You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

..gül verenin elinde gul kokusu kalir..

..Edep Ya Hu..

Uzun yıllar önce Çin’de Li Li adlı bir kız evlenir ve aynı evde kocası ve kaynanası ile birlikte yaşamaya başlar. Lakin kısa bir süre sonra kayınvalidesi ile geçinmenin çok zor olduğunu anlar.

İkisinin de kişiliği tamamen farklıdır. Bu da onların sık sık kavga edip tartışmalarına yol açar. Bu, Çin geleneklerine göre hoş bir davranış değildir ve çevrede tepkiye karşılanır. Birkaç ay sonra bitmez cehennem haline gelmiştir. Artık bir şeyler yapmak gerektiğine inanan genç kadın, doğru babasının eski bir arkadaşı olan baharatçıya koşar ve derdini anlatır. Yaşlı adam ona bitkilerden yaptığı bir öz hazırlar ve bunu 3 ay boyunca her gün azar azar kaynanası için yaptığı yemeklerin içine koymasını söyler. Zehir az az verilecek, böylece onu gelininin öldürdüğü belli olmayacaktır. Yaşlı adam genç kıza kimsenin ve eşini şüphelenmemesi için kaynanasına çok iyi davranmasını ona en güzel yemekleri yapmasını söyler.

Sevinç içinde eve dönen Li Li, yaşlı adamın dediklerini aynen uygular. Her gün en güzel yemekler yapıyor, kaynanasının tabağına azar azar zehir’i damlatıyordu. Kimseler şühelenmesin diye de ona, çok iyi davranıyordu.

Bir süre sonra kayınvalidesi da çok değişmişti ve ona kendi kızı gibi davranmaya başlamıştı. Evde artık barış rüzgarları esiyordu. Genç kadın kendisini ağır bir yük altında hissetti. Yaptıklarından pişman bir vaziyette baharatçı dükkanının yolunu tuttu ve yaşlı adama şu ana kadar kaynanasına verdiği zehirleri onun kanından temizleyecek bir ikisir yapması için yalvardı. Yaşlı kadının ölmesini artık istemiyordu.

Yaşlı adam yaşlı, gözlerle karşısında konuşup duran Li Li’ye baktı ve kahkahalara gülmeye başladı:

Sevgili Li Li, dedi. Sana verdiklerim sadece vitaminlerdi. Olsa olsa kayınvalideni sadece daha da güçlendirdin, hepsi bundan ibret. Gerçek zehir ise senin beyninde olandı. Sen ona iyi davrandıkça o da dağıldı ve yerine sevgiye bıraktı; böylece siz gerçek bir ana kız oldunuz, dedi.

Kıssadan hisse:

Eski bir Çin atasözü şöyle der:

"Gül verenin elinde gül kokusu kalır. Sevilen insan, sevgisini insanlara veren insandır.

...alinti...

...Öyle garip bir dünya...
...Olmaz dediğin ne varsa olur...
...Düşmem der düşersin...
...Şaşmam der şaşarsın...
...En garibi de budur ya;...
...Öldüm der durur yine de Yaşarsın...

Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
RE: ..gül verenin elinde gul kokusu kalir..
Ne güzel değil mi..
.. Gül verenin elinde gül kokusu kalir..,

Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
..yillar once bir yazi okumustum..
..cok manidar..
..sevdiklerinize gül verin..
..gül yok ise gül'üveringülücük..

Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
..dimi kesin kesingülücük
bak taaa nerelere ulasmis sözüngülücük

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
sozlerımın bu kadar benımsınmıs oldugunu gormek benı mutlu edıyor Sad
aman Allahım,yoksa ben cevher mıyım :D
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
Cevher mi:-)
Guluyorumgülücük

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.