Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Imanlı ölümü kolaylaştıran ve zorlaştıran ameller...
Imanlı ölümü kolaylaştıran ve zorlaştıran ameller...
“Günahlarını azalt ki, ölüm sana kolay gelsin. Borcunu azalt ki, hür yaşayasın.” (Câmiü’s-Sağîr, 1/369)
“Müslüman kişinin verdiği sadaka ömrünü uzatır, kötü ölümü önler. Allah onunla övünme ve kibir duygusunu giderir.” (Câmiü’s-Sağîr, 3/1121)
“İyilik yapmak kötü ölümlerden korur.” (Câmiü’s-Sağîr, 3/1252)
“Yoksula yardım etmek kişiyi kötü ölümden korur.” (Câmiü’s-Sağîr, 4/1606)
“Mü’min, kulluk elbisesi günahlarla yıprandığında onu tövbeyle yamayandır. Bahtiyar, tövbesi üzere ölendir.” (Câmiü’s-Sağîr, 4/1610)
Peygamberimiz (sav) "Siz ölülerinize (yani ölmek üzere olan hastalarınıza) La ilahe illallahı telkin ediniz. (Müslim, Cenaiz 1, 2) buyurmuşlardır.
“Allah’ım! Ölüm anında şeytanın sırtımı yere getirmesinden sana sığınıyorum.” (Nesâî, İstiâze, 56)
“Kim Allah’tan başka bir İlâh olmadığını bilerek ölürse Cennete girer.” (Müslim, İman: 43)
Ölüm anında şeytanın gelip beni aldatmasından sana sığınırım.”⠀ ⠀ Hadis-i Şerif | Nesâî, İstiâze, 61.
ÖLÜM ANINDA NEDEN SU İSTERİZ?
Soru: Selamun aleyküm hocam bi sorum olacaktı cevaplarsanız çok memnun olurum. İnsan ölüm anında neden su ister? Allah razı olsun.
Cevap: Ve aleyküm selam
Bu fiziki bir istektir. Son nefese yakın vücut çok hararet yapar. Ağzı kurur ve bitkinlikten su bile isteyemez olur.
Bu sebeple suyu bol verilmelidir hastanın.
Şeytan, ölüm anında imanı çalmak için yapacağı entrikalardan biri de, hastaya imanı karşılığında su getirmektir.
"Kim iyi bir işe aracılık ederse, onun da o işten bir nasibi olur. Kim kötü bir işe aracılık ederse, onun da ondan bir payı olur. Allah her şeyin karşılığını vericidir." (Nisa 85)
Yardım ve hidayet Hâdi olan Allah'tandır...
İsra Suresi’nin 15. ayetinde Allah Teala, “Peygamber gönderip dini tebliğ ettirmedikçe kimseye azap etmeyeceğini” bildiriyor.
“Biz, kıyâmet günü için adâlet terazilerini kurarız. Kimseye zerre kadar zulmedilmez. (Yapılan iş,) bir hardal tanesi kadar bile olsa, onu (adâlet terazisine) getiririz. Hesap görücü olarak Biz (herkese) yeteriz.” (el-Enbiyâ, 47)
“De ki: Ey kendi aleyhlerine haddi aşmış kullarım! Allâh’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah, bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.” (ez-Zümer, 53)
“Benim katımda söz değiştirilmez ve ben kullara zulmedici değilim.”(Kaf,29)
“O gün kimin hasenâtı ağır basarsa, artık o, hoşnud olacağı bir hayat içindedir.” (el-Kāria, 6-7)
“Kimin hasenâtı da hafif gelirse, onun varacağı yer Hâviye’dir. Nedir o bilir misin? Kızışmış bir ateş!” (el-Kāria, 8-11)
Birde şunu söylemek gerekir, sen islâm'a kalbini açmazsan bir ömür boyu,dinden kaçarsan ömür boyu,dini yaşamaktan kaçarsan ömür boyu,güzel ahlaktan kaçarsan ömür boyu, dünyaya razı olmuş ve ahireti kayıp etmiş olursun. Sonun hüsran olur bu şekilde. Bunun olmasına izin ve fırsat vermemek lazımdır. Kalbini islâm'a aç, dini ara,dini yaşamayı ara,güzel ahlakı ara. Selam ve dua ile.
Rabbim gönlümüzü vicdanımızı kalbimizi temiz eylesin. Hak yolunda hakkı arama adına mücadelemizi baki eylesin inşallah.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi