GÜNÜMÜZDE İSLAMİ EĞİTİM KURUMLARI
Bu gün ülkemizdeki insanların dinimizi nasıl ve ne yolla öğrendiklerini ve nasıl dini eğitimaldıklarını, toplulumuzdaki islami eğitimin genel olarak nasıl yapıldığını veya elde edildiğini incelemeye aldığımız da görüyoruz ki , 3 temel yol veya metod vardır,
1) Aile içi eğitim
2) Klasik islami eğitim kurumları
3) Bilimsel islami eğitim kurumları
AİLE İÇİ EĞİTİM :
Ülkemiz insanının çok büyük bir bölümü, köylerde,kasabalarda,
büyük kentlerin varoşlarında yaşayan insanlarımız,namaz dualarını,
büyüklerinden veya basit resimli namaz kitaplarından öğrenmkete
aynı şekilde büyükleri ile beraber oruç tutmaktadırlar. Dini bilgileri
sadece camiya gittiklerinde ,cami imamının verdiği vaaz ile sınırlı
kalmaktadırlar.
Bu insanlarımızdan Kuranı Kerimin türkçesini okuyarak
tenel islami bilgileri edinebilenler yok denecek kadar azdır...
Bu kesim insanları fitre ve zekat verme değil alma ihtiyacındadırlar.
Hac farizası ise sadece kasabalarda mali durumu müsait olanlardan
kısıtlanmış hac ibadetine ancak resmi müsaade çıktığı takdirde
gidebilmektedirler.
KLASİK İSLAMİ KURUMLAR :
Bunlar genel olarak bazı büyük şehirlerimizde bulunan cemaatler ve tarikatlar vasıtayla bu tür kurumlarda verilen eğitimdir.
Bu kurumlara genellikle, eğitimi ilkokul veya ortaokul sıralarında kalmış bu nedenle İmam hatip liselerine veya ilahiyat fakültelerini gidebilme imkanı bulunmayan, dini eğitim alma arzusu olan kişiler devam etmektedirler.Bu tür eğitimin temeli NAKİL denilen metoda dayanmaktadır.
Bu metodun temeli ise 500-1000 yıl önce yaşamış olan islam alimlerinin yorumları,fikirleri,karar ve hükümlerinin sabit,değiştirilemez,kalıplaşmış prensiplere bağlı bir bilgi birikimi olarak nesilden nesile aktarılmasıdır.
Bu eğitim sisteminde, öğretici olan imam veya mürşidin verdiği bilgilere itiraz edilemez,tartışılamaz, farklı bir fikir ileri sürülemez ve yanlış veya doğruluğu sorgulanamaz,aynen kabulü şart olan bilgilerdir.
Bu sistem tarih içinde diğer müsbet ilimlerin gelişimini, toplum yaşam şartlarındaki müthiş değişimi dikkate almaz, nakil bilgilerin değişmezliği ve sorgulanamazlığını temel kural olarak kabul eder..
BİLİMSEL İSLAMİ KURUMLAR:
Bunlar bilidiği gibi akademik, asrımıza uygun eğitim kurumlarıdır ki ,bu gün ülkemizde imam hatip liseleri ve ilahiyat fakülteleri olarak faaliyet göstermekteHer iki kurum da dini eğiyim veren elemanlar yetiştirmekte, ayrıca ilahiyat fakültelerindeislami ilimler 15-20 bilim dalına ayrılarak üstün düzeyde çok geniş araştırma çalışmaları yapılmaktadır..
Bu eğitim kurumlarının temel prensibi ise geçmişten klasik eğitim metodundan farklı olarak günümüze nakledilmiş tüm bilgilerin SORGULANMASI ve bu bilgilerin bilimsel metodlarla incelenmesi ve araştırılmasına dayanmaktadır.
Bilimsel eğitim kurumlarının bir başka işlevi ise 1000 yıl öncesine göre içinde yaşadığımız zamanın yaşam şartları, ilim, teknolojinin çok büyük ölçüde ilerlemiş ve gelişmiş olması 1000 yıl öncesi islami YORUMLARIN günümüz şartlarına göre yeniden yorumlanması veya diğer bir ifade ile güncellenmesini temel edinmiş olmasıdır...