You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

General
Kalemşöre Soru
Kuran okuduktan sonra sadakallahülazim demek sünnet midir?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
RE: Kalemşöre Soru
herhangi bir şeyin sünnet olduğunu söylemek için merfu muttasıl bir habere ihtiyacımız var. Kur'an okuduktan sonra '' Sadakallahu'l azim'' deyin veya diyebilirsiniz şeklinde ya da nebi aleyhisselamın ve sahabesinin böyle dediğine dair herhangi bir rivayet yok. bu nedenle sünnet olduğunu söylemek isabetsiz olur, hatta nebi aleyhisselamdan sabit olmamış bir kavil ya da fiili ona nispet etmek İslam dininde sakıncalı bir durumdur.
şunu da belirteyim bazı selefiler gibi her şeye mutlak bidat gözüyle bakılmasını ben de doğru bulmam aynı şekilde buna da mutlak bidat denilmesini doğru bulmuyorum. tafsile gidilmesi gerekir bunu demekten nehyeden herhangi bir nass yok yani kişi bunu söylemekte muhayyerdir belki duruma göre ecir de alabilir, fakat türkiye de olduğu şekliyle-böyle yapmayanları teberri ediyorum- dinden bir uygulama gibi telakki edilir, sünnet kılıfı giydirilir ve söylemek adet haline getirilirse bu son derece sakıncalıdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
"herhangi bir şeyin sünnet olduğunu söylemek için merfu muttasıl bir habere ihtiyacımız var." Mevkuf olup da hükmen merfu olan hadis yok mudur size göre? Bildiğiniz gibi hadis usül kitaplarında bu tarz hadislerden bahsedilir.

Bu tarz konularda halk bunu sünnet olarak mı yapıyor diye test etmek için şu kuralı benimserim. Mesela camiden tesbihleri kaldırdığımızda cemaat tepki gösteriyorsa tesbih kullanmaya sünnet görüyorlar demektir. Aynı şekilde toplu tesbihatı kaldırdığımızda cemaat tepki gösteriyorsa bunu sünnet olarak benimsediklerini kabul ederim. Sizce bu metod kısmen ya da tamamen doğru mudur?

Bu cevabı verirken Nesai Salatul-ideyn 27. Hadisi göz önüne aldınız mı? Allah ... derken doğru söylemiştir şeklinde tercüme var. Allahı tasdik etme işinin ayeti okumadan önce olduğuna dair tercüme de var? Bu tercüme edenden kaynaklı mı? Yoksa iki ayrı hadis mi var? Bu hadisi 4 sünen sahibi de rivayet etmiştir yazıyor. (Sana Dinden Sorarlar, Ebubekir Sifil) Ama ben Ebu Davud'da göremedim. Salat 233'te geçiyormuş. Ama bendeki baskıda bu hadis yok. Siz elinizdeki Ebu Davud'dan kontrol edebilir misiniz?

Son olarak şunu sorayım. Sana Dinden Sorarlar kitabında Ebubekir Sifil, dört sünen sahibi ve Müsned olarak vermiş kaynağı dipnotta. Ne hadis nosu var, ne bab nosu. Sonuçta hoca kitabı yazarken kontrol etmeden yazmaz bu dipnotları. Oraya ilgili numaraları yazsa da okuyanlar kontrol etse kötü mü olur? Neden bazı hocalar buna dikkat etmiyor sizce?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bu başlık altında başka sorular sorma niyetim de var size.

Evleneğin kıza bak manasına gelen hadisler mevcut. Zahiri menhecine sahip birisi olarak bu hadisten ne anlıyorsunuz? Kızın, neresine bakılabilir. Sizde örfe göre düşünme söz konusu mudur?
Bunu ilk beğenen sen ol.
ben soru sormak için (aslında katılmadığım yere itiraz etmek için üye oldum) sizi takip ediyorum istifade ediyorum yazıları da (zahiriyye sitesi dahil) okudum değerli kalemşör

1-kadınlara dokunmak abdesti bozar fikri şu hadise göre yanlış

{ … Aişe r.anha dan,şöyle dedi : Resulullah s.a.v ailelerinden birini öptü ve abdest almadan namaza çıktı. Urve diyor ki ; Aişe ye dedim ki : O mutlaka sendin değil mi ? . Bunun üzerine Aişe güldü. }

Tirmizi : 1.c.86.n – Ebu Davud : 1.c.178-179.n – İbni Mace : 2.c.502.n – Nesei : 1.c.170.n Ahmed : 6 / 62

bir de bu mesele de şafiiler den farklı düşündüğünüz yer var mı?
2-domuzun etinin haram olduğu ayette sabit peki yağı kemiği vs ne olacak? içkilerin haramlığını izahınızı anladım. ama burada kıyas zorunlu değil mi?

3-müziğin haram olduğunda icma olmadığını diyorsunuz kim helal demiş ibn hazmdan başka birisini söyleyin de ikna olayım.

4- uyanınca üç kere eli yıkamak burna su vermek farz diyorsun bunu yapmayanın abdesti neden olmuyor bir de buna neden kimse farz demiyor?

5-cuma guslunu farz görüyorsunuz halbuki buhari de okuduğum bir hadis de ''yapsanız ne iyi olur'' diyor bu da apaçık gösteriyor ki bu sünnettir.

6-maide 44 ayetin zahiri büyük küfür değil mi neden buna büyük küfür demiyorsun zahiri olarak olduğu gibi alman gerekmez mi?

selamun aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-04-2016, Saat:02:09 AM, Düzenleyen: ebu katade es sivasi.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.