“ Bir gün güzel yüzlü bir hristiyan gördüm. Güzelliğinden hayrete düştüm. Karşısında durup hayret ve dehşetle hristiyanın cesedinin güzelliğini temaşa ederken, o anda, Cüneyd Hazretleri yanımdan geçti. “ üstad dedim, hiç şüphe yok ki Cenab-ı Allah, şu güzel yüzü cehennemde yakmaz.” Cüneyd k.s. dedi; “ Bu görüş, bu anlayış bu düşünme senin nefsinin pazarından yayılmış olan halinden bir misaldir.
Bu bakış ibret değildir. Eğer sen nakıştaki ibreti anlamak için baksaydın, kainatın her noktasında Allan’ ın azametine şahit milyonlarca meseleyi ibret ile bakarda anlardın. Sen böyle yapmakla ibret nazarı ile bakmadın. Nefsinin güzele karşı meylinden, o güzelliği cesedin ele temaşa etmesinden dolayı baktın. Sen bir saygısızlığından ve Allah’ ın azametine nefsani bakış ile yaptığın iftiradan muhakkak bir azap çekip de başına bir musibet getireceksin.” Deyip üstat gitti.
Ben hafız idim bir anda Kur’an-ı unuttum, ezberimden çıktı. Günlerce gözyaşı dökerek, ağlayıp, tövbe ettim, İhsan ilaniye eski halime rucü ettim. şimdi hiçbir şeye bakmaya cüret edemiyorum. Eşyaya bakmakla vakit kaybedeceğimi anlıyorum. Kendimde eşyaya bakacak kudreti göremiyorum.
.......
(Ey Resulüm, müminlere söyle, harama bakmasınlar ve avret yerlerini haramlardan korusunlar! İmanı olan kadınlara da söyle, harama bakmasınlar ve avret yerlerini haramdan korusunlar!) [Nur 30]
(Erkeğin kadına, kadının da erkeğe [şehvetle] bakması haramdır.) [Taberani]
(Harama bakmak, şeytanın zehirli okudur. Allahü teâlâdan korkup yabancı kadına bakmayana, zevkli bir iman nasip olur.) [Ramuz]
(Yabancı kadına şehvetle bakanın gözleri ateşle doldurulup, Cehenneme atılır, onunla toka edenin kolları ensesinden bağlanıp, Cehenneme sokulur, lüzumsuz ve şehvetle konuşan, her kelimesi için, bin yıl Cehennemde kalır.) [R.Nasıhin]
iktibas
“Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes