You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hanefi Mezhebine Göre Şer'i Deliller ve Bu Delillerin Hükümleri

Hanefi Mezhebine Göre Şer'i Deliller ve Bu Delillerin Hükümleri

Cezalı Üye
RE: Hanefi Mezhebine Göre Şer'i Deliller ve Bu Delillerin Hükümleri
Hep aynı yemeği ısıtıp ısıtıp insanların önüne seriyorsunuz.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye

Bişr el-Hâc anlatıyor: El-Hüreybi (ö. 213) şöyle demiştir:

"Ebu Hanife'nin aleyhinde konuşan ya cahildir yada hasetçi." (Hafız Zehebi: Menâkıb-ı İmam Ebu Hanife, s. 78)

Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye

İbn Hacer el-Heytemi (rh.a) şöyle demiştir:

“el-Evzâi bir gün Abdullah b. Mubârek‘e: “Kûfe’de ortaya çıkıp Ebu Hanife künyesiyle meşhur olan şu bid’atçı nasıl bir adamdır, bilir misin?” demişti. Bunun üzerine İbn’ul Mubarek Ebu Hanife’nin istinbâd ettiği ince meselelerin bir kısmını el-Evzâi’ye gösterdi. Gösterilen meseleleri Nu’man b. S’abit dıyla okuyunca, son derece beğendi. “Bu Nu’man b. Sabit kimdir?” diye sordu. İbn’ul Mubarek: “Irak’t karşılaştığım büyük ilim sahiplerinden biridir” deyince, “Gayet mahir bir kişi imiş, bundan ili tahsil etseydin” dedi. İbn’ul Mubarek: “işte bid’atçı dediğiniz Ebu Hanife, fıkhın bu tür ince meselelerini istinbat eden zattır.” dedi. Daha sonra el-Evzâi Mekke-i Mükerreme’de Ebu Hanife ile karşılaştığında, adı geçen meselelere dair konuştular. Ebu Hanife, İbn’ul Mubarek’in daha önce belirttiklerinden bir kat daha fazla ilmi inceliklerle meseleleri açıkladı. Ayrıldıklarında el-Evzâi insaf ederek İbn’ul Mubarek’e şöyle dedi: “Doğrusu ben bu zatın ilmine ve aklının enginliğine gıpta ettim, Allah (c.c) affetsin, ben yanlış yapıyormuşum. Bu zatın meclisinden ayrılma. Bana ulaşan haberler doğru değildir.” (İbn Hacer el-Heytemi: Mevâhibu’r-Rahman fi Menâkıbi’l İmam Ebi Hanifete’n Numân, s. 157, 158)

Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
"Hatib el-Bağdadi'nin Şafii'den rivayet ettiğine göre, İmam Malik'e: "Ebu Hanife'yi nasıl gördünüz?" diye sorulduğunda: "Evet, öyle bir zat gördüm ki eğer faraza şu sütunun altın olduğuna inansaydı, bunu ispat için kesin bir ortaya koymaktan aciz kalmazdı." diye cevp verdi." (İbn Hacer el-Heytemi: Mevâhibu’r-Rahman fi Menâkıbi’l İmam Ebi Hanifete’n Numân, s. 153)

Diğer büyük alimlerden İmam Ahmed, İmam Şafii, Abdullah b. Mübarek, Süfyan Sevri ... (Allah hepsinden razı olsun), Ebu Hanife (rh.a) hakkında övücü sözleri, İbn Hacer el-Heytemi (rh.a)'nin adı geçen eserinde bir hayli nakil vardır. Dileyen oraya bakabilir. İsteyen olursa zaman zaman bu nakilleri yazabilirim.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye

İmamlardan Hafız Yahyâ b. Mâ’in: “Dört büyük fakih vardır. Bunlar: Ebu Hanife, Süfyan, Malik ve Evzâi’dir. Fakat benim yanımda kıraatlerin en seçkini Hamza’nın kıraati olduğu gibi, fıkıhta da Ebu Hanife’nin fıkhıdır. Kendilerine yetiştiğim kişilerin çoğu böyle düşünürdü.” demiştir. “Süfyan es-Sevri de Ebu Hanife’den hadis riayet eder miydi?” diye sorulunca Yahyâ b. Mâ’in: Evet” dedi. “Çünkü Ebu Hanife herkesçe sikattan sayılır. Fıkıhta ve hadis rivayetinde doğru ve bütün dini bilgilerde güvenilir olduğu herkes tarafından kabul edilmişti.” (İbn Hacer el-Heytemi: Mevâhibu’r-Rahman fi Menâkıbi’l İmam Ebi Hanifete’n Numân, s. 162)

Başka bir yerde şöyle geçer:

Muhaddislerin imamı Şu’be: “Ebu Hanife’nin anlayışı, hafızası son derece sağlam idi. Halk ise, herkesten daha fazla bildiği şeylerde bile onun kusurunu bulmak isterdi. Vallahi yarın Hakk’ın huzurunda bu davranışlarından ötürü pişman olacaklar” derdi. Hayatta iken maruz kaldığı saygısızlıklardan dolayı Ebu Hanife’ye çok acırdı.

Yahyâ b. Mâ’in’e “Ebu Hanife sika mıdır?” denildiğinde, “Evet, sikadır. Zayıf hadis rivayet ettiğine dair hakkında kimsenin hüküm verdiğini işitmedim. Şu’be bile hadis rivayet etmelerine dair Ona icazetname yazdırmıştır.” dedi.” (İbn Hacer el-Heytemi: Mevâhibu’r-Rahman fi Menâkıbi’l İmam Ebi Hanifete’n Numân, s. 164)
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.