You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hazreti Peygamber s.a.v. gösterişi sevmezdi..

Üye
[/size]B i s m i l l â h i r r a h m a n i r r a h i m
Esselâmu aleykum.

Konu : H.z. Peygamber s.a.v. Gösterişi Sevmezdi …

“Bu dünyadan (Süslü görkemli yaşam) bana ne, çünkü benim dünyadaki varlığım, binekli yolcunun, bir ağaç altında gölgelenip, ağaç ve gölgesini bırakıp gittiği zaman kadardır.” (Faydul kadir hadis no 7976)

Yukarıdaki 7976 nolu hadisi şerifte görüldüğü gibi Peygamber s.a.v tevazu sahibiydi, daima sert kumaştan yapılmış sade giysileri tercih ederdi. Hz. Ömer Peygamber s.a.v.’in yabancı elçileri ve önemli kişileri karşılarken, görüntüsü güzel elbiseler giymesini isterdi.

Pazarda satılan güzel bir elbise gördü ve “Ya Rasulullah bu elbiseyi satın al. Cuma günleri, bayramlarda ve elçileri karşılarken giyersin” deyince Rasulullah s.a.v. şöyle yanıt verdi: “Bu elbiseyi ahiretten ve Allah’ın rahmetinden nasibi olmayan bir adam giyer” buyurdu.

Genellikle yünlü kumaştan yapılmış yamalı elbise giyerdi. Mübarek ruhunu da bu elbise içinde teslim etti. Bir gün Hz. Ömer Peygamber s.a.v.’i ziyaret etmişti. Odasına girdiğinde onu kuru bir hasır üzerinde yatmış vaziyette buldu. Yan tarafında, sert hurma yapraklarından yapılmış hasır iz bırakmıştı. Başının altında da dolgusu hurma ağacı lifi olan deriden bir yastık vardı.

Örtüsüne bürünmüştü. Hz. Ömer peygamberin kilerine şöyle bir baktı. Yarım ölçek kadar arpa, başucunda da içinde az miktarda su bulunan bir tulum asılıydı. Hz. Ömer’in gözleri yaşla dolmuştu. Hz. Ömer’in hıçkırıklarına uyanan Peygamber s.a.v. “Hattab oğlu seni ağlatan nedir?” diye sordu.

Hz. Ömer: Nasıl ağlamayayım ey Allah’ın Resulü, şu hasıra bak, yan tarafında iz yapmış, kilerindekini de gördüm. Bir de şu Rumların Kayser’ine ve İranlıların Kisrası’na bakıyorum, serveti saman, debdebe ve ihtişam içindeler. Sen ise Allah’ın peygamberi ve has kulusun, sen istediğini elde edecek güce sahipsin.

Bunun üzerine Allah Resul’ü s.a.v. şöyle buyurdu: Hattab’ın oğlu âhiretin bizim, dünyanın da onların olmasına razı olmaz mısın?. Allah Resul’ü ashabına daima şöyle derdi: Dünyadan alacağınız, bir yolcunun seyahate çıkarken aldığı azıktan daha fazla olmasın.

Abdullah bin Mesut r.a. bir rivayetinde anlatmaktadır: Rasulullah s.a.v. bir gün hasırın üzerinde yatıyordu hasır yan tarafına iz yapmıştı. Uyanınca yan tarafını silmeye başladım ve: Ey Allah’ın Resulü izin versen de şu hasırın üzerine vücudunu koruyan bir yatak sersek dedi. İşte bu söze yanıt olarak Hz. Peygamber s.a.v. yukarıdaki 7976 nolu hadisi şerifi buyurmuştur.

Ayeti kerime ise şöyle buyurmaktadır:
“Yeryüzünde kibir ve azametle yürüme! Çünkü sen asla yeri yaramazsın ve boyca da dağlara erişemezsin.” (İsra Süresi 37. ayet)

Diğer hadisi şerif ise şöyle buyurmaktadır :
“ Dünya ile ahiret arasındaki değer ve zaman farkı, kişinin sahilde deniz kumlarında yürüyüp parmağını denize sokup çıkarma zamanı kadardır.” ( Faydul kadir hadis no 7763 )

Yüce Rabbim hepimizi Kuran ve peygamber yolundan ayırmasın. Hepimize dünya ve ahiret güzellikleri nasip etsin. Hepimizi peygamberimiz s.a.v. me Cennette komşu eylesin.

Sevgiler ve saygılar. Hoşça kalın… Mekkavi…
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Hazreti Peygamber s.a.v. gösterişi sevmezdi..
reklama mı geldin selimsafak?
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.