You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

hergün için bir isim

hergün için bir isim

Forumcu
hergün için bir isim


Allahin bütün sıfatlarını ( esmaül-hüsna) bir çok fazileti var , internet de vaya bir çok dini kitaplara esmaül hüsna hakkinda göz attigımızda havas ilmiyle ugrasanların, allahın su sıfatını günlük su sayıda tesbih ederek veya namazdan sonra su kadar tesbih ederek, bellirli gün ve saatlerde tesbih edilirse şu fazileti olduğu anlatılmakta tabiki bunların hepsi denenmiş ve defalarca sonuç alımıştır.

Bu Yazilara göz atinca hayatimizin her alanına yönelik bize kolaylık saglayacak, bizi tasarrufa yönlendirecek bilgileri görmekteyiz , hal böyle olunca onlarca para yatırılarak gidilen yoga derslerine, bir çok kisisel gelisim kitabina ne gerek var diyorum, çünkü her konuda cevap verecek bir kaynak cikiyor karsimiza bu da esmaül hüsna, elbelte yoga derslerine ve bu kitaplari bosverin demeyecem çünkü bunlar sosyal hayatin bir parcasi buralardan alinilacak bir çok bilgi vardir. Anlatmak istedigim esmaül hüsnayıda sosyal hayatımıza sokabilecegimizdir.
inşallah banada sizlerede faydalı olur....


1) ALLAH:-Tüm isim ve sıfatlan kendinde toplayan yüce Allah'ın zatının başka hiçbir varlığa verilemeyen ismidir.

2) RAHMAN:Allah'ın pek merhametli çok rahmet sahibi olması anlamlarına gelen bir sıfat ismidir. Sıfat ismi olmakla beraber bu ismin Allah'tan başkasına verilmesi uygun görülmez. "Çok rahmet sahibi gayet merhametli ve sonsuz rahmeti bulunan" diye tefsir edilip açıklanabilirse de yalnız yüce Allah'ın özel bir ismi olduğundan dolayı tam anlamıyla tercüme edilemez. Dilimizde onun tam karşılığı olan bir kelime yoktur. "Esirgeyici" olarak tercüme edilmesi de doğru değildir. Dolayısıyla bu anlam Rahman isminin tercümesi olamaz. "Acıyan" diye tercüme edilmesi de onun tam anlamını vermekten uzaktır. Çünkü kuru bir acıma merhamet değildir. Bilindiği gibi merhamet acıyı giderip yerine sevinç ve iyiliği getirmektir. Bu itibarla merhametli sözcüğünden anladığımız anlamı diğerlerinden anlayamayız. Rahman "pek merhametli" şeklinde eksik olarak tefsir edilebilirse de tercüme edilemez. Yüce Allah'ın rahmeti sadece bir iyilik duygusundan ibâret değildir. O'nun rahmeti insanlara iyilik dilemesi ve sayılamayacak kadar nimetler vermesidir. O halde "Rahman" ismini böylece bilmek ve anlamak gerekir. Her gün karşılaştığımız ve içinde bulunduğumuz nimetler aslında bize Rahman'ın en güzel açıklamasıdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
" HACI "
RE: hergün için bir isim

allah razı olsun canım çok güzel bi paylaşım sağolasn... rosegul


Rahim : Acıyıcı
Ar-Rahim :

Cenab-ı Hak buyuruyor:
"O Rahmân'dır ve Rahim'dir"

"O, öyle allah 'tır ki, O'ndan başka tanrı yoktur. Görülmeyeni ve görüleni bilendir. O, esirgeyendir, bağışlayandır."

Rahman ve Rahim isimleri aynı kökten türetilmiştir. Her ikisi de mübalağa ifade eder.
Rahim sıfatının tecellileri ise daha çok ahirette görülecek, Cenab-ı Hakk'ın oradaki ikram ve ihsanları müminler için olacaktır.

Kur'an-ı Kerim'in 115 ayetinde büyük çoğunluğu çok bağışlayıcı anlamına gelen "gafur" sıfatı ile birlikte olmak üzere "rahim" sıfatı kullanılmıştır. Bu da Cenab-ı Hakk'ın ne kadar bağışlayıcı ve merhametli olduğunu gösterir. Dört ayettede "erhamü'r-rahimin (merhametlilerin en merhametlisi)" tamlaması kullanılmıştır.

Tenbih : Kul gücü yettiği kadar muhtaç durumda olan kimselerin ihtiyacını karşılamalı, yanında ve memleketinde ihtiyacını karşılamadığı hiç bir fakir bırakmamalı. Muhtaçların ihtiyaçlarını ya para ile ya da nüfuzu ile veyahut hayra delâlet etmekle, daha olmazsa zengin ve söz sahibi olan kişilere başvurmak suretiyle karşılamalıdır. Bu saydıklarımızdan aciz olursa, o zaman ona hayırlı dualar yapmak suretiyle onun hüzün ve kederini paylaşmalıdır.


Her kimse bu ismi "Yâ Râhim" her farz namazdan sonra yüz kere okursa gaflet ve unutkanlıktan, gönül pekliğinden emin olur. Yine demişlerki, bir kimse sabah namazından sonra Rahim ismini yüz kere okursa bütün yaratılanlar o kimseye merhamet eder.
[/align]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 16-03-2009, Saat:02:42 PM, Düzenleyen: ECRİN_ZÜLEYHA.
Acemi Üye
RE: hergün için bir isim
Ben damlaaa arada sırada girecem paylaşım için teşk. kankiim
Degerli alara98 Kullanicisi Feb 2009 Tarihinden Beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum Üyesidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Administrator
RE: hergün için bir isim
- EL MÜHEYMİN: Gözeten ve Koruyan yani Gözetici ve koruyucu anlamına gelir.

Cenab-ı Hak buyuruyor:
"O Allah ki, O'ndan başka İlah yoktur. Meliktir; Kuddûstur; Selamdır; Mü'mindir; Müheymindir; Azizdir; Cebbardır; Mütekebbirdir. Allah, (müşriklerin) şirk koştuklarından çok Yücedir." (Haşr,23)

Görüp gözeten, her şeye şahid olan koruyan ve bekçilik eden de O'dur.

Müheymin kelimesinin aslı "Müeymin"dir. Kolaylık için kelimedeki hemze harfi "ha" harfine dönüştürülmüştür. Arap dilinde bu tür dönüşümler vardır.

Müheymin, doğrulayıcı, tasdik edici ve güvenilir anlamındadır. Kur'an, kendisinden önceki kitapları doğrulayan bir kitaptır.

Tüm evrenin kusursuz bir düzen içerisinde var olmasını sağlayan fizik yasaları, onları meydana getiren Allah'ın, kulları üzerindeki İlahi korumasına da en güzel delilleri oluştururlar.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.