Bu yazımız vesilesiyle tüm okuyucularımızın çıkan seneyi rahmet ve mağfiretle kapatmalarını Mevlâ-i Müte’âlimiz’den niyaz eder ve her birerlerinin yeni hicri yıllarını tebrik ederiz. Allah-u Teâlâ’nın kulları hakkındaki yıllık hesap defteri hicri yılın başında açılıp sonunda kapatılır.
Arada ne kadar günahlar işlense de Enes bin Malik radıyallah anh‘dan rivayet edilen:
“İki yazıcı melek(kulun amellerinden) gece ve gündüz neleri zaptedip Allâh-u Teâlâ’ya(O’nun teftiş makamına) yükseltirler de Allah amel defterinin başında ve aynı sayfanın sonunda bir hayırlı amel bulursa mutlaka Allah-u Teâlâ meleklere hitaben: ‘Ben sizi şahit tutuyorum ki, bu kulun için defterin başı ile sonu arasında bulunanların tümünü gerçekten bağışladım’ buyurur.” hadîs-i şerifi mûcebince bağışlanır.
(Tirmizî, Cenâiz:9, no:981, 3/310)
Şu hadis-i şerif de unutulmamalıdır. Ebû Mes’ud el-Ensari radiyallahu anh’dan rivayet edildiğine göre Resûlullâh sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
“Kim bir hayra delalet ederse, onun için o hayrı yapanın ecrinin bir misli vardır.“
(Müslim, İmare:18, no:5007, 6/41)
SENE SONU DUASI - 29 Zilhicce 1434 / 3 Kasım Pazar 2013
Rivayet olunduğuna göre: “Her kim zilhiccenin sonunda(3 Kasım Pazar günü güneş batmadan önce) üç kere:
‘Ey Allâh! Senin razı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden bu sene her ne yaptıysam, ben onların bir kısmını unuttum, Sen ise hiçbirini unutmadın. Üstelik bana ceza vermeye kadirken mühlet verdin ve ben Sana karşı gelme cüreti göstermişken beni tevbeye davet ettin.
Ey Allah! Ben bütün bunlardan dolayı Senden mağfiret diliyorum. Beni bağışla. Ey kerem sahibi! Ey celâl ve ikram sahibi! Senin razı olup bana sevap vaad ettiğin hangi amelleri bu sene işlediysem, Senden dilerim ki onları kabul edersin ve Senden ümidimi kesmeyesin. Ey kerem sahibi, kabul eyle! Efendimiz Muhammed’e ve âl-i ashâbına salât-ü selâm eyle’ derse, şeytan:
‘Biz, bir sene yorulup bu günahları işletmek için bunca zahmet çektik, o ise bir anda hepsini sildirdi’ deyip yüzüne toprak saçarak kaçar.”
(Safûri, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/156; Mâü’l-Ayneyn)
SENE BAŞI DUASI – 1 Muharrem 1435 / 4 Kasım Pazartesi 2013
1) Rivayete göre: “Her kim Muharrem ayının evvelinde(3 kasım pazarı, 4 kasım pazartesiye bağlayan gece veya en geç 4 kasım pazartesi günü) üç kere:
‘Bütün hamdler, âlemlerin Rabbi olan Allâh’a aittir. Salât-ü selâm, Efendimiz Muhammed’in ve âl-i ashâbının tamamının üzerine olsun. Ey Allah! Sen Ebedi’sin, Kadim’sin(başlangıcın ve sonun yoktur! Hayy’sın, Keri’msin(hakiki hayat sahibi de, kerem sahibi de ancak Sensin)! Hannan’sın, Mennan’sın(son derece acıyan ve çokça lütuflarda bulunan Rabbimizsin)!
İşte bu yeni senedir. Ben bu sene Senden dilerim ki beni kovulmuş olan şeytandan ve onun dostlarından koruyasın, kötülüğü çokca emreden bu nefse karşı bana yardım edesin ve beni Sana yaklaştıran ameller ile meşgul edesin. Ey kerem sâhibi! Ey celâl ve ikrâm sahibi! ey acıyanların en merhametlisi! Rahmetinle kabul eyle!
Allâh-u Teâlâ, Efendimiz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’e, âl-i ashâbının ve Ehl-i Beyt’inin tamamına salât ve selâm eylesin’ derse, şeytan:
‘Ömrünün kalan kısmında kendisini güvenceye aldı, artık biz bu kişiden ümidi kestik’ der ve Allah celle celâlühü ona, kendisini şeytan ve etbâ’ındansene boyunca korumak üzere iki melek görevlendirir.”
(Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/156; Mâü’l-’Ayneyn, Na’tü’l-bidâyât, sh:165)
SENE SONU VE SENE BAŞI ORUÇLARI
3 Kasım Pazar 2013 / 4 Kasım Pazartesi 2014
Hasen el-Adevi rahimehullâh‘ın “en-Nefahâtü’n-Nebeviyye” isimli eserindeki nakline göre İbni Hacer rahimehullâh‘ın, senediyle Hafsa vâlidemizden ve İbni Abbâs radıyallahu anhümâ‘dan rivayet ettiği bir hadîs-i şerifte:
“Zilhiccenin son günü(3 kasım pazar) ile Muharremin ilk gününü(4 kasım pazartesi) oruçlu geçiren kişi geçen seneyi oruçla bitirip, gelecek seneye oruçla başlamış olur, bu nedenle Allâh-u Teâlâ o kimse için elli senelik(günahları da olsa) keffâret yazar.” buyrulmuştur.
-Alıntı: mektebisuffa.com -