You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hanefi-Şafii Farklılıkları (2)

Kıdemli Üye
Abdestte Şafii mezhebi ile Hanefi mezhebi arasındaki farklar nelerdir?

-Abdestin farzı hanefide 4, şafiide ise 6'dır.

Hanefi mezhebinde:
1- Yüzü yıkamak,
2- İki kolu yıkamak [Eller kola dahildir],
3- Başın en az dörtte birini mesh etmek,
4- İki ayağı yıkamak.

Şafii mezhebinde:
1- Niyet,
2- Yüzü yıkamak,
3- İki kolu yıkamak,
4- Başın en az bir kısmını mesh etmek,
5- İki ayağı yıkamak,
6- Tertip [Sırayla yıkamak].

-Yabancı bir kadına dokunmak Hanefide abdesti bozmaz, Şafii mezhebinde bozar.

-Herhangi bir uzuvdan kan çıkması Hanefide abdesti bozar, Şafiide bozmaz.

-Hanefi mezhebinde çene altı yıkanmaz, şafii mezhebinde ise yıkamak farzdır.

-Hanefi mezhebinde başın dörtte biri mesh edilir, şafii mezhebinde ise başa ıslak bir elden çok parmak bile değse baş meshedilmiş olur.

-Bebeğin altı temizlenirken, ön veya arka avret yerine elinin içiyle dokunmak, Hanefide abdesti bozmaz, şafiide ise bozar.

-Hanefi'de abdesti aldıktan sonra kurulanmak caizdir, mahzuru yoktur. Hatta kurulanmak müstehaptır diyen alilmer de vardır, Şafiide ise kurulanmamak evladır.

-Hanefi mezhebinde küçük havuza, şafiide ise kulleteynden az olan suya, az necaset düşerse -3 sıfatı değişmese de- necis olur. (hanefide 23 metrekare olan su büyük havuz kabul edilir, şafiide kulleteyn 220 kg su alan havuzdur)
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Hanefi-Şafii Farklılıkları (2)
kıymetli bilgiler için ALLAH razı olsun bunlar RABBİMİN yolunda teferruatlar sonuçta varılan vuslat aynı deyil mi yürünen yolda aynı sağol kardeş
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Hanefi Mezhebinde iki kolu yıkamak parantez içinde de eller kola dahil yazılmış.Şafi Mezhebinde ise sadece iki kolu yıkamak yazılmış.Bunu okuyunca ben Hanefi Mezhebinde elleri yıkamak farz;ama Şafi Mezhebinde farz değil anladım.Sizler nasıl anladınız?

Bu bilgi yanlıştır.Dört Mezhebe göre de abdest alırken elleri yıkamak farzdır.Bizler şuan önce ellerimizi yıkıyoruz,dirseklerimizi yıkamadan ağzımıza su vermeye başlıyoruz.Çünkü abdeste başlama sırasında elleri yıkamak sünnettir.Ama abdest esnasında bir kere elleri yıkamak farzdır.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
evet güzel bir hatırlatma oldu, bildiğimiz bilmediğimiz vardı ALLAH razı olsun
BOŞ ZAMAN YOKTUR ! BOŞA GEÇİRİLEN ZAMAN VARDIR ...

Çok malın köleliğide çok olur! YAŞASIN ASİL YOKSULLUĞUM ..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.