You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Fî-Zılâli’l-Kur’an- Kur'anın gölgesinde

-İKRA-
Şehid Prof. Seyyid Kutub'un (Allah ona rahmet etsin) büyük eseri
Fî-Zılâli’l-Kur’ân isimli tefsirin önsözünden kalbe şifa cümleler:

Kur'anın gölgesinde hayat bir nimettir.Bu nimeti ancak tadanlar bilir.
Ömrü yükselten, safiyete ulaştıran ve mübarek kılan bir nimet...
Hamd olsun Allah'a, bana Kur'anın gölgesinde bir müddet yaşamayı lütfetti.
Orada hayatımda hiç tatmadığım nimetleri tattım.

Hayatı yükselten, onu sadeleştiren,
ve mübarek hale getiren bu nimetin lezzetini orada hissettim.
Şu mübarek Kur'an-ı mübini vasıta kılıp benimle konuşan Allahu Teala'nın sözlerini duyarak, işiterek yaşadım orada.Ben ki, basit ve aciz bir kul...

İnsana yapılan bu ulvi ve yüce ikram, ne lütuftur!
Hayatın bu kitap vasıtasıyla vardığı o yükseklik, ne yüksekliktir!
Kerem sahibi Halık'ın insanoğluna bahşettiği bu kıymetli makam, ne makamdır!

Bu ne huzur, bu ne ferahlık, bu ne cana yakınlık ve bu ne güvendir ki, şu canlı, geniş, şumullü ve kamil tasavvur onu kalbe aktarmaktadır.
Kur'anın gölgesinde yaşarken, insanın bidayette de, nihayette de beşer tarafından kendisine takdir edilen bütün kıymetlerden daha da üstün olduğunu gördüm.

O, Allah'ın ruhundan bir nefha ile vücud bulan bir insandır.
' Artık onu tamamlayıp da ruhumdan ona üfleyince, derhal ona secdeye kapanın.' ( Sad- 72 )
İşte o, bu nefhadan dolayıdır ki; yeryüzünde Allah'ın halifeliğini yapmaktadır.
Allah ondaki bu nefhayı, Allah ile alakalı akidenin mihveri kıldı.
Mü'minin vatanı da, milleti de, ailesi de akidesidir.

Mü'min, geçmiş zamanın derinliklerinden uzayıp gelen köklü bir nesebe sahiptir.O,kıymetli bir kervanın rehberlik ettiği değerli kafileden bir ferttir:
Hz. Nuh'lar, Hz. İbrahim'ler, Hz. İsmail'ler, Hz. İshak'lar, Hz. Yakup'lar, Hz. Yusuf'lar, Hz. Musa'lar, Hz. İsa'lar ve Hz. Muhammed (A.S ) kervanı...
Bu kervan sapıklıkla, körlükle, isyanla, ihtirasla,işkenceyle,zulümle, tehditle ve sürülüp kovulmakla karşılaştı...

Fakat bu kervan, kalben mutmain, Allah'ın muzaffer kılacağından emin, hep Allah'a bağlı, her an Allah'ın doğru ve şüphesiz vaadini bekliyor ve adımlarını sebatla atarak yoluna devam ediyordu...

Kur'anın gölgesinde geçirdiğim hayat müddetinde eriştiğim kat'i netice şu oldu: Yeryüzünde ıslahatın sağlanabilmesi,
şu beşerin huzura erebilmesi, şu insanoğlunun güven ve gönül rahatlığı içinde yaşayabilmesi,
hayatın fıtratıyla tabiatın akışı arasında bağdaşma,nezahet ve yükselişin tahakkuk edebilmesi ancak ve ancak Allah'a dönmek ve O'na yönelmekle mümkündür...

Allah'a dönmenin ise bir tek çaresi ve bir tek yolu vardır.Başka yoktur.Tekdir bu yol, ve bu çare:
Bütün hayatı , Allahu Teala'nın Kitab-ı Kerim'inde beşeriyet için çizdiği nizama döndürmektir...
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Fî-Zılâli’l-Kur’an- Kur'anın gölgesinde
......Fî-Zılâli’l-Kur’ân-ı diğer tefsirlerden ayıran bir özelliğide Seyyit Kutubun onu zindanda iken yazmış olması..Fî-Zılâli’l-Kur’ân'ı okurken şunu düşünürüm "hiç Kur'an davası uğruna zindanlara düşmüş işkenceler görmüş ve zindanın soğuk duvarları ile başbaşa iken kan ve can ile yazılan bir tefsir ile, Kur'an adına bir sıkıntıya düşmemiş, evlerinde, sıcak , konforlu odalarda yazılmış tefsir ile bir olabilir mi?" Allah sizdende büyük alim Seyyit Kutup'tanda razı olsun kardeşim...

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Âmin ecmain,
Gül-i cennet kardeşim.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
SEYYİD KUTUP rahmetlinin, şehidin, eserleri de, sözleri de kıymetlidir. illa motomot alacak, her dediğine noktasına virgülüne mutlak evet diyecek değiliz ama hakikatte hakikatli hakkaniyetli şerefli ve asil bir dava adamıdır, aydındır. kalbi ve derin teşekkürler güzel insan. selam dua muhabbet.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.