Hz. İbrahim (a.s) ve oğlu İsmail Kâbe’nin ilk insandan bu yana var olan temellerini bulup Allah'ın emri ile yükseltmişti. Fakat bu temeller günümüzdekinden farklı büyüklükteydi. Hatim ismi verilen yarım daire şeklindeki kısım aslında Kâbe’nin içindeydi fakat Hz. Muhammed (a.s)'e peygamberlik gelmeden 5 yıl evvel yapılan tadilatında malzeme yetmediği için Hatim adı verilen kısım dışarıda bırakılmış ve Kâbe küp şeklinde inşa edilmişti.
Olması gerektiği gibi Hatim bölgesini içine alacak şekilde Kâbe’nin temelleri dikdörtgen içine alınırsa yaklaşık; 13,1 mt. genişlik, 21,2 mt uzunluk çıkar ki, bu iki uzunluğun birbirine oranı 1,618’dir. Yani, Kâbe belki de meleklere kadar uzanan ilk inşasında Altın Orana göre yapılmıştı. Ayrıca 13 ve 21 Fibonacci dizisindeki iki ardışık sayıdır.
Bu durumu doğrular nitelikte Ezraki’nin rivayet ettiği hadis-i şerife göre; "Hz. İbrahim ile oğlu Hz. İsmail’in yaptığı binanın duvarlarını harçsız olarak üst üste konulan taşlarla örülmüştü ve en uzun duvarı yaklaşık 32 zira, en kısa duvarı ise 20 zira uzunluğunda idi." Bu rivayet esas alındığında da 32 zira'nın 20 zira'ya olan oranı yine altın oranı ifade edecektir.
Peki, yaratıcı neden Kâbe’nin bir kısmının yıkılmasını sağlamış ve serbest bir giriş çıkışı olacak şekilde tarihi yönlendirmişti?
Araplar sadece soylu ve zenginlerin Kâbe’nin içine girmesine izin veriyor ve fakir halk Kâbe’nin içinde ibadet etmekten men ediliyordu. Fakat günümüzde Hatim isimli kısımda dileyen herkes rahatça ibadet ederek Kâbe’nin içinde namaz kılma şerefine erebilmektedir.
Kuran'da Kabe'nin Koordinatları
Kabe'nin koordinatlardaki enlem değeri 21:25 dakikadır.
Kuran'da Kâbe'den bahseden ilk ayet 2:125. ayettir. Bu matematiksel uyum basit bir tesadüf olabilir mi? Kuran'da 114 sıra numarası ve 286 ayet numarasına kadar yükselen rakamlar içerisinden Kâbe’den ilk bahsedilen yerde bu rakamların yan yana gelebilme ihtimali yüz binde bire yakındır. 1XX/XXX
2:125 "Hani, biz Kâbe’yi insanlara toplantı ve güven yeri kılmıştık."
Koordinatların virgülden sonraki kısmı dakika cinsinden ifade edilebildiği gibi yüzdelik kesir cinsinden de ifade edilebilir. Gelebilecek itirazlar açısından Kabe koordinatlarını 21:42 derece yüzdelik kesir cinsine çevirerek kıble noktası olan Kabe'yi incelediğimizde şu ayetle karşılaşırız;
2:142 "Birtakım kendini bilmez insanlar, “Onları yönelmekte oldukları kıbleden çeviren (Kâbe 'ye yönelten ) nedir?” diyecekler. De ki: “Doğu da, Batı da Allah’ındır. Allah, dilediği kimseyi doğru yola iletir.”"
Yani her ne şekilde bakarsak bakalım ayetlerde Kâbe’ye bir işaret görülmektedir ki; bu ancak her şeyi bilen Allah'ın ilmi ile olabilir.
Araştırmacı Yazar ve Yönetmen Erdem Çetinkaya'nın "Kutsal Gizemler -I-" kitabından alıntıdır.
Ve vatansız bırakma Allah'ım!
Müslümanlıkla yoğrulan yurdu,
Müslümansız bırakma Allah'ım!
tşk ederim .