You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Her akıcı kandan dolayı abdest gerekir mi..?

Forumcu
“Her akıcı kandan dolayı abdest gerekir.” Mergînânî, el-Hidâye, I-II/17. Serahsî, el-Mebsût, I/74; Kudûrî, el-Lübâb, I/9; Kâsânî, Bedâiu’s-Sanâi’, I/24.

Hadis, Temîm ed-Dârî ve Zeyd b. Sâbit’ten müsned olarak, el-Hasan el-Basrî ve Sa’bî’den mürsel olarak rivâyet edilmistir. Zeylaî, Nasbu’r-Râye, I/37; Askalânî, ed-Dirâye, I/30.

Mürsel rivâyetler, Seybânî’nin el-Hucce’sinde su sekillerde geçmektedir:

el-Hasan el-Basrî Hisâm b. Hasan İsmâil b. Ayyâs Seybânî. “Abdest, her akıcı kandan dolayı vaciptir. Seybânî, el-Hucce, I/69.

es-Sa’bî Abdülazîz b. Ubeydullah İsmâil b. Ayyâs Seybânî. “Abdest, her damla kandan dolayı gereklidir. Seybânî, el-Hucce, I/69.

Dârekutnî ise hadisi su sekilde rivâyet etmistir: Peygamber (sas) Temîm ed-Dârî Ömer b. Abdülazîz Yezîd b. Muhammed Yezîd b. Hâlid Bakiyye Babası Mûsâ b. İsâ b. el-Münzir Muhammed b. İsmâil el-Fârisî Dârekutnî. “Her akıcı kandan dolayı abdest gerekir.” Dârekutnî, Sünen, I, 156, (no. 570)

Dârekutnî, Yezid b. Halid ve Yezid b. Muhammed’in meçhul olduğunu ve Ömer b. Abdülazîz’in Temim ed-Dârî’den böyle bir rivâyet isitmediğini ifade etmektedir. Ayrıca, İbn Hacer de senedde zayıflık ve inkıta olduğunu belirtmektedir. Askalânî, ed-Dirâye, I/30.

İbn Adî ise hadisi, Zeyd b. Sâbit’ten rivâyet etmis ve hadisin zayıf olduğunu belirtmistir. Rivâyet söyledir:

Peygamber (sas) Zeyd b. Sâbit Abdurrahman b. Ebân Muhammed b. Süleyman b. Asım Su’be Bakiyye Ahmed b. el-Ferec Abdullah b. Ebî Süfyân el-Mevsılî İbn Adî. “Her akıcı kandan dolayı abdest gerekir. İbn Adî, el-Kâmil, I/190.

Leknevî rivâyetin zayıf olduğunu belirtmektedir. Leknevî, el-Câmiu’s-Sağîr ve Serhuhû Nâfii’l-Kebîr, I/73.

Hatib el-Bağdâdî (senedde bulunan) Ahmed b. Ferec'i şarap içmek­le itham etmiş ve "Allah'a yemin olsun ki o yalancının biridir" demiştir (bk. Hatib el-Bagdâdî, Târîhu Bağdâd, IV, 341).

SONUÇ OLARAK: Hadis zayıftır amel etmeye elverişli değildir. Şevkânî ve başka âlimlerin’de ifade ettiği üzere asıl olan vucudun herhangi biryerinden kan aktığında abdestin bozulmamasıdır. Nitekim Hicaz âlimlerine göre de kan sebebiyle abdest bozulmamaktadır. Medineli yedi fakih ve onlardan önce bazı sahâbîler de bu görüştedir. İbn Ebî Şeybe'nin el-Musannef inde (I, 92) ve Beyhakî'de (es-Sünenü'l-kübrâ, I, 141) sahih isnadla nakledildiğine göre Hz. Ömer (r.a.) yüzündeki sivilceyi sıkınca bir miktar kan çıkmıştı. Onu parmaklarıyla sildi sonra da abdest almadan namazını kılmıştır. İbn Ebî Şeybe benzerini Ebû Hüreyre (r.a.)'den de nakletmiştir. Abdullah b. Ebû Evfâ (r.a.)'in da namazda iken kan tükürdüğü halde namazına devam ettiği sahih bir yolla nakledilmiştir. Bk. İbn Hacer, Fethu'l-bârî, I, 222-224;
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Her akıcı kandan dolayı abdest gerekir mi..?
MUVAHHİD sen hangi mezheptensin?
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
هُوَ الَّذِيَ أَنزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ مِنْهُ آيَاتٌ مُّحْكَمَاتٌ هُنَّ أُمُّ الْكِتَابِ وَأُخَرُ مُتَشَابِهَاتٌ فَأَمَّا الَّذِينَ في قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَتَّبِعُونَ مَا تَشَابَهَ مِنْهُ ابْتِغَاء الْفِتْنَةِ وَابْتِغَاء تَأْوِيلِهِ وَمَا يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُ إِلاَّ اللّهُ وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ يَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ كُلٌّ مِّنْ عِندِ رَبِّنَا وَمَا يَذَّكَّرُ إِلاَّ أُوْلُواْ الألْبَابِ

Huvellezî enzele aleykel kitâbe minhu âyâtun muhkemâtun hunne ummul kitâbi ve uharu muteşâbihât(muteşâbihâtun), fe emmâllezîne fî kulûbihim zeygun fe yettebiûne mâ teşâbehe minhubtigâel fitneti vebtigâe te’vîlihi, ve mâ ya’lemu te’vîlehû illâllâh(illâllâhu), ver râsihûne fîl ilmi yekûlûne âmennâ bihî, kullun min indi rabbinâ, ve mâ yezzekkeru illâ ulûl elbâb(elbâbi).

Kitab'ı sana indiren O'dur. Onun bir kısmı muhkem (hüküm ihtiva eden, mânâsı açık olan) âyetlerdir, onlar Kitab'ın esasıdır ve diğerleri, muteşâbihtir (yoruma açık âyetlerdir). Fakat kalplerinde eğrilik (bâtıla meyil) bulunanlar, bu sebeble muteşâbih olanlara (yorum gerektirenlere) tâbî olurlar. Ondan fitne çıkarmak için, onun te'vilini (yorumunu) yapmak isterler. Ve onun te'vilini Allah'dan başka kimse bilmez ve ilimde rusuh sahipleri ise: "Biz O'na îmân ettik, hepsi Rabbimizin katındandır" derler, onlar da tezekkür edemezler, sadece Ulûl'elbab (daimi zikrin ve sırların sahipleri) (tezekkür edebilir).
ÂLİ İMRÂN Suresi Ayet- 7

Kur'anı anlamada zahiri ve batıni yorumlamaların her ikisi de aşırı uç değil midir?
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Batıl olan sensin Kizgin
Kazanın başladığı yerde bu batildir yafrasi vurmak ne kadar kolay değil mi
Sizin gibilerin bu forumda yeri yok
Hadi sana Güle güle
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
neden saygı duymuyorsunuz. hadislerle amel etmek istiyorum. mezhebe uymak zorundamıyım. niçin böyle yapıyorsunuz. hiristiyanlar bile bunu yapmıyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Mezheplere uymadan dini nasıl ogreneceksin peki bunu bana anlatirmisin

O senin gözünü açtığını sandığın kişiler gözünü kapatmış senin
Mezhepleri hiçe saymadan önce mezhepleri bi arastir bakalım önce
Hak mezheplerden bahsediyorum
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
peki imamlarımız neden böyle diyor?

İmam Ebu Hanife: bir hadis sahihse benim mezhebim odur. (İbn Abidin, Haşiye (1/63), Resmul-Müfti (ibn Abidin'in risalelerinden biridir) 1/4'te, şeyh Salih el-Fellani ikaz'ul-Himem (s.62)'de nakletmişlerdir)
İmam Şafii: Ben bir söz söyler de, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in sözüme muhalif sahih bir hadisi varsa, Rasulullahın hadisi (amel etmekte) evladır, beni taklid etmeyin. (İbn Ebi Hatim s.93 Ebu Nuaym ve bn Asakir (2/9/15) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.)
İmam Malik ise şöyle demektedir: Ben bir beşerim, isabet eder, hata da ederim. Benim görüşlerime bakın; Kitap ve sünnete uyanları alın, Kitap ve sünnete uymayanların hepsini terkedin. (ibn Abdilberr, el-Cami (2/32). Ondan da İbn Hazm Usulü'l-Ahkam (6/149), yine el-Fellani(s.72))
İmam Ahmed Bin Hanbel: Evzai'nin görüşü, Malik'in görüşü, Ebu Hanife'nin görüşü... Bunların hepsi birer görüştür. Bana göre de hepsi eşittir. Delil ise ancak rivayetler (hadisler)dir. (İbn Abdilberr, el-Cami' 2/149)
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.