You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İmân Artar mı? - Kur'ândan Cevap Gelince Programda Ağladı

İmân Artar mı? - Kur'ândan Cevap Gelince Programda Ağladı

Üye
RE: İmân Artar mı? - Kur'ândan Cevap Gelince Programda Ağladı
Kalemşör kardeş,

Ben bu konuda sadece İmamı Azamın fikirlerini getirdim..

Ancak ben de O ' un fikirlerina katıldım Konu üzerinde şunları da düşünerek :

İman yani İNANMAK ,için:
AZALMAK - ÇOĞALMAK kelimelerini mi kullanmak....Yoka:
ZAYIF - GÜÇLÜ kelimelerini mi kullanmak saha doğrudur..???

Aslında bu iki kullanım arasında büyük bir fark olmamaına rağmen..

Bu suali üşündüğüm zaman aklıma şunlar geLdi:

Türkçemizde biz azalmak ,çoğalmak kelimelerini ÇOĞUNLUKLA
matematiksel olarak ölçülebilen maddeler için kullanırız.
Sepetteki elmaların adedinin azalıp ,çoğalmaı gibi...

İnanç gibi bir konuda ise:

İmanın veya inancın zayıflaması,zayıf olması veya...
Güçlenmei, güçlü olması daha doğru bir ifadedir...

Mesela Atmaca kardeşin verdiği örnekte:

Alıntı: örneğin dini müslüman olan bir insan zina,içki,kumar vs gibi her türlü huyu varken ve islamdan çok uzak yaşıyorken daha sonra bunların hepsini bırakıp tamamen dine yönelip en iyi şekilde islamı yaşarken. ilk ve son durumdaki imanı aynı olmuş olabilirmi

İlk durumdaki kişiin imanının inancının çok zayıf olduğunu ,ancak ,
dine yöneldikten sonra . İman ve inancının çok güçlendiğini
ifade etmek çok daha doğru olur diye düşünüyorum...

selam
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 03-12-2012, Saat:02:33 AM, Düzenleyen: VEYSEL99.
Profesör
veysel kardesım senın bahsettıgın sekılde dogrudur.
zayıf-güçlü dıye nıtelendırmek daha uygundur.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Sen zannediyor musun ki daha önce bu konudaki münazaları yapanlar artma ya da güçlenme kavramlarının ihtiva ettiği manaları bilmiyorlar.. kur'an artmak diyor sen güçlendi şeklinde çeviriyorsun bu yaptığın tevildir ve bunu kabul edenler nezdinde dahi bunun bir takım şartları vardır öncelikle arada bir delalet bulmalısın ve bunun delaletine icma getirmelisin ve bunun üzerine bir karine ile de temellendirmelisin usulu tefsir de böyledir...
matematik hesabın bir nokta da doğrudur... sen imanı sadece tasdikten ibaret gördüğün için bu yanlış algıya gidiyorsun.. oysa ameli imanın musemmasına dahil etsen böyle bir müşkil olmaz.. salih ameli fazla olanın imanı da fazladır.. bv yüzden ebu bekr r.a. imanı nebiler hariç diğer kimselerin imanından fazladır...
ebu hanife rahimehullahın bu konu da ne dediği tam olarak belli değil bel ki bu dönemsel sürecin bir reaksiyonudur bununla beraber görüşünden döndüğünü söyleyenler olduğu gibi bunun sadece lafızdaki bir ihtilaf olduğunuda söyleyen vardır.. şu var ki o dilin ikrarını ifade ederken bununla ameli isimlendirmiştir..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
kalemsor kardesım,
kuran ın dılı hepımızde aynı ve kurandan farklı sekılde bır yorum yapmak soz konusu bıle degıl burda.
sen artmak azalmak seklınde anlıyorsun,ben zayıf veya guclu dıye algılıyorum,konu bundan ıbaret.
ımanın artması ıle guclenmesı arasındakı (mana olarak) pek bır fark goremıyorum.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
ben lafzın orijinal manasını zikrediyorum ziyade kelimesini siz bunu kavi şeklinde güç yani güçlü iman şeklinde tevil ediyorsunuz.. çok fark var.. bunu yapmak için delalet ve bu delalete icma ve bunun da karine ile temellendirilmesi gerekir..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
peki kalemşör abi "artma" lafzının tefsiri nedir bunu söyleyebilir misin?
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
İman vucudun kalbidir.. kalpsiz bir vucud işlevsizdir, ölüdür hiçbir hayat belirtisi yoktur.. ameller ise uzuvlardır.. kalbin direktiflerine göre hareket ederler.. bir insanın imanı olmazsa o insan, hidayet parıltısından mahrum olan bir cesed yığınıdır, cehennem içindir.. fakat uzuvlarından bir tanesi olmazsa bu yaralıdır, mesela elleri olmazsa yaşayabilir.. fakat yaşamı güçleşir.. kalpden sonraki en hayati organ efraz olan amel mesabesindedir.. onun yokluğu ile bir insan belki yaşar bel ki acı içinde kıvranır ya da daha fazla dayanamaz ölür gider.. mesala bu namazdır.. mesala zekat ellerdir.. onun yokluğu ile insan yaşar ama o şekil de.. iman ile amelin ilişkisi böyledir.. hiç bir ameli olmayan kimse kalpden başka hiçbir organı olmayan kimse gibidir.. bunun yaşaması muhaldir.. nafile ibadetler ise alınan vitaminler gibidir... iman, amelle artış gösterir.. amelli kimse ile amelsiz kimse vucudun da eksiklik olan kimse ile tam olan kimse gibidir.. ve bu artma, eksiklik ne kadar devam ederse diğeride (artma da) ameller ile o ölçüde devam eder, artar..
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
imanı, birliğe benzeterek kur'an'i bir kavram olan artma kavramını güçlendi şeklinde değiştiremessiniz.. en fazla biz bu şekil de tevil ediyoruz dersiniz, bunun da daha önce dediğim gibi delalet ve delalete icma ve bunun da bir karine ile temellendirilmesi olmazsa sadece geçersiz bir tevil olarak kalışını kabul etmek durumunda kalırsınız.. derseniz içini biz artma şeklinde algılıyoruz o zaman kavramları olduğu gibi kabullenmek gerekir.. çünkü ihtilaful esma tedillu ala ihtilafil mana... isimlendirmede gittiğiniz farklılık mana dan kaymanıza sebep olur siz bu nüansı ıskalayabilirsiniz..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.