You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İsraf etme,infak et!

İsraf etme,infak et!

Cezalı Üye
İsraf etme,infak et!
[Resim: 6_newsdetail.jpg]

Çağımızın en büyük kalbi hastalıklarından biri cimrilik. Eğer dikkat edilmezse kalıcı olarak yaşam biçimi halini alıyor. İsrafla, cimrilik arasındaki dengeyi sağlamamız gerekiyor.

Bir grup genç türlü fedakârlıklarla bazı evlerin kapısını çalıp, yardıma muhtaç çocukların eğitim masraflarını giderebilmek için yardım parası topluyordur. Birkaç ev gezildikten sonra maddi olarak zengin denilebilecek bir ailenin evi ziyaret edilmek istenir. Zile basılır. Villanın bekçisine durum arz edildikten sonra gençler içeri alınır. Orta yaşlı bir hanımefendi sıcak bir tebessümle gençleri dinler ve birkaç dakika sonra gençlerin eline bir zarf verip uğurlar. Evin dışına çıkıp birkaç adım ötede heyecanla zarfı açan gençler adeta şok yaşar, zira koca zarfın içinden çıkan miktar: 10 TL’ dir!

Bu esnada zarfı vermeden önce kadının söyledikleri gençlerin kulaklarında yankılanır: “Biz bu günlere kolay gelmedik. Yemedik içmedik. Hâlâ da öyle… Akşamları mecbur kalmadıkça lamba yakmayız, televizyonun ışığı yetiyor. Sizler de böyle yaparsanız ileride bizim gibi zengin olursunuz…”

Bu tür yardım organizasyonlarında hepimizin sıkça karşılaştığı bir durum bu. Çünkü çağımızın en büyük hastalıklarından biri cimrilik. Cenab-ı Hakk’ın lütfettiğini infak etmek, paylaşmak ne kadar da zor gelir insan fıtratına. Para biriktirmek, daha fazla mala sahip olabilmek uğruna bu davranışların arkasına sığınıldığı söylenir çoğu kez. Burada önemli olan cimrilik ve tutumluluk arasındaki dengeyi sağlayabilmek. Rabb’imiz Yüce Beyan’da, “Onlar harcadıkları vakit cimrilik de israf da etmezler.” (İsra 29, Furkan 67) buyurarak bizlere açıkça yol gösteriyor bu noktada. Cimrilik kavramı Kur’ân ve sünnette, genellikle ‘buhl’ ve ‘şuh’ kelimeleriyle ifade buyruluyor. Cimrilik yapan kişi ise ‘bahîl’ (malı elinde tutmaktan zevk alan, verse de istenilince veren) ismi ile anılıyor.

CİMRİLİĞİN TEK TEDAVİSİ: CÖMERTLİK

İmam Gazalî Hazretleri, cimrilik hastalığının tedavisinin onun zıddı olan cömertlik yapmak yani malı Allah (c.c) yolunda harcamakla mümkün olabileceğini söylüyor. Cömertlik Allah’ın güzel isim ve sıfatlarından biri aynı zamanda. Cenab-ı Mevla bizlere sunduğu her şeyde cömert olduğu gibi kullarının da cömert olanını sever. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Soysaldı, “İnsan Allah’ın bu sıfatını taklit edip cömert olursa, hem Allah’ın çirkin gördüğü cimrilikten kurtulur hem de Allah’ın rızasını kazanır.” diyor. Soysaldı, Allah’ı örnek alarak infak etmek gerektiğinin altını çiziyor.

Zira Rabb’imiz Kur’an’da bizleri cimri olmaktan sakınmamız konusunda açıkça uyarıyor: “Göklerin ve yerin yegâne vârisi Allah olup, bütün mallarınız zaten O’na ait olduğu halde niçin Allah yolunda harcamıyorsunuz? Sizden, fetihden önce infak eden ve savaşan kimse ile bunları yapmayan elbette bir olmaz. İşte onlar, bundan sonra infak edip savaşanlardan derece bakımından daha yüksektirler. Bununla beraber Allah, her birine de cennet vâd eder. Allah yaptığınız her şeyden haberdardır.” (Hadîd, 57) Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadis-i şerifinde; “Korkaklıktan ve cimrilikten sana sığınırım” duasını zikrediyor.

Her toplumda zenginler olduğu gibi hiç şüphesiz yoksul insanlar da var. Maddi durumu iyi olanlar fakirlere yardım ettiği müddetçe toplumun düzeni bozulmadığı gibi dengesi de sağlanır. İsraf etmeden infak etmeyi başarabilrsek hem bu dünyaya hem ahirete yatırım yapmış oluruz.

Kaynak: YeniBahar Dergisi
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.