You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kaynak aldığımız kitap

Kaynak aldığımız kitap

Kıdemli Üye
Kaynak aldığımız kitap
Sual: Okuyucuların suallerine hangi kitaplara bakıp cevap veriyorsunuz? Bize hangi kitabı okumamızı tavsiye edersiniz?

CEVAP
Bu işe başladığımızdan beri sadece Tam İlmihal'e bakıyoruz. Hakikat Kitabevi'nin yayınlarına da baktığımız oluyor. Kısacası Ehl-i sünnet alimlerinin kitaplarını nakle dayanan bir şekilde hazırlanan Tam İlmihal'den daha büyük ve sağlam bir kaynak bulamadık. Kitabı hazırlayan zat, (Bize ait hiçbir dini hüküm olmayan, tamamen nakli esas alarak hazırladığımız bu kitabı okuyup anlayan alim olur. Tatbik eden de evliya olur, çünkü evliya zatların kelamıdır. Evliyanın sözünde rabbani tesiri vardır) buyuruyor. İlim ehli bir zat, (Şimdiye kadar binden fazla kitap okudum. Keşke bunun yerine Tam İlmihal'i bin kere okusaydım) demiştir. Bazen kitapta geçen ve bahsedilen bazı kaynaklardan da alıntılıyorsak da, yine kaynağımız bu kitaptır. Aynı şekilde Hakikat Kitabevi'nin naklettiği kitaplar, bize yetmektedir. Bu kitaplar varken başka kitaplara ihtiyaç yoktur.
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Kaynak aldığımız kitap
Tek kitaptan beslenmeyi hiçbir ilim ehli söyleyemez.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
İlim ehli kimseler, tabi çok kitap okurlar. Burada sadece önemi vurgulanmak için söylenmiş. Dinimizi doğru öğrenmek için çok kitap okumak yerine sadece bir kitap okuyabiliriz. Ama bu kitap ilmihal bilgilerini güzel bir şekilde ve doğru bir ilmihal kitabı olmalıdır. Bu kitap çok kez okunabilir. Çok kitap okuyanın kafası karışabilir. Bu kafa karışıklarını ayırmak bize değil ilim ehli alimlere düşer.

Mesela örnek verecek olursa İbni Teymiyye de büyük bir alimdi. Hanbeli fıkıh alimiydi. Ama ilim ehlince, (Allahü tealanın, sapıtmasına ilmini sebep kıldığı kimse) diye anıldı. Neden? Çünkü, ilimleri birbirine karıştırmıştır. Bunları en iyi anlayan alimlerdir. Ama bu işi bilen alimlerdir.

Mesela Kur'an-ı kerimi anlamak için hadis-i şeriflere ihtiyaç vardır. Hadis-i şerifleri kim açıklayacak? Tabi bunu anlayan alimler. Çünkü onlar peygambere hem daha yakın yaşamış, hem de çok fazla uğraşmış, hayatlarını vermiş kimselerdir. Bu kimseler öğretmendi ve taleblerine bildirdiler.

Bir kitabın muteber olabilmesi için içinde ya din bilgisi ya da fıkıh bilgileri olmalıdır. Dini, delilleriyle anlatmalıdır. [Dindeki dört delili kullanarak.] Bahsedilen ilmihalde hepsi bahsedilmektedir.

Birçok mezhep bulunduğu için çok kitap okunmaz. Çok kitap okumak, ilim ehli insanlar için geçerlidir. Yoksa burada önemi vurgulanmak için bahsedildi. İyi bir ilmihal sadece Tam İlmihal değil, ama bana göre mükemmel bir ilmihal. İçinde çok bilgiler bulunuyor. Ama İslam Ahlakı kitabı da güzel bir ilmihaldir. Ömer Nasuhi Bilmen'in ilmihali de güzel bir ilmihaldir. Bunlar, nakli esas alan kitaplardır.

Anlatabildiysem ne mutlu bana gülücük
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
bu konu bir arının birçok çiçekten aldıgı polenle yaptıgı bal ve sadece bir çiçekten aldıgı polenle yaptıgı bal arasındaki fark gibi birşey olmuş...

ibni mesud dogru söylemiş sadece bir kitapdan beslenilmez araştırılır ama dogru ama yalnıs...

Allah razı olsun
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.