Yüce Allah'ın Sıfatları
(Ebu Bekr el-Hatib Ahmed b. Ali b. Sabit b. Ahmed b. Mehdî el-Bağdadî. Hafız, önder ilim adamlarından birisidir. İslam diyarında her tarafa yayılmış teliflerin sahibidir. Cumade'l-Ahire, 392 h. yılında dünyaya gelmiştir. Ebu Ömer b. Mehdi ile İbnu's-Salt el-Ehvazî ve onların tabakalarında bulunan zatlardan rivayette bulunmuştur.
İbn Makula dedi ki:
O bizim gördüklerimiz arasında bilgisi, hıfzı, isbatı ve Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in hadislerini zabtı, illet ve senedleri hakkındaki incelikli bilgisi, sahihini, garibini, ferdini, münkerini bilip tanıması itibariyle önde olanlardan birisi idi. (İbn Makula) dedi ki:
Darakutni'den sonra Bağdatlıların onun gibi bir ilim adamı görülmedi.
Benzeri telif edilmedik Tarihu Bağdad adlı eserin sahibidir.
İbnu'l-Ehdel dedi ki:
Eserleri yüze yakındır. Önceleri dine dair eserler yazmış ve o hususta ileri noktaya ulaşmıştır. Daha sonra hadis ve tarih ile daha çok ilgilenmiştir. 463 yılında vefat etmiştir. Allah'ın rahmeti üzerine olsun. (Şezerâtû'z-Zeheb, 111,311-312)
Bize Hafız Ebu'l-Fadl Muhammed b. Nasır b. Muhammed b. Ali el-Bağdadî haber verdi dedi ki:
Bize Ebu'l-Hüseyin el-Mubarek b. Abdu'l-Cebbar b. Ahmed es-Sayrafi 494 yılı şevval ayında -ona kıraat yoluyla bildirilirken ben de dinliyorken- bize haber verdi. Dedi ki:
Bize Ebu Bekir Ahmed b. Ali b. Sabit el-Hatib haber verdi:
Bize Ebu Mansur Muhammed b. İsa el-Bezzar -Hemedan'da- haber verdi.
Bize Salih b. Ahmed el-Hafız anlattı dedi ki:
Ben Abdullah b. İshak b. Siyamerd'e şöyle derken dinledim:
Mervezi ile Tarsûs'da karşılaştım. Ona Ey Ebu Bekir dedim. Sen Ebu Abdullah'ın Kur'ân hakkında neler söylediğini dinledin.
Dedi ki: Ebu Abdullah'ı şöyle derken dinledim:
Kur'ân Allah'ın kelâmı olup mahlök değildir. Her kim "mahluktur" derse o kafirdir.
Peki bu hususta bir şey söylemeyip, kararsız kalan kimse hakkında ne söylediğini duydun, diye sordum.
Dedi ki: Böyle birisi kötü bir insandır. Bunun Kur'ân'ın yaratıldığını kabule davet edeceğinden korkarım.
Ona: Ey Ebu Bekir, Ebu Abdullah'ın lafız hakkında ne söylediğini dinledin diye sordum.
Dedi ki: Kur'ân'ı telaffuzunun mahluk olduğunu söyleyen bir kimse cehmîdir, dedi.
Ben ona: Cehmî de ne oluyor diye sordum.
Dedi ki: Bu kişi altmış gün Allah hakkında şüphe eden birisidir.
Ben: Allah hakkında şüphe eden bir kimse kafirdir dedim. O: Evet dedi.
Şeyh Ebu Talib el-Mübarek b. Ali es-Sayrafî -izin yoluyla-bize haber vererek dedi ki:
Bize Ebu'l-Hasen Muhammed b. Merzuk b. Abdu'r-Rezzak ez-Zaferânî -kendisine okunurken ben de dinliyorken 506 yılında rebiu'l-evvel ayında- dedi ki:
Bize Hatib, hafız Ebu Bekir Ahmed b. Ali el-Bağdadî haber vererek dedi ki:
Dımaşk ahalisinden birisi bana mektup yazarak -söz konusu ettiği- birtakım meselelere dair soru sordu. Ben de ona cevap verdim. Kendisine sorulan sorulara verdiği cevap olarak bize şunları okuyup dedi ki:
Faziletli ilim adamının yazdıklarını gördüm. Allah onu devamlı desteklesin, ona güzel başarılar ihsan etsin, adımlarını doğrultsun, verdiği haberler ile ilgili ilimlerle huzur bulsun...
Ben de onun tercihine uygun düşeceğini ümit ettiğim şekilde (sorularına) cevap veriyor. Yüce Allah'tan beni hatadan koruyup doğru söz söyleyip, doğru amelde bulunma başarısını lütuf ve rahmetiyle ihsan etmesini diliyorum.