You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İmsakta fecri-sadık gözlemim‏

-İKRA-
Kırsal yere gitmeden önce fecri sadık gözlemi yapacağımı belirtmiştim. Yaptım. Bunun için
gittiğim ilk günlerde, takvimdeki imsak vaktinden önce çatıya çıktım, doğu ufkunu gözlemeye başladım.
Bu arada gökyüzünü, yıldızları hiç bu kadar net görmemiştim, şehir ışıklarından pek görmüyormuşuz meğer.
Ürperdim açıkçası... Hani Ahmed Bedevi hazretleri genellikle evinin damında ibadet ve taatle meşgul olurmuş ya,
insan burada dünyevi düşüncelerinden daha kolay uzaklaşır, daha iyi tefekküre dalabilir onu anladım...

Her neyse; aşağıda gözlemime dair kayıt ettiğim notlar şöyle:

Saat 03.35 te diyanetin imsak vakti ama tan yeri karanlık..
03.50 de yine fecri sadık seçilemedi, bir horoz öttü.
04.05 te fecri sadık seçildi, birden çok horoz öttü (ilk horoz dahil)
04.25 te hava aydınlanmaya başladı, sabah ezanı okundu.

Şimdi ben gözlemimde yanılmış olabilirim, horoz ötüşlerini yazmamın nedeni, acaba onlar içgüdüleriyle
tan yeri ağarmasını daha mı iyi bildi? Olabilir belki. gülücük Yani kendi gözlemime kesin doğru diyemiyorum.

Diyanet işleri başkanı Mehmet Görmez'in bu konudaki sözlerini de aktarıp bitireyim:

Görmez, bir gazetecinin, "Bazı vatandaşlar,sahura bir saat erken kalktıklarını iddia ediyor ve dolayısıyla gün uzun olduğu için bir saat fazla oruç tuttuklarını savunuyorlar.
Bu konuya açıklık getirir misiniz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Diyanet İşleri Başkanlığımızın Din İşleri Yüksek Kurulu diye bir kurulu var, 16 bilim adamından oluşur ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığında bulunan vakit hesaplama dairemiz ve orada çalışan astronomlarımız (gök bilimci) var. Ayrıca Din İşleri Yüksek Kurulumuz, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Astronomi Bilimi hocalarıyla yıllardır birlikte çalışır.

Bu hocalarımız, hem İslam fıkhının temel ilkelerini hem de astronomi ilminin verilerini dikkate alarak takvimlerini öyle yapar. Onun dışındaki tartışmalar, hem usul açısından hem esas bakımından hem bilgi ve bilgi ahlakı bakımından hem de bilimsel veriler açısından sorunludur. Dolayısıyla milletimizin kalbi bu noktada mutmain (inanmış) olsun. Diyanet İşleri Başkanlığımız hiçbir zaman yanlış bir bilgiyi toplumla paylaşmaz. Herkes, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığına güvensin.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: İmsakta fecri-sadık gözlemim‏
DİYANET işleri başkanlığına güvenmeyi acizane öneriyorum,bu tür konuların bu ilme vakıf ,güvenilir ,teknoljinin de imkanlarıyla çok hassas insanlar tarafından bizlere aksettirildiğini düşünüyorum ,,,
bu konunun hassas bir tarafıda diyanet işlerine güvensizliğe sebep olabilecek kişilerin çabalarına destek olmak gibi bir yanı da var,
Bu tür ilmi konuların işin ehli olanlar tarafından istişare edilmesini ,her yerde tartışalabilecek konular olmadığını düşünüyorum

teşekkürler
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.