Esselâmu aleykum………......... B i s m i l l â h i r r a h m a n i r r a h i m
Konu : K E Ş K E…
Bazıları dünyada iken Yüce Allah’ın buyruklarını sevmeyen inkâr eden veya hafife alan bir takım insanlarla dostluk kurup onun her yaptığının yanında yer aldıysa onun yaptıklarına alkış tuttu ise, o kişi dünyasını ahiret karşılığında satın almış demektir. Böyle insanlar ahirette tabi ki nedamet duyacak ve keşke diyeceklerdir.
Keşke ile ilgili Âyeti kerimeler şöyle buyurmaktadır :
“O gün zalim kimse ellerini ısıracak: “Eyvah!” diyecek, “keşke Peygamberin yanında bir yol tutsaydım. Eyvah!” diyecek, "keşke falancayı dost edinmeseydim.” (Furkan süresi 27. 28. âyetler)
“Onların, ateşin üzerinde durduruldukları zaman; “Ah ne olur keşke dünyaya döndürülseydik, Rabbimizin âyetlerini yalanlamasaydık da müminlerden olsaydık” dediklerini bir görsen.” (Enam sûresi 27. âyet)
“(Allah inkarcılara) Yer yüzünde kaç yıl kaldınız, diye sorar. Bir gün veya günün bir kısmı kadar kaldık derler. Buyurur; sadece az bir süre kaldınız. Keşke siz (bunu) bilmiş olsaydınız.” (Müminun sûresi 112-113-114.âyetler)
“Yahut azabı gördüğünde, keşke benim için dönüş imkânı bulunsaydı iyilerden olsaydım, diyeceğin günden sakın.” (zümer sûresi 58. âyet)
Keşke ile ilgili Hadisi şerif ise şöyle buyurmaktadır :
“ Hiç kimse yoktur ki, ölümden sonra nedamet duymasın. Eğer iyilik ehliyse keşke daha çok iyilik yapsaydım diye nadim olur. Eğer şer kişi ise kötülüklerden sıyrılıp çıkmadığı için nadim olur.” ( Faydul kadir hadis no 7987)
Yukarıdaki 7987 nolu Peygamber s.a.v.’in sahih hadisi şerifinde buyurduğu gibi kişi ölüm sonrası mutlaka nedamet duyacaktır. Aslında Dünya hayatımızda da eyvahlar, nedametler, keşkeler ve acı olaylar karşımıza çıkabiliyor. Fakat bu tip acı olaylar, bir süre sonra insan hafızasında hiçbir zaman ilk gün ki tazeliğini korumaz.
Aksi halde kişinin dünya yaşamı, üzüntü ve kederden dolayı ciddi bir şekilde yara alır. Dolayısıyla Cenabı Allah insanoğluna unutma duygusunu lütfetmiştir. Bu acıları bazen hatırlarız ama ilk günkü gibi yıkıcı olmaz. Bütün bu hususlar dünyamız için geçerlidir. Fakat esas olan ölüm sonrasına hazırlıklı olmaktır.
Yukarıdaki hadisi şerifin ikinci bölümündeki nedamet olayı ölüm sonrasını kale almayanlar için geçerlidir. İşte asıl nedametler, eyvahlar, keşkeler, tuh'lar orada başlayacaktır. Keşke Allah’a ve Peygambere itaat etseydik. Keşke dünyaya geri gönderilseydik diyeceklerdir.
Yüce Rabbim Müminlerin yardımcısı olsun. Yarın geç olabilir düşüncesi ile hesap gününe hazırlıklı olan kullarından eylesin.
Cenabı Allah müminleri Kuran’ı Kerimden ve peygamberimiz s.a.v.’in yolundan ayırmasın. Hepimize Dünyanın ve ahiretin güzelliklerini nasip etsin. Hepimizi Peygamberimiz s.a.v.’e Cennette komşu eylesin.
Sevgiler ve saygılar… Hoşçakalın…