You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hocam! Ramazan ayı kaç rekâttır?

-İKRA-
Hocam! unutarak yemek, içmek orucu bozar mı?, Hocam! kan aldırmak orucu bozar mı? Hocam! sakız çiğnemek orucu bozar mı? Hocam! Gece içki içtim acaba sabaha oruç tutabilir miyim? Vesaire vesaire vesaire.

Ümmetin kan revan içinde yanıp kaldığı şu zamanda, asıl sorulacak soruların bunların değilde, ümmeti ilgilendiren, Ramazan ayında yeryüzüne inen Allah'ın rahmetinden daha çok nasıl yararlanabiliriz sorularını sormamız gerekmez miydi?

Bu yıl henüz Ramazan ayına başlamadan önce, çok değer verdiğim birinin bana "Hocam! Ramazan ayı kaç rekâttır?" sorusunu yöneltmesi karşısında düşünce ufkuma çakılıp epey bir süre kendime gelememe sarhoşluğunu yaşadım.

Hocam! Ramazan ayı kaç rekâttır? Sorusuna uzun bir afallama yaşadıktan sonra muhatabıma şunu dedim, "Kardeşim Ramazan ayı çok rekâttır, bunları ben nasıl sayayım ki" "Hocam! kısaca cevap verin." dedi.

Başladık bir hasbihale.

"Kardeşim Ramazan ayının rekât sayısı duruma göre çoğalabilir. Mesela: Sen eğer gelenek, görenek ve adet olduğu için oruç tutuyor isen, Ramazan ayı tek rekâttır ve bunun karşılığı da sadece senin aç kalmandır. Eğer sen Allah (c.c) için oruç tutuyor isen bu çok rekattır.

Bunlar hep Allah içindir, kendi arasında çeşitli bölümleri vardır. Şöyle ki; Allah için tutulan oruçlarda fakirin halini bilirsin, yokluğun ne olduğunu öğrenir, Rahmetin sana ulaştığını görürsün. Görünmeyen bir varlığa nasıl iman ettiğini görürsün. İmanın sana nasıl hükmettiğini görürsün. Somut bir gücün sana yaptığı yaptırımı değil de, görünmez bir gücün sana yaptığı yaptırımı görürsün. Yani kısaca diyeceğim şudur ki, inandığın ilahın sende nasıl bir yer tuttuğuna şahit olursun. İşte bu bağlamda bakarsan Ramazan ayı çok rekâttır." diye kısaca izah ettim.

İzahımdan sonra bir süre düşünen muhatabım, "Hocam! Yani diyorsunuz ki, Ramazan ayı rekât ile alakalı değil, ama bunu illa rekâta bağlamak gerekiyorsa, onun sana kattığı şeyleri görerek değerlendir diyorsun. Bir taraftan soruma cevap verirken, diğer tarafta sorumun gereksiz olduğunu ve asıl sorulması gereken soruların sorulması lazımdır diyorsun." aynen kardeşim diyerek hasbihali kapattık.

Bazen sorular insanı zirvelere götürür, "Sahabenin Ey Allah'ın Resulü, Allah katında hangi amel daha hayırlıdır sorması gibi ve bazı sorular vardır insanı helake götürür, Allah'ın İsrail oğullarına "ineğin kesilmesi” emrinde, ineğin türü, yaşı ve renginin sorulması sonrasında uğradıkları helak gibi.

Ramazan ayının "İSLAM ÜMMETİNE" kâmil bir hilafeti getirmesine vesile olması dualarımla

Hayati Sedef
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
RE: Hocam! Ramazan ayı kaç rekâttır?
Amin, ecmain;

Teşekkür ederim.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Hocam! Ramazan ayı kaç rekâttır?
+kızım televizyonun sesini az açarmısın
-tmm ninecim
+bak duyamadım kızım,acaba hoca ramazan ayı kaç rekat dedi sen duydun mu kızım
-çok rekatmış nene çok
+kaç rekatmış kaç
-ya nene sen hala yaşıyor musun ya gülücük
+60 rekatmıymış ama geçen sene 40 rekat kılıyorduk kızım gülücük
Hû deyip ölsem
Bir ebedi nura bürünsem
Haşr günü yâ Rabb
Allah deyip dirilsem

Yüzde bir tebessüm,yüzde bir sevgi
Alırken benden beni,
Resul'ün gözlerin rengi :-)
Hû deyip ölsem ey yâ ilahi

Kalbimde Lâ ilâhe illallah zikrin
Dilimde Allah ismin
Senle dolu iken bu aklım fikrim
Hû deyip ölüversem...
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.