You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hanefi-Şafii Farklılıkları (1)

Kıdemli Üye
-Hanefi mezhebinde tekbirden sonra sübhaneke okunur, Şafii'de ise veccehtü okunur.

-Hanefi mezhebinde okunan tahiyyat ile şafii mezhebindeki tahiyyat farklıdır.

-Hanefi mezhebinde okunan kunut duaları ile şafii mezhebindeki kunut duaları farklıdır.

-Hanefi mezhebinde sabah namazı diğer namazlar gibidir. Şafii mezhebinde ise namazın ikinci rekatında rükudan kalktıktan sonra kunut duası okunur.

-Şafii mezhebinde son oturuşta tahiyyattan sonra salevat-ı şerife getirmek farzdır. Yani okunmazsa namaz bozulmuş olur. Hanefi mezhebinde ise müekked sünnettir.

-İmam arkasında Fatiha okumak Hanefi mezheinde tahrimen mekruh, Şafii mezhebinde ise farzdır.

-Hanefi mezhebinde zammı sureden önce Besmele çekmek gerekmez. Çekilirse müstehab olur, iyi olur. Şafii mezhebinde ise çekmek gerekir.

-Şafii mezhebinde nafile namaz kılmaya başlayan, kılmazsa kazası vacip değildir. Hanefi'de vaciptir.

-Her farz namazdan sonra Ayet-el kürsi okumak Şafii'de sünnet, Hanefi'de bid'attir.

-Namaza başlarken ağız (dil) ile niyet etmek Hanefi mezhebinde bid'attir, Şafii mezhebinde ise sünnettir.

-Kıyamda iken ayaklar hanefide dört parmak kadar açılır, şafiide ise bir karış açılır.

-Hanefi mezhebinde çıplak ayakla namaz kılmak mekruhtur, Şafii mezhebinde ise sünnettir. (Erkeklerde)

-Hanefi mezhebinde, kıyamda eller göbek altına bağlanır. Sağ el, sol elin üzerini kavrayacak şekilde bağlanır. Şafii mezhebinde ise, eller göğüs altında sağ el sol elin üstünde olacak şekilde biraz sola meyilli olarak bağlanır, sağ elin baş ve işaret parmağı sol elin bileğini kavrar. (Erkeklerde)

-Hanefi mezhebinde tahiyyatta (teşehhüdde) otururken her iki el de yumulmadan açılır, parmakları kaldırmak caiz değildir, şafii mezhebinde ise sağ elin baş ve işaret parmakları açılır. Şafiide işaret parmağını kaldırmak sünnettir.

-Namazda fatiha okumak Hanefide vacip, Şafii mezhebinde farzdır.

-Vitir namazı Hanefi mezhebine göre vacip, Şafii mezhebine göre sünnettir.

-Cuma namazına imamdan başka Hanefi'de 3 kişi, Şafii'de 40 kişi (erkek) yetişir.

-Hanefi alimlerinin çoğuna göre tadil-i erkan vacip, şafii mezhebine göre farzdır.

-Hanefi mezhebinde seferde iken namazları cem etmek caiz değildir, Şafii'de ise öğle ile ikindiyi ve akşam ile yatsıyı birleştirerek, tehir ederek kılmak caizdir.

-Hanefi mezhebinde kadının kadına imam olması mekruhtur, Şafii mezhebinde caizdir.

-Teravihi on rekatta bir selam vererek kılmak hanefi mezhebinde mekruhtur, şafii mezhebinde sahih değildir.

-Bayram namazı hanefide vacip, Şafii'de sünnettir.

-Herhangi bir özür sebebiyle namazını kazaya bırakan hanefi, namazlarını kaza etmeden sünnet kılabilir, Şafii'de ise namazları kaza etmesi gerekir.

-Gaibin yanı uzak ülkede ölenin cenaze namazı Hanefi mezhebinde kılınmaz, Şafii mezhebinde kılınır.

-Şehidin cenaze namazı Hanefi mezhebinde kılınır, Şafii mezhebinde kılınmaz.

-Seferi olma şartı Hanefi'de 104, Şafii'de 80 km'dir.

-Giriş ve çıkış günleri hariç hanefide 15, şafiide 4 günden az kalmaya niyet edenler seferi olur.
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Hanefi-Şafii Farklılıkları (1)
Şöyle bir göz gezdirdim de dikkatimi bir madde çekti.

"-Her farz namazdan sonra Ayet-el kürsi okumak Şafii'de sünnet, Hanefi'de bid'attir."

Hanefi Mezhebine göre farz namazdan sonra ayetel kürsi okunmaz mı?Ya da farzdan sonra revatip sünnet varsa mı farzdan sonra ayetel kürsi okunmaz?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
bende buna takıldım kardeşim...araştırmak lazım

şimdi biz okuyan hanefiler bidat içindemiyiz??
Bizi sen sevgisiz,susuz,havasız;
Ve vatansız bırakma Allah'ım!
Müslümanlıkla yoğrulan yurdu,
Müslümansız bırakma Allah'ım!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Yok hayır namazdan sonra değil, her farz namaz sonrasından bahsediyorum. Sünnet ile farz namazları arasında bir dua okumak bid'attir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Hiçbir Hanefi kitap ayetel kürsiyi okumak bidattır yazmaz.Neden mi?Çünkü bidat dinde olmayan bir şeydir.Ama namazdan sonra ayatel kürsinin okunacağı nasla sabittir.

Hanefilerin kendi içinde tartıştıkları şey bidat olup olmadığı değil,okunacak olan ayetel kürsinin farzdan hemen sonra mı yoksa varsa son sünneti kıldıktan sonra mı okunacağıdır.Ve cevap olarak farzla sünnet arasına fasıla koymak sünneti sevabını azaltır derler.

Yani sonuç olarak;o yazıya itibar etmemiz mümkün değil.Eğer demek istedikleri şey,farzdan sonra okunmaz sünneti kıldıktan sonra okunur ise, o zaman mesela sabah namazı ya da ikindi namazının farzından sonra da okumaya bidat demiş oluyorlar.

Not:Alıntı yapılan siteyi tavsiye etmiyorum.Çünkü meşhur olmayan kitaplardan (hadis/fıkıh) ilginç ilginç görüşler bulup yazabiliyorlar.Belki de bu da onlarlandır.Allahu alem.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Ben de o yazıyı uygun görmedim, araştırmam gerekirdi. Teşekkürler ibn-i mesud.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
İbni mesud kardeş, Allah razı olsun. Ama yazıyı değiştiremiyorum. Burdan diyelim o zaman.

-Ayet'el Kürsi okumak bid'at değildir. (Hanefi ve Şafii)

Bir dahakine böyle paylaşımlarda delilleri ile yazacağım.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.