You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yeni Üye
Her Ay 10 Sünnet
1

Ukbe b. Âmir r.a.’tan rivayete göre Rasulullah s.a.v ona şöyle buyurdu: “Bu gece indirilen ve benzerleri görülmemiş birkaç ayet var biliyor musun? (Bunlar), ‘Kul eûzü bi-Rabbi’l-felak’ ile ‘Kul eûzü bi-Rabbi’n-nâs’ (surelerinin) ayetleridir.” Hadisi Müslim ve Ebu Davud rivayet etmiştir. Ebu Davud’un lafzı şöyledir:
Ben Rasulullah s.a.v. ile birlikte Cuhfe ve Ebvâ arasında yürümekte iken bir rüzgâr ve aşırı bir karanlık etrafımızı kapladı. Rasulullah s.a.v. ‘Kul eûzü bi-Rabbi’l-felak’ ile ‘Kul eûzü bi-Rabbi’n-nâs’ surelerini okuyarak Allah’a sığınmaya başladı ve bu arada şöyle diyordu: “Ey Ukbe, sen de bu iki sureyi okuyarak Allah’a sığın. Allah’a sığınan hiçbir kimse bunlar gibisiyle ona sığınabilmiş değildir.”
[Müslim, I, 558; Ebu Davud, II, 73]

2

Ebu Hüreyre r.a.’tan rivayet edildiğine göre Rasulullah s.a.v. şöyle buyurmaktadır:
“Bir kimse bir müminin dünya sıkıntılarından bir sıkıntısını giderirse, Allah da o kimsenin kıyamet gününün sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Bir kimse, darda bulunan bir kimseye kolaylık gösterirse, Allah da o kimsenin dünya ve ahiret darlıklarında kolaylık verir.”
[Müslim, Zikr 38 (2699); Ebu Davud, Edeb 60 (4946)]

3

Ebu Musa el-Eş’arî r.a.’tan rivayet edilmiştir: “Rasulullah s.a.v. bana ‘Sana cennet hazinesi gibi kıymetli bir söz öğreteyim mi?’ buyurdu. Ben de: ‘Evet, Ey Allah’ın Rasulü!’ dedim. Bunun üzerine Rasulullah s.a.v.: ‘Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh’ (Güç ve kuvvet ancak Allah’a mahsustur) buyurdu.”
[Buharî, Megâzî 38; Deavât 50, Kader 7, Tevhid 9; Müslim, Zikr 47 (2704)]

4

Ebu Ümame r.a.’tan rivayet edildiğine göre Rasulullah s.a.v. şöyle buyurdu: “Kim zikrederek ve tahir olarak (abdestli) yatar, sonra gece uyanırsa, Allah’tan dünyaya ve ahirete dair ne isterse Allah onun istediğini verir.”
[Ebu Davud (5042); İbn Mace (3881)]

5

Ebu Hüreyre r.a.’tan rivayete göre Rasulullah s.a.v. şöyle buyurdu: “Kim Cuma gecesi Hâ Mîm (Duhân) suresini okursa ona mağfiret olunur.”
[Tirmizî, V, 163]

6

Alkame r.a. anlatıyor:
Cuma günü namaza Abdullah b. Mesud’la gittim. Kendisinden önce üç kişinin gelmiş olduğunu görünce: “(Ben) dördün dördüncüsüyüm.” dedi. “Dördün dördüncüsü de Allah’tan uzak sayılmaz. Şüphesiz ben Rasulullah s.a.v.’i şöyle buyururken dinledim: ‘İnsanlar kıyamet gününde Allah’ın huzurunda Cuma namazlarına gidiş mertebelerine göre otururlar. Önce birincisi, sonra ikincisi, sonra üçüncüsü, sonra dördüncüsü…’ O dördüncüleri de uzak sayılmaz.”
[İbn Mace, I, 348; İbn Huzeyme, Sahih, III, 134]

7

Ebu Hüreyre r.a.’tan rivayete göre Rasulullah s.a.v. şöyle buyurdu: “Cuma gecesi Yâsîn suresini okuyan kimsenin günahları bağışlanır.”
[Ebu Nuaym el-Isbahânî, Hilyetü’l-Evliyâ, II, 159]

8

Ebu Said el-Hudrî r.a.’ın rivayetine göre Peygamber s.a.v. Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Cuma gününde Kehf suresini okuyan kimsenin iki Cuma arası nur ile aydınlatılır.”
[Neseî, Amelu’l-Yevmi ve’l-Leyle, 528; Hakim, el-Müstedrek, I, 564]

9

Evs b. Evs es-Sekafiy r.a. Rasulullah s.a.v.’i şöyle buyururken işittim dedi: “Kim Cuma günü güzelce yıkanır/ gusül alır, erkenden ve yürüyerek gelir, imama yakın oturup boş/abes şeylerle uğraşmazsa (hutbe vakti konuşmazsa), ona attığı her adımın karşılığı olarak bir senenin ibadeti/ kıyamı ve oruç sevabı verilir.”
[Ebu Davud (345); Tirmizî (496); Nesai (3/97); İbn Mace (1087)]
“İmam hutbe verirken kardeşine sus dersen boş/abes şeyle uğraşmış olursun.”
[Buharî (2/343); Müslim (851)]
“Kim (camideki) çakılları eliyle alırsa/ oynarsa şüphesiz boş/abes şeylerle uğraşmıştır.”
[Müslim (857)]

10[/size]

İbn Abbas r.a.’tan rivayet edildiğine göre Rasulullah s.a.v. şöyle buyurdu: “Cuma günü Âl-i İmrân suresini okuyan kimseye güneş batıncaya kadar Allah rahmet, melekler dua ederler.”
[Taberânî, el-Kebir, XI, 48]
Peygamber s.a.v.’e İtaatin Önemi
“(Ey Muhammed!) De ki: ‘Ey insanlar! Şüphesiz ben, yer ve göklerin hükümranlığı kendisine ait olan Allah’ın hepinize gönderdiği peygamberiyim. O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O diriltir ve öldürür. O halde Allah’a ve O’nun sözlerine inanan Rasulüne, o ümmî peygambere iman edin ve ona uyun ki doğru yolu bulasınız.’” (A’râf, 158)
Sünnet’e Uymanın Önemi
Zeyd b. Erkam r.a. dedi ki: “Kim Sünnet’e sarılırsa kurtulur, kim aşırı giderse (dinden) ayrılır ve kim de (Sünnet’e) muhalefet ederse helak olur.” Terk Edilmiş Sünnetler, Mütercim: İlyas Bulut, Karınca Polen Yayınları, İstanbul 2012, s. 335.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.