Endülüs emevi halifelerinden II:Hakem (961-976) adalet kaidelerine çok değer veren,halkın refahı için son derece çalışan bir kişi idi.Halife bahçesine bir köşk yaptırmak istiyordu.Ancak,tarlasına bitişik mal sahibi malını satmak istemiyordu.Devlet memurları halifeden gizli olarak mal sahibi kadının elinden malını zorla köşkü oraya kondurdular.Kadın da doğruca Kurtuba kadısı Beşir’e giderek halifeyi şikayet etti.II.Hakem,bir gün köşkünde otururken kadı Beşir eşeği ile çıkageldi.Kadı eşeğinden inip boş olan torbasını toprakla doldurmaya başladı.Torba dolunca halifeye hitaben:
-“Bana biraz yardım et de,şu torbayı eşeğe yükleyelim”dedi.Halife bunun sonucunda bir şey olacağını bildiği için,aşağı inip kadıya yardım etti.Ancak halife,torbayı bir türlü eşeğe yükleyemedi.Bunun üzerine kadı Beşir II.Hakem’e:
-“Ya halifem,bak bu torbadaki toprak,halkından birinin elinden zorla aldığın tarlanın ancak bir parçasıdır.Sen bugün bu kadarcık toprağı kaldıramazsan,yarın ahirette o koca tarlayı nasıl kaldıracaksın?”dedi.
Halife meseleyi anladığında çok üzüldü ve derhal köşkle beraber tarlayı kadına verdi.
SEYYİD KEMERKAYA
furkan 63