan da Türklük dâiresindeki toplulukların hiç te aynı ırka mensup olmadıkları görülür. Uygar’la Gagavuz, Macar’la Osmanlı, Kazak’la Azeri tiplerine aynı ırkın mensupları denilebilir mi? Fakat bunlar Türk’tür. Çünkü asırlar boyu Töre eksenli bir devlet ve tevhid kültürü içinde yaşamışlar, kültürel bütünlük kazanmışlardır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Yukarıdaki alıntıda dikkatimizi çeken detay, Bilge kaan'ın resulullah'tan sonra yaşadığıdır.

Bu arada , dikkatimi çekecek şekilde dede korkut hikayelerinin derlendiğini gördüm. bunlar eğer buraya aktarılmamışsa, uygun bir forum bölgesine bunları aktarayım da, zayi olmasın. :D
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-01-2011, Saat:12:28 PM, Düzenleyen: neferkaminanu.
Profesör
hımmmmm gülücük

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
şimdi bilge kağan= zülkarneyn fikrinden vaz geçiyor muyuz yoksa resulullahın "daha sonra gerçekleşecek bir olayı haber verdiği" varsayımıyla ayetleri bu yönde yeniden mi irdeleyelim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
bendeki konunun devamını okuyamadım daha..devamında neler vardı bilmiyorum ama br yerde bir hadisi şerif yazmışlar ( dogrulugu tartışılır)
bu isimde veya lakapta 4 kişi oldugunu ama bahsedilen zülkarneynin hangisi oıldugunun insanlar trafından bilinmedigi söylenilen bir hadis vardı tamamı aklımda değil..bulursam yazarım...

ne yapalım siz söyleyin üçüncü ihtimale mi geçelim...bilge kagan ve iskender şıklarını eleyelim migülücük

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
ben iskender şıkkını elemekten yanayım ama bilge kağan'dan emin olamıyorum. En azından bize uğraşacağımız bir konu açıyor. "her millete bir peygamber gelmesi" durumunu göz önüne alırsak, zülkarneyn değilse bile ya bilge kağan ya da dede korkut'tan birisinin böyle birisi olma ihtimaline çıkartabilir diye ben kafamda eleyemedim.
ancak konudan kesin olarak kopartabilirsek ben bu ihtimali o şekilde eleyebilirim.
şimdi belki "ileride gelecek birisi" olarak anlatmıştır diyecem ama , şimdiye kadarki tefsirlerde hep geçmiş zaman üzerinde durulmuş. gelecek zamandır diyen zamane bazı araştırmacılar ise daha uçuk: "uzayda bir yerlerde gelecek zamanda olacak bir şeyler" anlatıyorlar ki bilim kurgu gibi bir şeyler. açıkçası ayetlere bambaşka bir gözlükle bakmak lazım.
kehf suresi çok böyle cezbedici bir sure değil. muamma dolu. biraz fzla uğraşınca yan etki yapabiliyor. net bir şey olursa yeniden inceleyebilirim ama bu şartlar altında hala yeni bir hareket çıksın diye bekliyorum.

farkındaysan bir ara istediğimiz "dış katkılar" artık gelmiyor. Bu şartlar altında beklemeye devam edeceğiz. ya da böyle rölantide. arada sırada yeni bir şeyler çıkacak diye.

ayetler üzerinde durdukça risk alıyoruz. ayet yan etkisi meselesi. destek de gelmiyor bir yerlerden.

bilmiyorum ya. insanlar lafa gelince herkes her şeyi biliyor ama bir konuda yardım ya da destek istediğin zaman ortada muhatap bulamıyorsun. canım sıkılıyor böyle şeylere.

eleyelim dersen bilge kağan'ı da eleyebiliriz. bir ihtimal vardır dersen ayetleri yeniden "gelecekten haber verildiği vaysayımızla" bakmamız lazım. bu durumda da mütefsirlerin ittifağına karşı muhalefet durumundaki yetersiz kişiler olarak gereğinden fazla risk alıyoruz.

ben sana bırakıyorum. bilge kağan diyen sensin. devam et dersen kılıcımı çekerim dev gibi orduların üstüne atılırım. çok çok da kelle gider. bi canımız var onu da alimin birinin bedduasıyla veririz. sorun yok. ben çarpışmalara alışığım.ve hala hayattayım. -enteresan bir şey-

:D :D :D
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
)bilge kaganı elemeye benimde göynüm razı değil)

ve başka bir yerde şu yazıyor ...Bilhassa son devrin alimlerinin ekseriyeti ise, Zülkarneyn'in İran kralı Kisra (Hüsrev) olduğunu kabul etmişlerdir...

hoppala ) herkes kendi milletinden birini yazmış nerdeyse...
biz bilge kagandan devam edelim o zaman zaten bi sen bi ben kaldık
sende bugun yarın bırakırsın ))
kalırım bi başıma )

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.