You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hakkımı helal ettim deyip helal etmemek

Yeni Üye
Selamın aleyküm;

zamanında bana kötülük etmiş bir kişi emrivaki olarak hakkını helal ediyor musun diye sordu. hakkımı helal etmiyorum ama o an zorda kalarak ayıp olmasın diye ediyorum demiştim ve cevabımdan tatmin olmayıp tekrar sordu bende yine ediyorum dedim.

soruma gelecek olursak hakkımı helal etmiş mi oluyorum (haram olmasını istiyorum) bilgili arkadaşlar açıkça anlatabilir mi bu konuyu ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Cvp: Hakkımı helal ettim deyip helal etmemek
Aleykümselam.

Hak, söz ile helal edilir siz de bunu sözlü olarak karşınızdakinin yüzüne söylemişsiniz hatta ikinci bir kere teyit etmişsiniz, helallik oluşmuş bulunuyor.
Hakkını helal ederek bir büyüklük göstermişsiniz. Bu büyüklüğü devam ettirmelisiniz.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
benim cevabım şöyle olurdu:

öncelikle hak sizde olduğundan karar size aittir. dilerseniz edersiniz dilerseniz etmezsiniz. bu konuda tamamen hürsünüz. elbetteki kişi Allah'ı anarak ondan korkup , ileride hesap soracağını düşünerek kendisinde başkalarının hakkı bulunan kimselere Allah'a karşı önce pişmanlığını ifade edip ve tevbesini de yaparak sonra hak sahibine gidip uygun bir iletişim ile hakkını helal etmesini rica ettiğinde , efdal olan karşı tarafın helal etmesidir. Ancak bu zorunlu değildir. çünkü hak geçmiştir.

sonra bu örnek olaydan biz anlıyoruz ki önce ne uygun iletişim kurulmuş ne de kalben niyet edilmemiş. çünkü emri vaki ..demek üstüne bunu herkesin ortasında yaptı ise. sizi belki de küçük (mü) düşürmek istedi.
bana kalırsa bu hiç olmamış. Siz ne yaptınız peki. Çoğunlukla günlük yaşantıda olması gereken olmaz hatta bazı zamanlar olması gerekenin ne olduğu bilinir. Ama yine de yerine gertirilemez.
bazen zorlayıcı veya elde olmayan nedenlerle de bu gerçekleşebilmekte.

sizin örneğini verdiğiniz bu olayı ben şuna yada birkaç şeye benzetiyorum açıkçası. Ben öğrenclerime ders anlatıyorumdur diyelim. öğrenci her derse katılıyor ama aklı başka bir yerde dersi dinlemiyor. evet öyle öğrenciler olabiliyor.

yada bir iş vardır. o işi yerine getiren 3 kişi düşünelim biri elinden gelen her şeyi yapıyor. ve çok güzel bir şekilde sunum yapıyor,hazırlıyor. diğeri sadece formalite icabı yapıyor pek güzel olmuyor. diğeri de yaparmış gibi yapıyor.

sizin verdiğiniz örnek 3. kişinin yaptığı iş. (2. si bile değil)

YAPMANIZ BEKLENEN NE İDİ?

mesela çok küçük bir açıklama ile reddedip karşı tarafı aşağılamadan ve ayıplamadan (Bu kalben yapmanız gereken bir iş bana göre çünkü dışarıya yansır. esas olması gereken her ikisini de düzgün yapmak , fakat kalben yaparsanız önce rahat edersiniz diye düşünüyorum)
neyse. karşı tarafı ayıplamamaya , kınamamaya dikkat ederek ..küçük bir not ile reddetmeniz yada sadece çok küçük bir açıklama yaparak ne ettiğinizi ne de helal etmediğinizi bildirmeyen bir açıklamada bulunabilirdiniz.

fakat sizin davranışınız da doğru olmamış . şimdi benim hatırladığım kadarıyla , kişi hakkını savunmalı ve korumalıdır. bu böyle yapılmadığında kişinin şerefinin veya onurunun da zedelenebileceği bazı metinlerde yer almaktadır.

siz de bir miktar belki bu durumu yaşamış olabilirsiniz.

SONUÇ (sorunuza cevap)

ne düşündüğünüze siz karar veriniz. Sizi dışarıda bıraktığmızda (başrollerden biri siz olduğunuz için), biz insanlar (aslında yani herkes) diğer insanların zahirine göre aksiyon alır ve sorumluklar yani mükellefiyetlerde buna göre belirlenir.

şimdi olaya bakıyorum. benim kanaatim (sizin anlattıklarınızdan)

hakkınızı henüz helal etmemiş olduğunuzu düşünüyorum.ihtimal o kişi bir miktar daha hak yemiştir bile denebilir. Ama kendi hakkınıza bir de kendiniz girmiş (de) olabilirsiniz. onunki kadar olmasada.

NOTLAR:

burada ve aslında her yerde önemli olan kişinin (çoğu kişi bunun tersini yapar kanımca ,yanılgıya düşer) Allah'ın kul üzerindeki haklarına elinden geldiğince saygı göstermesi ve yerine getirmesidir.
NASIL?
namazlar
oruç
zekat
hac
doğruluk

tabi bunlar detaylandırılabilir. Allah çok cömerttir ayrıca. henüz bize vermiş olduğu nimetleri kastetmiyorum sadece. yerine getirildiğinde dünyadada bir sürü başka nimetlerle ödüllendiriyor

kul hakkı , kul hakkı ...diye rek konunun biraz insanlar arasında abartılarak yada yanlış değerlendriilerek yada ihmal nedeni ile hatalı davranışlar ve kararlar aldırmış olabileceğine ihtimal veriyorum.

yoksa kişi zaten doğru söyleyip ,doğru konuştuğunda (mesela fatiha suresinin içinde "Ey yüvce rabbim, bizi doğru yola ve doğruların yoluna ilet" gibi bir ifade vardır.)

eee sizce namaz kılan insan, nasıl kul hakkı na girecek ki???

diğer taraftan ilim bir deniz. şimdi Alemlerin Rabbine kulluğunu yapıp onu hoşnut eden bir kul yani Allah'ın " kulum senin üzerindeki bütün haklarımı helal ettim" dediği bir kul hakkında acaba diğer kullar hakkını helal etmeyebilir mi.

cehennem hazırlanır ve cennet türlü türlü nimetleriyle süslenirken üstelik bizler kıyamet günü Yüce Allahın zatını da görücek ve bildiğimiz her doğruluğa şahit olacak iken, ben pek ihtimal vermiyorum.

yani diğer bir başlık ta belirttiğim üzere , Said Nursiye bu konuda fikren yüksek oranda katılıyorum.

selamlar..
@blue
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 18-12-2020, Saat:02:15 PM, Düzenleyen: blue.
Yönetici
Aleykümselam

Zulme uğrayan kişi zulmeden kişiye hakkını helal etse iki kişi arasında alacak verecek kalmaz lakin zulmeden kişi zulmettiği için yine bedelini ödeyecektir.
Sabret,    Şükret,    Seyret...
Bunu ilk beğenen sen ol.
قید آزادی
Hiç bir zulm yerde kalmaz
kişi hakkını helal etse dahi Allah gönül kırgınlığının da hesabını sorar
ne demişler etme bulma dünyası
eden bulur illaki
لَمْ اَكُنْ بِدُعَٓائِكَ رَبِّ شَقِيًّ
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.