CHP’nin sendikacı kökenli Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi ve İstanbul Milletvekili Bayram Meral, sendikalara “Ayakların başları yönettiği bir yerde kıyamet kopar” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a tepki gösterdi.
Cevdet Selvi, “Utanç verici. 1 Mayıs’ta bunu söylemesi, en acı bayram hatırası olarak tüm ayak takımının vicdanlarında, yüreklerinde saklı kalacaktır. Tarihe geçecek bir sözdür” dedi. Bayram Meral de, “Yanlışı düzeltsin, işçilerden özür dilesin” diye konuştu.
Cevdet Selvi ve Bayram Meral şunları söylediler:
Selvi: Bugüne kadar her ağzını açtığında kendisine oy verenleri hep küçümsedi, azarladı. Ben o ayaktakımının kıdemli bir mensubuyum. Bunu ne siyasetle, ne insanlıkla bağdaştırmam mümkün değil. Hele hele bu ülkenin vefakâr, cefakâr, üreten insanlarını bu şekilde değerlendirmesi hem ayıp hem de anlayışının ne olduğunu somut olarak ortaya koyan bir yaklaşım. Özür dilemesi gerek. Belirli kişilere, ‘Yanlış anlaşıldı’ diye düzeltmeye kalkması daha da ayıp. Namusluca üretip, insan gibi yaşamaktan başka talebi olmayan bu fedakâr insanlara bu sıfatları yakıştırması utanç verici. Bundan utanması gereken kendisidir. Onu sırtında iktidara getirenler o ayaktakımıdır.
Meral: Konuştuğu kelime son derece çirkin. O da bir zamanlar belediye başkanlığı yapıyordu. ‘Bunun anlamı ne’ derler o zaman. Sendikacılar da kitleleri yönlendiriyor. İşçileri ayak takımı olarak görmek son derece çirkin, üzüldüm. Başbakan’a yakıştıramadım. Sendikalar demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Başbakan demokrasiye inanıyorsa sendikalara saygı duymalı. Biz de geçmişte eleştiriler yaptık, Allah rahmet eylesin, ‘Çankaya’nın şişmanı işçi düşmanı’ dedik, ama akşam gittik sorunu çözdük. Siyasetçi tahammüllü olmalı. Şunu bekliyorum kendisinden, bu yanlışı düzeltsin ve işçilerden özür dilesin.
Türk-İş: 500 bin kişiyle Taksim’deyiz
Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, Başbakan Erdoğan’ın “Ayakların başları yönettiği yerde kıyamet kopar” şeklindeki sözleriyle ilgili olarak, “Bunu sayın Başbakan’ın yorgunluğuna ve asabiyetine veriyoruz. Umarız Başbakan işçilerden özür diler” dedi.
Türkel, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama konusunda ısrarlı olduklarını belirterek, “Beş yüz bin kişi kardeşlik türküleri söyleyerek Taksim’de olacağız” dedi
HALUK ATALAY İstanbul
Ankara’daki adres Sıhhiye
Başbakan Erdoğan’ın sözlerine, kutlamaları Ankara’da yapma kararı alan sivil toplum örgütleri de tepki gösterdi. 27 örgüt adına konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Turan Yıldırım, “Turgut Özal zenginleri seviyordu. Şimdiki Başbakan da emekçi ve sendikaları ayaktakımı olarak nitelendiriyor” dedi. 27 sivil toplum kuruluşu ve siyasi partinin oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi, Ankara’daki kutlamaların Sıhhiye Meydanı’nda yapılacağını bildirdi.