Bir kaç günden beri içinde bulunduğum ve beni vicdanen etkileyen bir konu hakkında dini kaynaklara dayanarak vereceğiniz, örnekleri varsa Peygamberimiz (S.A.V)'im başından geçmiş olan bir hadise de varmıdır bu konu da , varsa biz inanları ne şekilde yönlendiriyor ? bu bilgilerini ihtiyacım var.
Mimarım ve elimde bulunan bir iş için yakınımın tavsiye ettiği bir usta ile fayans kaplama işinin yapımı konusunda bir araya geldik.Yapılacak olan işi gösterdim.Usta baktı ve normalde 12-15/m² olan işçilik bedeli için 30 tl /m² fiyat verdi.Bende kendisine tamam işe gel başla dedim.(Normalinden 2 katı fiyat vermemim sebebi uygulama yapılacağı zemin yüzeyin çok pürüzlü olması ve yıkım işi olduğundan) Kendisine elimden geldiğince onun işini kolaylaştırmak için kazıma işlerinde eğer varsa kimyasal araştıracağımı da söyledim.
Kendisi ilk gün işe başladı , 2.gün beni öğlen arayıp bana kimyasal sökücü gönderecektin dedi.Bende nalburdan kimyasal gönderdim fakat yüzeyi kimyasal sökmedi.Bana bu sefer ben 1000 tl daha para alırım dedi.Benim zaten işten kazandığım para 1000 tl' idi.Bunu kendiside biliyor çünkü mal sahibine fiyatı verirken kendisi yanımdaydı.Daha sonra ustayı bana yönlendiren kişiyi arayıp benden ekstradan 1000 tl para istiyor ben zaten bu kadar kazanıyorum ve normalinden 2 katı bedel verdim.O da bana eğer ustanın işine gelmiyorsa anlaştığınız rakamdan işi bıraksın ben başka birini yönlendiririm dedi.
Bende ustayı arayıp zaten kazancım 1000 tl biliyorsun onuda sana verirsem bedavaya iş yapmış olurum işine gelmiyorsu işi bırak dedim.O da hemen aynı anda işi bırakıp iskeleleri götürdü.Beni 1 gün sonra arayıp ofisimin önünde olduğu aşağı gelip hesap yapmamı istedi.Kendisine gel ofise yapalım dediğim halde emir verir gibi ben çıkamam sen in dedi.Bende indim aşağıya nedir hesap dedim.Mafyavari bir uslupla 4 yövmiye var nakliye var vs. dedi 800 tl borcun var paramı ver dedi.Bende o bu şekilde konuşmaya başlayınca buna bağırıp çağırdım ve mafyavari konuşma burada esnafız gel yukarı çıkalım diyerek bunu asansörün önüne kadar getirmeye çalıştım fakat kaçtı gitti.
Bugün korkudan galiba ofise gelmedi abisini gönderdi.Abisine olayı en yalın haliyle anlattım ve kendisini benim haklı olduğumu , ticaret kar ve zarardır o fiyattan aldıysa işi zarar bile ederse yapmak zorunda olduğunu söyledi.Halbuki kendisi her türlü kar'da.Kısacası benim sizlerden yardım etmenizi istediğim şey şudur ;
Bu usta 1.5 gün orada çalıştı.Emek verdi geldi gitti.
Ben işi başka bir usta buldum.Fakat direk işveren ile görüştürdüm ve herhangi bir kazancım olmadı.Doğal olarak 1000 tl kazanç ta ortadan kalmış oldu.
Şimdi adaletli bir şekilde bu iş nasıl çözülür.Dini bilgilerini güvendiğim bir abim bana "senin burada bir kabahatin yok adam işi bildiği halde yarım bırakmış " dedi.Fakat vicdanen tatmin olabilmiş değilim.Kendimi rahatlamaya değil hakkın yerini bulmasını istiyorum.
Bu adam yüzünden 1000 tl gibi beni çok ta etkilemeyecek bir rakamdan oldum.Fakat bu adamda 1.5 gün kötü de olsa çalıştı. Bu adam para talep ederse kendi cebimden çıkartıp vereceğim.Yani ne yedim ne içtim durumu.Çevremdekilerin çoğu para verme diyor sonuçta seni yarı yolda bıraktı işinden de oldun.Ama halen bir tarafımda beni anlamadığım şekilde rahatsız eden bir durum var.
Değerli cevaplarınızı Kuran ve Hadis'lere dayalı bir şekilde açıklamanızı bekliyorum.Şimdiden okuma zahmetinde bulunduğunuz için ALLAH razı olsun.