You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Profesör
felsefe nedir?
Düşünbilim veya felsefe, sözcük kökeni olarak Yunanca seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin. Buna göre, felsefe Yunanlılar için, ‘bilgelik sevgisi’ ya da ‘hikmet arayışı’ anlamına gelmiştir. Başlangıçtaki bu özgün anlama göre, her türden bilimsel araştırmacıya filozof adı verilmiştir.

Felsefe varlık ve düşünmeyi oluşturan ilkeler, gerçeklik ve nedenselliğin araştırılmasıdır. belirli bir konuda yoğun ve sistematik düşünmektir.Çoğunlukla büyük filozofların çalışmalarının toplamına denilir. Filozoflar tarafından ortaya atılmış çeşitli soruların cevaplarının aranması anlamına gelir. Bir diğer tanımı bir tür kritik, yaratıcı düşünmedir.Bu anlamların herhangi biri ayrı olarak düşünülemez.

Bu vikipedi nin açıklaması ben daha farklı biliyorum gülücük siz ne düşünüyorsunuz felsefe hakkında ??
Alnım rüzgarlara açık
Kor kaynar yüreğimde
Umutlar sevinç içinde
Kan dolan gözlerimde..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
RE: felsefe nedir?
felsefe bence çok saçma ders...

içeriği cidden çok saçma öğrencilere işkence çektirmek için düzenlenen bi ders sadecegülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Halk arasında Felsefe'yle uğraş boş işler olarak görülür genelde Felsefeciler de işgüzar tipler pek somut gelmez onlara yani derler ki böyle elle tutulur şeylerle uğraşmak lazım gibisinden Tıp, Mühendislik, Ticaret, Bilim v.s

ama bilmezler ki bunların temeli olan Matematik aslında bir felsefedir ve illk olarak felsefe olarak geliştirilmiştir. Bulanlar da Felsefecidir. Smile

Sosyal ve Beşeri bilimlerin gelişmesinin temelinde felsefeciler Filozoflar vardır

Felsefeye çok saçma demek aslında Matematik çok saçma, düşünmek çok saçma Bilim çok saçma demek gibi bir şeydir gülücük

ama tabiki bizim burdaki Milli Eğitim Müfredatı her konuda saçmalıdığı için bu konuda daki müfredatında da saçmalamış olabilir o onun suçu gülücük

Felsefe = Bilim
Felsefe = Düşünmek...

demektir, bunlar içinde "belli bir seviyede" "Akl" gereklidir, aklını kullanmayan için felsefe bir şey ifade etmez...

Dünyanın gelmiş geçmiş en akıllı adamları Felsefeye bulaşmıştır ki "Filozof" denmiştir o kişilere...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-05-2008, Saat:02:38 PM, Düzenleyen: seminal.
MüslümAnarşist
Felsefenin tam zıttında; bilgeliğin, sözde eksiksiz olarak, elde bulunduğuna inanma vardır. Bu da akıl ve gözlemden çıkarılmamış olan, olduğu gibi benimsenen inanç.. Ortaçağ Avrupası

( acil işim çıktı devamı gelecek.. )
Sevgilim, eylem güzelim benim!
Yitik bir ülkeyi korumaya değil,
Yeniden kurulacak bir ülkeyi
Aşkla örmeye benzer devrimci olmak....
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Cvp: RE: felsefe nedir?
zülcenaheyn Adlı Kullanıcıdan Alıntı:aman ya saçmaliktan başka bir şey diyemiyorum akşam felsefe çöze çöze şaşkoloz oldum beni sinir ediyoo bu felsefeSad

aysesena Adlı Kullanıcıdan Alıntı:felsefe bence çok saçma ders...

içeriği cidden çok saçma öğrencilere işkence çektirmek için düzenlenen bi ders sadecegülücük

Eğer felsefeye ders olrak bakarsanız gerçekten berbat bi ders.Yani türkiye şartlarında her ders gibi o da bir garip.. Ama bakış açınızı değiştiirin çok güzel ve zevkli birşey olduğunu göreceksiniz.

Bunu şu örnekle size açıklamak isterim. gülücükBu sene 1. dönem hocamız bize felsefe yi ders gibi değil de felsefe gibi işliyordu çok zevk alıyorduk sınıf olrak ve notlarımız çok yüksekti. benim mesela 100 üzerinden 5 düştü. Ama ikinci dönem değişti ve BAYAN bi öğretmen geldi.Her bayan gibi o da kuralara göre işini yapıyodu ve DERS işledi sona ben yazılıdan 52 aldım Tongue Allah'a çok şükür tekrar değişti ve felsefe yapan yeni bir erkek hoca geldi :D
Alnım rüzgarlara açık
Kor kaynar yüreğimde
Umutlar sevinç içinde
Kan dolan gözlerimde..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
seminal Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Halk arasında Felsefe'yle uğraş boş işler olarak görülür genelde Felsefeciler de işgüzar tipler pek somut gelmez onlara yani derler ki böyle elle tutulur şeylerle uğraşmak lazım gibisinden Tıp, Mühendislik, Ticaret, Bilim v.s

ama bilmezler ki bunların temeli olan Matematik aslında bir felsefedir ve illk olarak felsefe olarak geliştirilmiştir. Bulanlar da Felsefecidir. Smile

Sosyal ve Beşeri bilimlerin gelişmesinin temelinde felsefeciler Filozoflar vardır

Felsefeye çok saçma demek aslında Matematik çok saçma, düşünmek çok saçma Bilim çok saçma demek gibi bir şeydir gülücük

ama tabiki bizim burdaki Milli Eğitim Müfredatı her konuda saçmalıdığı için bu konuda daki müfredatında da saçmalamış olabilir o onun suçu gülücük

Felsefe = Bilim
Felsefe = Düşünmek...

demektir, bunlar içinde "belli bir seviyede" "Akl" gereklidir, aklını kullanmayan için felsefe bir şey ifade etmez...

Dünyanın gelmiş geçmiş en akıllı adamları Felsefeye bulaşmıştır ki "Filozof" denmiştir o kişilere...

alkışSmile alkışSmile bu başlığı açmakta yönetim geç bile kalmış.. gülücük

Ama şuna katılmıyorum "Felsefe = Bilim". Evet bilme yardımcı bir daldır ikisi birbiriyle ilişkilidir ama ikisinin eşit olduğunu söylemek hem bilme hem de felsefete haksızlık olmaz mı ?

Şimdi aklıma şu geldi: Bilim mi önce ortaya çıkmıştır -yani bilimsel araştırma demek daha doğru olur herhalde- yokda felsefe mi ?? bilgisi olan var mı ??
Alnım rüzgarlara açık
Kor kaynar yüreğimde
Umutlar sevinç içinde
Kan dolan gözlerimde..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
atesdevrimi Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Felsefenin tam zıttında; bilgeliğin, sözde eksiksiz olarak, elde bulunduğuna inanma vardır. Bu da akıl ve gözlemden çıkarılmamış olan, olduğu gibi benimsenen inanç.. Ortaçağ Avrupası

bu da çok güzeldi... devamını bekliyorum gülücük
Alnım rüzgarlara açık
Kor kaynar yüreğimde
Umutlar sevinç içinde
Kan dolan gözlerimde..
Bunu ilk beğenen sen ol.
...DeRsAaDeT...
atesdevrimi Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Felsefenin tam zıttında; bilgeliğin, sözde eksiksiz olarak, elde bulunduğuna inanma vardır. Bu da akıl ve gözlemden çıkarılmamış olan, olduğu gibi benimsenen inanç.. Ortaçağ Avrupası

herçağ da felsefi görüşler değişmiş dediğiniz gibi ortaçağ avrupasi yani dogmatik düşünce.bir şeylere körü körüne bağlanma..gerçi bu felsefenin genelinde var..çünki fiozoflar savunduklari düşünceye en başta görü körüne bağlanmişlar..mesela septisizm..adini hatirlamadiğim bir filozofa öğrencisi gelir kapiyı çalar..içeriden kimsin diye ses gelir..öğrenci cevaplar "benim"..filozof olmadi diyerek öğrenciyi geri yollar..belirli bir süre sonra öğrenci tekrar gelir..yine kimsin der..öğrenci bu kez "sanirim ben!"diye cevap verir..filozof işte şimdi oldu der..bu örnekteki gibi kendilerinden bile şüphe edecek duruma gelmişler..bu sadece septisizim..daha bir sürü felsefi yaklaşim var..bence her izim dogmatik bir anlayiş sergiliyor benim için saçma olan da bu..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
gülsevrâ Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
seminal Adlı Kullanıcıdan Alıntı:

alkışSmile alkışSmile bu başlığı açmakta yönetim geç bile kalmış.. gülücük

Ama şuna katılmıyorum "Felsefe = Bilim". Evet bilme yardımcı bir daldır ikisi birbiriyle ilişkilidir ama ikisinin eşit olduğunu söylemek hem bilme hem de felsefete haksızlık olmaz mı ?

evet haklısın haksızlık olur ben burda kastedeyim derken yanlış tesbitte bulunmuşum, ama şuna da katılmayorum Bilime yardımcı bi dal değildir Bilim onun koludur ağaç kavram olarak Felsefedir Bilm dalıdır...
dediğim gibi Bilimin temeli Felsefeye dayanır bu daha doğru olur.

Felsefe > Bilim

Felsefe kapsar Bilim...

Felsefe bilimsel değildir ama felsefe bilimi kapsar...

"Bilim mi önce ortaya çıkmıştır -yani bilimsel araştırma demek daha doğru olur herhalde- yokda felsefe mi ?? bilgisi olan var mı ?? "

Bilim Bilimsellik: belli kurallara bağlı, sistematik sonradan geliştirilmiş bir metoddur..
felsefe de bir disiplin vardır ama sistamatik, kurallı, bir süreç değildir. bilginin peşinden koşturur ama sistematik somut gözlemlere deneylere dayanmaz, düşünsel bir süreçtir bu yüzden İlk insandan beri vardır...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-05-2008, Saat:08:42 PM, Düzenleyen: seminal.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.