You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İbadetlerin mantığı

İbadetlerin mantığı

Yeni Üye
İbadetlerin mantığı
İslam gibi akıl ve maneviyata değer veren bir dinde neden namaz, oruç, hac gibi fiziki etkinlikler “temel” olarak gösteriliyor? Allah’ ın akıl yönünden kusursuz bir yaratıcı olduğunu kabul edersek, hocaların namaz dinin direğidir diye bas bas bağırmaları ve şu günde oruç tutana bilmem kaç kat sevap verilmesinin akıl veya ahlak ile bir ilgisi kalmıyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
94 Model İnsan
RE: İbadetlerin mantığı
İslam yüzeysel bir din değildir. İslam insanın bir gününü, bir haftasını, bir ayını, bir yılını ve bir ömrünü planlayan ve ona göre yaşamasını tavsiye eden çok kapsamlı bir dindir. O yüzden böyle yüzeysel görüşle 'aklıma akılsızca, anlamsız geldi; çok saçma değil mi ama ya' gibi düşünceler yerine İslam kaynaklarından gerekli araştırmayı yaparsan mutlaka sana gereken yanıtı bulacaksın. Bu arada 'akıl' sadece materyalist bir olgu değildir ki İslam'da materyalist değildir. Görünenin ardında görünmeyende vardır. Örneğin İslam yardımlaşmayı tavsiye eder. Fakat yardım kişiye gelinceye kadar kişiye bir faydası olmaz. (Mutluluk, huzur gibi içsel kavramlardan ziyade maddesel olarak faydası olmaz.) O halde yardımlaşmak ne kadar saçma bir şey mi demeliyiz?
UNUTMA!

Omuzlarında taşıdığın iki kameraman hayatını filme almakta;

Ve yaptıkların, yarın dev ekranda...
Bunu ilk beğenen sen ol.
94 Model İnsan
Namazın maddesel kazancı olmadığını söylemedim ki ben. Sadece namaz Allah için, Allah rızası için kılınır. Bunu ön planda tutmak istedim. Namazın maddesel kazancı olaraksa en basitinden insan namazı sürekli olarak vaktinde kılarsa, kılana muhteşem bir zamanı yönetme yeteneği katar. Bu ise insanın ömrünü tamamıyla olumlu etkileyen bir şeydir. Namazın kattığı en hafif maddesel kazanç bile insan için işte böyle hayati öneme haizdir.
Birde manevi olarak kattığını hesaba çekmişsin ki bu tavrın gerçekten dehşet. İlk önce Allah'a inanacaksın kardeşim, ilk önce inanacaksın. İnandım deyip geçmeyeceksin ama gerçekten bütün hücrelerinle inanacaksın. Hayrında şerrinde Allah'tan geldiğine ve O'ndan gelen şeylerin hep güzel olduğuna inanacaksın. O'nun için O'nun rızası için katlanacaksın. Hem inanmayınca namaz kılsan nolur ki. Kıldığın namazlarla Allah'a ne katabilirsin ki. Varsın duan kabul olmasın O kabul etmiyorsa vardır bir bildiği. Hem O herşeyi hakkıyla bilen değil mi? Hem O'nun herşeyi hakkıyla bildiğine inanacaksın hem de niye olmuyor diye sızlanacaksın. Bu nasıl iştir?

Yardımlaşma ile ilgili verdiğim örnek senin ne kadar saçmaladığını göstermek içindi. Namaz ile ilgili bir çok kitap okuduğunu söylüyorsun ama daha Kuran'ı okumamışsın. Burada ahkam kesiyorsun.

Namazın gerçek faydasını bir gün Allah'a inanarak kılarsan gösterilir. Bu bir inanç meselesidir, bana yer yok bunun için.
UNUTMA!

Omuzlarında taşıdığın iki kameraman hayatını filme almakta;

Ve yaptıkların, yarın dev ekranda...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Şeriatta namaz kılmayanın cezası ne?ölüm değil mi?. Böyle birsey olamaz.Tanrının yerine kimse böyle bir hüküm verebilir mi?çok saçma.Hem hüküm Allah'ın diyeceksiniz hem tanrı yerine hüküm vereceksiniz
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 11-03-2018, Saat:04:07 PM, Düzenleyen: hayalperest.
Forumcu
Merhaba Faruk bey ;

ben namazın maneviyatını şöyle açıklıyorum tecrübe ile farkettim ancak bu tecrübe farz olan ibadetlerin dışındaki tecrübe ile gerçekleşti..

zikir çekiyordum ve zikir çekerken örneğin "ya alim" diyorken (ki bu bütün ilimleri ihate eden , ve elinde bulunduran demek ; allahın esmalarından biridir.) bunun el latif ismine ayna tuttuğunu gördüm. çünkü genellikle dikkat edersen bilgi sahibi insanların ahlakı , davranışları hatta ses tonu farklıdır. ve latif bir özellik kazanır. diğer taraftan her latif olan yada böyle görünen bir objede veya kimsede mutlaka özel bir bilgi bir ilim saklıdır .

mesela nergiz çiçeğinin yaprakları orkideninkinden farklıdır hasılı çiçeklerin tamamı da nerdeyse birbirinde farkldır ve ona o farklılığı bağışlayan ama seçkin kılan bir bilgi saklıdır nükleotitlerinde ..

böylece her letaif sahibi bir nesne , ona o letaifi bağışlayan bir bilgi bulundurur elinde bunu ben zikir çekerken kendi kendime farkettim ve bu sadece bir tanesiydi mesela er-rezzak ile el-alim isimlerinin ortak özellikleri vardır çünkü ilim sahibi kimse bu ilimle rızık da elde edebilir.

ancak tabiki butun rızkı ve ilmi elinde bulunduran allahtır.

bunları ve daha nicelerini zikir ile tefekkür etmek mümkün bütün yaptıklarım DÜZENLİ zikir çekmekten ibaretti.

ben küçücük birşey yapmıştım oysa kimbilir her gün allah kelamı kuranı kerimi hatrından hiç çıkarmayan biri nelere muttali oluyordur ..

ben bu yüzden allah peygamberinin bildiğimiz ve kendilerine ben bilim adamıyım diyen kişilerin bildiklerini bildiğini fakat söylemediğini iddia ediyorum çünkü ilimlerin özü kuran (bi nevi abstract öyle diyelim)

yani zikir çekmek kuran okumak ,hasılı ibadet etmekle biçok şey yapılabilinir. belki anahtar özelliği bile alabilir evet inanıyorum buna.

....
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 11-03-2018, Saat:04:18 PM, Düzenleyen: blue.
Forumcu
özetle ,

ibadetlerin mantığı burası bir sınav yeri olduğu için allahı hatırdan çıkarmamaktır bence. ama onu en istenen (Allahın istediği şekilde) şekilde zikretmek yoksa zikretmenin de binbir türlü yolu vardır.

ayrıca cenette şeytanla nefsimizle mücadele etmek zorunda olmayacağız ama burada bunlar var. ( burada birde dertler var yani kısaca allahı unutturabilecek biçok şey var ,unutmamak için ibadet etmeliyiz.)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 11-03-2018, Saat:04:39 PM, Düzenleyen: blue.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.