You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Günaha Girdim mi ? Yardım

Yeni Üye
Selamun Aleyküm din kardeşlerim.Ben yaklaşık 3 gün önce hasta oldum ve oruç tutamadım doktor iğne , hap vb. verdi.Ben kendimi iyi hissettim o yüzden oruç tuttum niyet ettikten 3 saat sonra sabah birden uyandım boğazım şişmiş ve kupkuru ben dayanamıyordum suyu aldım yanıma dayanamadım bozdum orucumu şu an bile boğazım rahatsız acaba ben günaha girdim mi ? kefaleti kaç gündür ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
RE: Günaha Girdim mi ? Yardım
Aleyküm selam, erkenciyim, sorunuzu gördüm, bu hususta uzman kardeşlerimiz vardır ama sizi rahatlatmak adına şunları söyleyebilirim:

Önce ayet:
“Orucu sayılı günlerde tutun. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutsun…

Ramazan öyle bir aydır ki Kur’an o ayda indirilmiştir. O insanlara yol gösterir. Onda doğru yolun açık belgeleri vardır, iyiyi kötüden ayırır. Sizden kim bu aya erişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta olur veya yolculukta bulunursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutsun. Allah size kolaylık ister, zorluk istemez. Bu kolaylıkları, sayıyı tamamlamanız ve size yol gösterdiğine karşılık onu ululamanız için meşru kılmıştır; ola ki şükredersiniz.” (Bakara, 2/184-185)

Ayetin ışığında denebilir ki oruçluyken hastalanan kişiler ilaç içmek maksadıyla oruçlarını bozabilirler.Yerine kaza orucu tutmanız yeterlidir.

Bir de hadis:
Câbir b. Abdillah radıyallahu anhtan rivâyete göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Fetih yılı Mekke’ye doğru yola çıkmıştı. Kurau’l-Gamîm denilen yere varıncaya kadar kendisi de ashabı da oruçlu idiler. Resulullah’a: “Oruç insanlara zor geliyor, onlar sizin yaptığınıza bakıp duruyorlar.” Denildi. Resulullah da ikindiden sonra bir bardak su istedi ve insanların gözü önünde içti. Bunu görenlerin bir kısmı oruçlarını açtılar, bir kısmı ise oruca devam ettiler. Bir kısım ashabının oruçlarına devam ettikleri haberi kendisine ulaşınca: “Onlar itaat etmiyorlar, isyan etmişlerdir.” buyurdular. (Müslim, Sıyâm, 90 (1114); Tirmizi, Savm 18.)

bu hadis, hasta veya yolcu iken oruca devam etmesi halinde bünyesi zarar görecek olanların oruca devam etmemesini beyan etmektedir. Bu durumda olan kimselerin oruca devam edip bünyelerine zarar vermeleri, “isyan” sayılmıştır. Oruç tutmaları halinde bünyeleri zarar görmeyecek olan hasta ve yolcuların ise –ayette de belirtildiği gibi- oruç tutmaları daha iyidir.

Bu arada geçmiş olsun.Allah şifalar versin.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 10-07-2014, Saat:07:30 AM, Düzenleyen: Zehan.
Profesör
Zehan gereken cevabı vermiş

Ramazan dan sonra kaza edersin
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Ruhumuz Yeter...
dedikleri gibi ramazandan sonra iyilesince kaza yaparsin
&& Ağlamak istiyorsanız sakın yapmayın. Çünkü bir yerlerde sadece sizin bir gülüşünüz için, Yaşayan birileri mutlaka vardır !!! &&
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Evet gerek yok.Ramazandan sonra sadece tutamadığın günlerin kazasını yaparsın.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 10-07-2014, Saat:01:35 PM, Düzenleyen: Zehan.
Forumcu
kasten yeme içme ile 61 olacağına dair islam dininde bir ayet ya da hadis yok. çok araştırdım ama bulamadım bu yüzden imam şafiide hanefilerin bu görüşünün yanlış olduğunu söylüyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.