You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İMÂM-I ÂZAM HAZRETLERİNDEN HİKMETLER

Profesör
Vaktinden evvel başa geçmek isteyen zelil olur.

Her kimi, ilmi ve mârifeti haram işlemekten alıkoymazsa dünya ve âhirette hüsran (ziyan)da kalır.

Din ilmini dünyayı elde etmek maksadıyla tahsîl eden (öğrenen) bereketinden mahrum olur ve ilmi kuvvetli olmayacağından insanlar onun ilminden çok istifâde edemezler.

İslam dînini muhafaza niyetiyle ilim tahsil edenlerde bereket ve kuvvet hâsıl olur. Onların ilminden istifâde eden çok olur.

Kendi kadrini bilip îtibârını gözeten kimse nazarında dünya değersizdir ve mihneti (sıkıntıları) ehemmiyetsizdir.

Sözünü kesene tekrar söz söyleme. Onda ilim ve edep öğrenmek arzusu ve muhabbeti olmadığını anla.

Mühim bir işi tetkik etmek istediğin zaman çok yemek yeme ki aklın zayıflamasın.

Halkta ayıplamaya lâyık şeyler görüyorum. Fakat nefse güvenilmez. Belki kendim de mübtelâ olurum (o hatayı işlerim) diye kimsenin ayıbını söylemeye cesâret edemiyorum.

İmâm-ı Âzam (rah.), bir sabah namazından sonra birçok dînî meseleye cevap vermekle meşgul oldular.

“Bu vakit Cenâb-ı Hakk'ı zikir ve hayırlı söz ile meşgul olma vakti değil midir?” denilince:

“Bu helâldir ve şu haramdır, diye dînin hükümlerini beyan etmekten daha hayırlı söz var mıdır? İnsanlara (Ehl-i Sünnet) îtikâdını öğretiyor, günah ve haramlardan uzak durmalarını söylüyoruz. Bu da Allâhü Teâlâ'yı zikir değil midir? Azığı kalmayan yolcu yaşayamadığı gibi ilimsiz ibâdet edenler de ibâdetlerinin meyvesini, faydasını göremezler.”

*
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
RE: İMÂM-I ÂZAM HAZRETLERİNDEN HİKMETLER
Fakat nefse güvenilmez. Belki kendim de mübtelâ olurum (o hatayı işlerim) diye kimsenin ayıbını söylemeye cesâret edemiyorum.

Azığı kalmayan yolcu yaşayamadığı gibi ilimsiz ibâdet edenler de ibâdetlerinin meyvesini, faydasını göremezler.”

Allah (cc) razı oldugu kullardan eylesin bizleri inşallah.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 06-12-2017, Saat:12:00 AM, Düzenleyen: ugur923.
Profesör
RE: İMÂM-I ÂZAM HAZRETLERİNDEN HİKMETLER
Amin..
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.