senden beni aydınlatacak bir öğüt vermeni rica ediyorum der...
İBRAHİM EDHEM h.z. zalim kişiye sana altı öğüt vereceğim der...
BİRİNCİSİ:şudur ALLAH'A isyan edip karşı gelme fikri içinden geçtikçe ALLAH'IN yeryüzündeki yarattığı rızıklarıda yememeyi kararlaştır.
ALLAH'A isyan ettiğin gibi yarrtığı rızıklarınada isyan et...
zalim adam birden irkilmiş:peki ALLAH'IN rızıklarını yemeden içmeden nasıl yaşıyacağım...
öyleyse yaşamana vesile olan rızıklarını ihsan ve ikram eden RABBİNE isyan edip onu inkar etmek revamıdır sana?
zalim adam ne diyeceğini şaşırır duraklar.ey ibrahim ikinci öğüdün nedir der...
İKİNCİSİ:ALLAH'A isyan edeceksen onun yarattığı dünyasında oturma...
Bu birincisindende güç çünkü bütün dünya onun nereye gideyim ya ibrahim...
o halde rızkını yediğin dünyasında yaşadığın RABBİNE isyanı nasıl reva görürsün?
ÜÇÜNCÜSÜNE: gelince ey Halik'ını inkar eden kişi ALLAH'A isyan edeceksen seni görmesin...
inkarcı adam tekrar irkilmiş bu mümkünmü herşeyi görüyor iç yüzünü biliyor
Peki rızkını yediğin dünyasında yaşadığın kudret sahibine göre göre isyan etmen doğrumu?
DÖRDÜNCÜ ÖĞÜDÜM:ALLAH'I inkar edip isyan ediceksen ve onun emirlerine karşı gelip gizli bir şey söyliyeceksen öyle yerde söyleki sakın RABBİN duymasın ve görmesin
adam bu defa daha çok irkilmiş ALLAH'IN duymadığı işitmediği görmediği hiç birşey yoktur..
Mademki bunu bilirsin neden isyan edip inkar edersin..
BEŞİNCİ ÖĞÜDÜM
inle beni bak bana geldin...neden?ömrün bitip hayatın sona ereceğini anladığın için son anda ruhunu teslim edeceğin zaman Azraile deki:ey Azrail bana biraz mühlet verde tövbe edeyim... adam yine irkilmiş:vermes ki...demiş...
ALTINCI ÖĞÜDÜM İSE:isyan ettiğin ALLAH'IN yarattığı havasından hiç teneffüs etmeyip onun yarattığı havasının haricinde hava ile teneffüs edip yaşamaya devam et...
zalim adam buna imkan yokk ki...
İbrahim edhem h.z. sormuş:bütün bunları bildiğine göre neden nefsine uyup RABBİNE isyan edip nefsini nedametle tevbe için yetmeyecek kadar günahlarla dolduruyosun ey zalim kişi..