You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kadının Neden Boşanma Hakkı Yok ?

Kadının Neden Boşanma Hakkı Yok ?

Yeni Üye
Kadının Neden Boşanma Hakkı Yok ?
İslam hukukuna göre bir kadın neden boşanmak için kocasından izin almalı ? Bu nasıl bir anlayış ve davranış biçimidir ? Resmen köle anlayışı uygulanıyor kadına, bir erkek olarak bunu söylüyorum.

Lütfen bunun mantıklı ve izahlı bir açıklamasını yapın. Tamam kadın erkek yaratılış gereği eşit değil fakat bu durum yaratılış dışıdır ve bu bir insan hakkıdır ve hakların eşit olması gerekir. 

Kafanıza göre öyledir böyledir yazmayın, ispatınızı ayetlerle delillendirip söyleyin lütfen. 
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: Kadının Neden Boşanma Hakkı Yok ?
Bir ülkedeki hukuk sistemi doktrin ve örf adetlerden oluşur. Hukuka giriş dersinde bile anlatılır bu. Yani her ülke önce kendine bir hukuk doktrini belirler sonra bunu kendi gelenek ve örfü ile birleştirerek kendi mevcut hukuk sistemini oluşturur. Şimdi ben eleştirinizi temellendirmenizi istiyorum. Öyle '' İslam hukukunda ama böyle '' diye bol keseden sallamadan yazın lütfen ; hangi ülke (ya da isterseniz hangi toplum) hukukunda var bu ? Mümkünse maddeleri de yazın örneğin şu ülkenin şu kanununun şu maddesi gibi ve hatta yanlış anlamanın önüne geçmek için eleştirdiğiniz maddelerin önce orijinal dildeki halini sonra da türkçesini paylaşırsanız size seve seve cevap veririm. Böylelikle güzel bir tartışma yürütürüz.
Bu dünya bir pencere, her gelen bakar gider...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 04-10-2023, Saat:10:34 PM, Düzenleyen: Baybars.
Süper Moderatör
RE: Kadının Neden Boşanma Hakkı Yok ?
İslâm dini, aile kurumuna ve onun korunmasına büyük önem verir. Ancak eşler arası geçimsizlik, ileri dereceye ulaşır ve evlilik çekilmez hâle gelirse, boşanma bir çıkar yol olmakla birlikte en son başvurulması gereken bir çaredir. Kur’ân-ı Kerîm’de de boşanmadan önce evliliğin devam ettirilmesi için fedakârlıkta bulunulması, hoşnutsuzluk veya soğukluk hâlinde bile tarafların meselelerini konuşarak halletmeleri öğütlenmiş; aralarındaki anlaşmazlık daha ileri safhaya gittiğinde, kadının ve erkeğin ailelerinden seçilen hakemler vasıtasıyla eşler arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi yolu tavsiye edilmiştir (en-Nisâ, 4/34-35). Bununla birlikte bütün anlaşma yolları kapanmış ve evlilik hayatının sürdürülmesi imkânsız hâle gelmişse, boşanma en makul yol olarak meşrû görülmüştür.
Evli bir kadın, eşinin evlilikten doğan görev ve yükümlülükleri yerine getirmemesi veya kendisine karşı kötü muamelede bulunması hâlinde, mahkemeye başvurarak evliliğin sona erdirilmesini isteyebilir. Mahkeme, tarafları dinledikten sonra eşlerin ayrılmaları yönünde karar verecek olursa, mahkemenin bu kararıyla dinî hükümlere göre, bir bâin talâk meydana gelmiş olur.

Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017
Bunu ilk beğenen sen ol.
Süper Moderatör
RE: Kadının Neden Boşanma Hakkı Yok ?
*Soru*:Mahkeme boşaması dinimize göre de boşama sayılır mı ?

*Cevap*:Evet, sayılır. Hangi mahkeme boşaması olursa olsun dinimizde bir bain talak (boşama) sayılır. Erkek mahkemenin boşaması ile bir boşama hakkını dinen kullanmıştır. Kadın başka bir erkekle evlenmek isterse üç ay hali iddet beklemesi gerekir.
Bu şekilde ayrılan eşler nikahsız olarak karı-koca hayatı yaşayamazlar. Eşler tekrar bir araya gelmek isterlerse bu ancak yeni bir nikah akdiyle mümkün olur. Şahitlerin huzurunda kıyılacak nikahta, erkeğin hanımefendiye ayrıca mehir de vermesi vacipdir.
Selam ve Hürmetlerimle
Dr. Hasan ÇINAR
Ankara Müftüsü


Görüldüğü gibi konu geçmişte yaşanmış, bitmiş değil. Günümüzde de güncelliğini koruyan çok önemli meselelere vardık.
Nice kadına eski eş şiddeti, nice bilmeden, farkında olmadan kendilerini hala evli sanarak beraber yaşayanlar...vs
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.