Yaşanan terör olayları nedeniyle kan ağlayan Cizre'de mağdur vatandaşlara yönelik yardımlar da durma noktasına geldi. Saldırılar nedeniyle yardım yapabilecek güçteki vatandaşların bölgeyi terk ettiğini anlatan Cizre Nuh Gıda Bankası Derneği Başkanı Yusuf Özalp, “Geçen bayram 800 aileye kurban yardımı yapmıştık. Bu yıl 80 aileye yardım yapamıyoruz. Saldırılardan sonra yardımlar durdu” dedi. PKK'nın ilçede estirdiği terörden ötürü ailelerin bir bir Cizre'yi terk ettiğini anlatan Özalp, yaşanan durumu şu sözlerle anlattı:
ELDE AVUÇTA YOK
“Mağduriyetler artıyor. Bu çaresizliği gördükçe kahroluyoruz. Bugün 4 aile eşyalarını yükleyip gitti. Bu aileler Cizre'nin hatırı sayılır, vatandaşına destek olan insanları. 3 yıl önce 2 bin aileye yardım ulaştırıyorduk. Şu an gıda bankamız boş. Sürekli yardıma ihtiyacı olan aileler var, insanlar bizden yardım bekliyor, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sıkıntılı süreç nedeniyle işadamları da gidiyor. Onlara ulaşamıyoruz. İnşaat sektörü durdu, işadamları 'iş alamıyorum nasıl yardım yapayım' diyor. Düzenli geliri olan bölge insanı da Ramazan Bayramı'ndan bu yana 20 gün kadar dükkan açabildi. İnsanların kapısını çalıyoruz. Ancak kimsenin elinde avucunda bir şey yok. Eskiden 5 lira yardım yapan şimdi 1 lira veremez oldu. Buraya yardım lazım. Özellikle kuru gıda ve un ihtiyacı var. Cicili biçili hediyeler gönderildiğinde çocuklar, un gönderildiğinde ise anneler seviniyor. Zor durumda olan insanlar gelip bana dertlerini anlatıyor, onlarla birlikte ağlıyoruz. Yardımlar geldiği takdirde ailelere ulaştırmaya hazırız.”
Her şeyi satıp gidiyorlar
Yusuf Özalp'in anlattıkları bölgede yaşanan sıkıntının boyutunu gözler önüne seriyor: “Cizre'nin köklü ailelerinden birine mensup çok yardımsever bir işadamı vardı. 150 caminin lavabolarına bakım yaptırarak cami cemaatini rahat ettirmişti. Bu kişinin ihracat için 70 adet TIR'ı vardı. Yaklaşık 140 aileye yalnızca TIR'larıyla istihdam sağlıyordu. Yaşanan olaylardan sonra tüm TIR'larını zarar ederek sattı, şirketlerini kapattı ve bölgeyi terk etti.”