You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İslam’da felsefe diye bir şey yoktur

Acemi Üye
Kafir: İslam felsefesine göre…
Mümin: Durun, durun, boşuna yorulmayın! İslam’da felsefe diye bir şey yoktur!
Kafir: A, o da ne demek?
Mümin: Şu demek ki, siz, tarafsız bir görüşle, yani bir nevi felsefe görüşüyle, ya felsefenin ne demek olduğunu bilmiyorsunuz; yahut da ve en doğrusu, İslamlığın ne olduğunu kavrayamıyorsunuz!
Kafir: Ya nedir?
Mümin: Demin tarafsız bir görüş diye bir tabir kullandım. İşte felsefe, tarafsızlıktan yola çıkıp, bulacağı veya bulamayacağı nispet ve istikametlere göre kendisine taraf arayan başı boş düşünce manzumelerinin adıdır. Hakikat, felsefe için güya varılması lazım gelen, fakat asla varılmayan, varılmayacak ve boyuna aranacak olan bir hedef, bir ilk merhaledir. İslamdaysa sadece bir ilk temel ve bir ilk ve mutlak arayış… Yani İslam’da hakikat peşin ve varlığın sırlarını aramak ondan sonra… Birbirinin yanlışını yanlışını çıkarmaktan başka rolü olmayan felsefeyi, perişan ve her dem birbirinin başını yemek gayesinde bir demokrasiye benzetecek olursak İslam’a hakikat saltanatı gözüyle bakabiliriz. Demek varış önce, arayış sonra… Varışa bağlı tefekkürün adı da felsefe değil, hikmet… Felsefe başı boş bir çıkış ve bulamayış, İslami tefekkür ise düzenli bir yol alış ve bulduğunu derinleştiriş ve genişletiş…
Kafir: Hep şiir, hep şiir, hep büyü sanatı, sözleriniz…
Mümin: Şimdi “İslam felsefesine göre” lafını durdurup “İslam hikmetlerine göre” diye sözünüze devam edebilirsiniz…
Kafir: Vazgeçtim! Siz felsefeyi yermekte devam edin
Mümin: Yerdim, yereceğim kadar.
Kafir: Peki onun hiç mi faydası yok?..
Mümin: Var!.. Hem de ne büyük fayda!.. Söylediğim gibi, birbirinin yanlışını çıkarma, birbirini yerme, yeme faydası.. Ve iman sahiplerine batıl aklın ne demek olduğunu göstermeleri, mücadele sahası açmaları ve tababette mikroba karşı yapıldığı gibi bir nevi (asepsi) ve (antisepti) tedbirine meydan vermeleri…
Kafir: Aklım almıyor!
Mümin: Aklınız yok ki, alsın!..
"Hakikaten biz insanı güçlüklere katlanacak şekilde yarattık." (Beled 4)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: İslam’da felsefe diye bir şey yoktur
İslamda felsefe vardır ve olması gereklidir...Diğer düşünce ve yorumları bilgileri biz müslümanız bunlar bizi birbirimize düşürecek olan şeylerdir İslamda bu yoktur diye reddetmek giib birşey olamaz.İslamda hoşgörü vardır.Öncelikle bu Hoşgörüyü muhafaza etmek ahlaka edebe aykırı olmayan hiç birşeyi bu şekilde reddetmemk gerekir.Hadis-i şerif demiyor mu beşiktan mezara kadar öğreniniz diye.Müslüman felsefeyhe açık olmalıdır,felsefe bir cevap arayışıdır.İslam herşeyin cevabını vermiştir.Eğer müslüman felsefeye açık olur felsefenin
sorduğu soruları İslama göre cevap verebilirse belkide gerçek imanı bulacaktır.Nitekim ayet ''Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?'' demiştir...Ayrıca madem felsefenin islamda yeri yok Farabiye neden islam alimi denmiştir?
Degerli EFE-TURAN Kullanicisi Apr 2009 Tarihinden Beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum Üyesidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Imam-Gazali nin,

Felsefenin Felsefesi..(Felasetüf-Felasife)

Felsefenin Reddiyesi(Tehafetüf-Felasife..

Üsta NFK in bu alandaki degerlendirmesi ile esdeger ve paralelde..

Islam Felsefesinin Olmasi gereken manasi isaretlenmis...
Degerli AKINCIGENC Kullanicisi Jun 2009 Tarihinden Beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum Üyesidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
can fezAm
islam felsefesi...

ilahiyatta böyle bir ders varmış diye duydum ..?

doğru mu acaba ?
Ben yalnızca seni seviyorum,
Ne o muhteşem güzelliğin
Ne kalbimdeki özelliğin
Ne de sevdiğim için değil,
Seni yalnızca sen olduğun için,
Ruhun için
Kalbin için
Aklın ve sevgin için seviyorum seni.
Ben seni en çok kendim için seviyorum
Belki de ilk defa bencil oluşumu
Sana borçlu olduğum için.
Seni her şey için seviyorum.
Ve sahip olmadığım
Hiçbir şey için.
Yine de korkmuyorum seni sevmekten.

.....''seni..''' seviyorum ''can'' ......
Bunu ilk beğenen sen ol.
köyün delisi
İşte felsefe, tarafsızlıktan yola çıkıp, bulacağı veya bulamayacağı nispet ve istikametlere göre kendisine taraf arayan başı boş düşünce manzumelerinin adıdır

evela daha da böyle saçma bi konu görmediğimi vurgulayayım..
evet felsefe tarafsızdır..bilinmeyenden bilinene doğru gitmeye çalışan bir hakikat arayışıdır..ne sığ ve saçma bir konu bu böyle! meseleleri kavram kargaşası haline getirin aferin..felsefe düşünmektir..islam felsefesi de vardır..ayrıca ne o öyle yok mümin yok kafir..ne demek oluyo bu kardeşim!!
sinirlendim :D
Bunu ilk beğenen sen ol.
köyün delisi
kesinlikle simoş..biz bunlara sığlık ve yüzeysellik deriz..ama onlar bu dediklerimizi de yüzeysel algılar ki bu bir kısır döngüdür..neyse :D
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.