You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kaza Namazı Yok Mu ?

Kaza Namazı Yok Mu ?

General
Kaza Namazı Yok Mu ?
Kaza Namazı Var Mı yokmu ?
Kayınbabam kaza namazının olmadığını idda ediyor ..
We kesin kararlı bu konuda ..
Nedeni ise şu ; mesela sabah namazını kaçırdım kalkamadım vs .vs. Kısaca kaçırdık diyelim aklıma yer ediyomuş nasıl olsa kazasını yaparım diye .. Bu alışkanlık haline gelirmiş we hiç kalkmazmışım bu yüzden kaza namazını kabul etmiyor .. Siz bu konuda ne söylersiniz ?
Yorum üzerine gitmek istiyorum lütfen uzun uzun yazı koymayın ricamdır .. gülücük
ben alışkanlık durumuna insanın elinde olan birşey diye yorumumu eklemek istiyorum ..
Ya Söylersem Kim Anlar ?
Söylemezsem Bağlar Gamlardan Ağlar Sad

Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
RE: Kaza Namazı Yok Mu ?
"Namaz belirli vakitlerde farz kılınmıştır." Kaza namazı bu ayette reddedilse de hadislerde kazanın olabileceği söyleniyor. Yani bu ayet bir nevi cem etmek konusunda da denmiş olabilir. En iyisini Allah (c.c) bilir. Bu konuda bir fikir yok. Kaza namazı bir ümittir. Biz de ümitle kılıyoruz.
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Namazın kazası gerçekten yok bildiğim kadarıyla, Hanefi mezhebinde Cem etmek de
hac haricinde yok. Ama Allah'ın affına sığınarak kılınıyor..
Bu konuda İbni Mesud, diğer konuda(tecvid) Gül-i Cennet daha iyi cevap verebilir
(Kur'an öğreticisi).
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
teşekkürler Hakikat , sağol zehan abla , bende onların fikrini merak ediyorum zaten gülücük
Ya Söylersem Kim Anlar ?

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Kayınbabanızın o şekilde düşünüp yorumda bulunması doğru değil.Din meselelerinde o şekilde yorumda bulunamayız.

Gelelim sorunuzun cevabına.Kaza namazı var mı yok mu?Bu soru ısıtılıp ısıtılıp karşımıza çıkmaktadır.Kısaca meseleyi izah edeyim inşaAllah.

Hepimizin bildiği gibi Hanefi,Şafi ve Maliki Mezhepleri mazereti olmadan namaz kılmayan kişi,namazlarını daha sonra kaza eder der.Hanbeli Mezhebinde ise,bir vakit namazı mazeretsiz bir şekilde kılmayan kişi kafir olur.Kafir olan kişiye zaten namaz farz olmaz.Dolayısıyla bir kaza namazı söz konusu olamaz.Ama mazereti olduğundan dolayı, yani uyku ya da unutkanlık sebebiyle namazını kılamamışsa Hanbeli Mezhebine göre namazını daha sonra kaza eder.

Mazereti yokken namazını kılmayan kişi daha sonra namazını kaza etmez,sadece tövbe,istiğfar eder diyenler kimlerdir?

ibni Mesud,Selmani Farisi,Sad bin Ebi Vakkas,Abdullah bin Ömer gibi bazı sababiler bu görüştedirler.(Aklımdakiler bunlar,bu görüşte olan başka sahabiler de var) Ayrıca Zahiri Mezhebinin iki imamı da yani İbni Hazm ve Davud ez-Zahiri bu görüştedir.Bunlara göre sadece uyuyakalmaktan dolayı ya da unutmaktan dolayı kılınamayan namazlar daha sonra kaza edilir,keyfi olarak kılınmayan namaz daha sonra kaza edilemez.Uyku ve unutma dışındaki sebepler mesela okul,iş vs.kılma imkanı olmayanlar mazeretli sayılır mı sayılmaz mı bu konuda emin değilim.O yüzden bu konuda bir şey yazmayayım.

Televizyonda çıkan hocalara şu soru soruluyor.Hocam kaza namazı var mı?O da diyorki evet var,peygamberimiz kaza namazı kılmıştır.Örnek olarak da peygamberimizin savaş esnasında fırsat bulup namazını kılamamasını ve sabah namazına uyunamamasını veriyorlar.Ben bu hocaları samimi bulmuyorum.Çünkü halka resmen kaza namazı vardır,peygamberimiz kılmıştır görüşünü aşılıyorlar.İki görüşü de delilleriyle izah edelim,halk kalbine yatanla hükmetsin niyetinde değiller.

Zaten hiçbir müctehid yokturki o iki sebeple namazını kılamayana,o namazını kaza etmeyeceksin desin.Yani ihtilaf peygamberimiz o iki olayda kaza namazını kılmış mı kılmamış mı meselesinde değilki.Keyfi şekilde namazını kılmayan namazını daha sonra kaza edecek mi etmeyecek mi sorusuna cevap arıyoruz biz.Yoksa evet peygamberimiz kaza namazı kılmıştır.Ama mazeretsiz yere terk edip de namazını daha sonra kaza etmemiştir.

Yani ben şunu demek istiyorum.Hoca öyle dediği zaman,karşı görüşe bir cevap vermiş olmuyorki.Herkes diyor,mazereti varken namazını kılamayan namazını daha sonra kaza eder diye.Sen o görüşü savunuyorsan,karşı görüştekine göre konuşacaksın.

İki görüşün kısaca delilleri şu şekilde:

Kaza namazı ,mazeretsizken namazını kılmayanlar için de vardır görüşünü savunanların delili:

Bunların delili dindeki dördüncü delil olan kıyas delilidir.Mazereti yokken namazını kılmayanı,mazereti varken namaz kılmayana kıyas etmişlerdir.Yani mazereti varken namaz kılamayan namazını kaza ediyorsa,mazereti yokken namazını kılmayan da namazını kaza edebilir.

Ayrıca şu şekilde yorumu Cübbeli Ahmet Hoca yapmıştıTongueeygamberimiz diyorki:Benim ümmetim hata ile yaptıklarından,unutarak yaptıklarından mesul değildir.Diğer başka hadiste ise unutarak namazını kılamayanın namazını kaza edeceği söyleniyor.Hal böyle olunca unuttuğumuzda mesul değilken bile namazımızı kaza etmemiz gerekiyorsa,bile bile kılmadığımızda hayli hayli kaza gerekir.Bu iki hadisi bu şekilde birleştirip,yorumlayan ben başka hoca duymadım.Güzel bağlamış iki hadisi.

Mazereti yokken namazını kılmayana kaza namazı yoktur görüşünü savunanların delili:

Peygamberimiz namazını mazeretsizken kılmayıp daha sonra kaza ettiği görülmemiştir.Ayrıca sahabesine de mazeretsizken namazınızı kılmazsanız daha sonra namazı kaza edersiniz dememiştir.Hal böyle olunca ne fiili sünnet,ne takriri sünnet,ne de sözlü sünnete dayanarak mazereti yokken namazını kılmayan daha sonra kaza eder diyemeyiz derler.Kıyası da kullanmayınca görüşleri bu şekilde kalır.Peygamberimizin zaten bu konuda fiili sünneti kullanması söz konusu bile olamaz.Yani bile bile namazını kılmayıp,daha sonra kaza etmesi olacak şey değildir.Geriye sözlü sünnet ve takriri sünnet kalıyor.Takriri sünneti bu konuda kullanmak çok zordur.Ama sözlü sünneti kullanarak peygamberimiz mazeretsizken namazını kılmayana kaza gerektiğini ifade edebilirdi derler.

Sonuç:Cumhura göre mazereti yokken namazını kılmayana da kaza namazı vardır.

Kısaca iki görüş delillerini bu şekilde ortaya koyar.Anlamadığınız yer varsa sorabilirsiniz.

Yazı yine istediğim gibi olmadı;ama düzelir yakındagülücük
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
beklediğim cewap gelmiş Allah Razı Olsun İbni Mesud abi ilk okuduğumda anlayamadım ama 2. Kere okuduğumda tam net anladım , teşekkürler ..
Ya Söylersem Kim Anlar ?

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Evet yazmada sıkıntılarım var,bunu kabul ediyorum.Düzgün ve anlaşılır yazı yazmak ayrı bir yetenektirgülücük İkincide anladıysanız sorun yok.Anlamadığınız yerleri hiç çekinmeden sorabilirsiniz.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
yok anladım abi sağol , yine takılırsa aklıma sorarım burdan inşallah .. Bende pek fazla anlatamam dolandırır dururum :D sıkıntı yok yani :D
Ya Söylersem Kim Anlar ?

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Neyseki karşımdaki kişiler okuyunca anlıyor yazımı.Tek derdim,düzenli,konu bütünlüğünü bozmadan yazamamakSad
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.