AMA
İslamiye öncesi arap yarımadasında kadınlar 2 sınıf insanlar sayılır ve bunların erkeklere göre söz söyleme ya da değer verilme hakları yoktu. Hatta kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü bir toplum idi. Arap geleneğinde kız çocuklarının yaşı akıl-baliğ olduktan sonra sayılırdı.
Ayrıca dönemin Arap geleneğine göre kız çocukları akıl-baliğ yaşlarına gelene kadar öldürülebilirdi.
Ancak akıl-baliğ olduktan sonra öldürülemezlerdi. Eğer akıl-baliğ olduktan sonra öldürülürlerse, kız çocuğunun ailesi Dar’unnedve Mahkemesi’ne kan parası ödemek zorundaydılar. 1
Bu sebeple kız çocukları buluğa ermeden hiçbir hakkı olmadığı gibi yaşı da sayılmamaktadır. Kız çocukları genelde 8-11 yaşında buluğa ererdi.
Sıcak bölgelerde insanlar daha erken buluğa erer günümüzde de kız çocukları genelde Türkiye de 10 yaşından sonra buluğa erdiği görülmektedir.
Hz Aişe annemiz 6 yaşında Peygamber Efendim ile nişanlanmış (6+8 = 15) ve 9 yaşında ise yani hicretin 2. Yılı 624 yılında ise evlenmiştir.
Yukarıdaki verdiğim bilgilere göre Hz Aişe annemiz 9 yaşında yani (9+8 = 17) yaşında evlendiği görülmektedir.
Hz. Aişe anlatıyor: “Ben altı -bir rivayette yedi- yaşında iken, Hz. Peygamber (a.s.m) benimle evlendi, dokuz yaşında da benimle birlikte oldu.” Hadisi, Buharî, Müslim, Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir.(bk. Neylu’l-Evtar, 6/120)
Bunun dışında Hz Muhammed Hz Hatice ile evlendikten 9-10 yıl sonra yani 34-35 yaşında iken Hz Fatma dünyaya gelmiştir.
Hz Fatma annemiz kendisinin Hz Aişe’den 5 yaş büyük olduğunu söyler ve bu konuda da çeşitli bilgiler yer almaktadır.
Yani Hz Fatma annemiz 604 yılında doğmuştur. Bu durumda Hz Aişe annemiz 609 yılında doğduğu ortaya çıkar. Evlendiğinde ise (624) 15-16 yaşında olduğu görünmektedir. Bu da onun yukarıda dediğimiz gibi çocuk yaşta evlenmediğini gösterir.
Hz Aişe annemizden nakledilen şu bilgi de "Ben Mekke’de oyun oynayan bir kız iken Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’e, 'Doğrusu, onların asıl buluşma zamanları, kıyamet saatidir; kıyamet saatinin dehşeti ise, tarif edilemeyecek kadar müthiş ve ne acıdır!' (Kamer, 54/46) ayeti nâzil oldu." 2
Burada anlayabileceğimiz gibi bir insanın bir olayı hatırlaması ve bu ayeti hatırlaması onun 5-6 yaşlarında olduğunu göstermektedir. Bu ayet Miladi 614 yılında indirildiğine göre ve bu olaydan 10 yıl sonra evlendiğine göre annemiz 16-17 yaşında olduğu görülmektedir.
Sevgili arkadaşlar özellikle dinimizi karalamak isteyen ve her zaman dinimize saldırmak isteyenlerin dayanağı olan 9 yaş buradan gelmektir. Kendileri o günün koşullarını ve etnik yapısını bilmeden bunları söylemekte ve kendilerince 14 asır öncesindeki bir evliliği karalamak derdine düşmüşlerdir. Sonuç olarak cahiliye dönemi yaş hesabı bilmeyenlerin elinde patlamış bir yalandır.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 bk. Musa Carullah, Hatun, s. 81, Kitabiyat Yay. Trc. Mehmet Görmez.
2 bk. Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 6, Tefsîru Sûre, (54) 6; Aynî, Bedruddîn Ebû Muhammed Mahmûd ibn Ahmed, Umdetü’l-Kârî Şerhu Sahîhi’l-Buhârî, Dâru İhyâi’t-Türâsi’l-Arabî, 20/21; Askalânî, Fethu’l-Bârî, 11/291.