"Kulumuz Eyyub'u da an. Bir zaman o, Rabbine şöyle nida etmişti: "Meşakkat ve acı ile bana şeytan dokundu."
Selam
Kuranın genelinden çıkardığım sonuca göre Şeytanın İnsan üzerinde fiziksel bir tesiri yoktur. Sadece kendisine uymaya meyilli olan kişileri vesvese ve fısıldamak yoluyla saptırarak zarar verir. Ama Hz. Eyüp ile ilgili yukarıdaki ayette anladığım kadarıyla Şeytanın Heyüp A.S'a fiziksel olarak da zararı dokunmuş. Şeytandan kaynaklı sebeplerle sıkıntı verici bir hastalığa kapılmıştı. Daha öncesinde de servetiyle ve ailesiyle ilgili de zarar görmüştü diye hatırlıyorum.
Bu ayetlerden Şeytanın kendine uymayanlara herhangi bir tesiri olamayacağını anlıyorum...
15:42 - "Sana uyan azgınlardan başka, kullarımın üzerinde hiçbir nüfuzun yoktur."
16:99 - Şüphesiz ki iman edip de Rablerine tevekkül edenler üzerinde o şeytanın hiçbir nüfuzu yoktur.
16:100 - Şeytanın nüfuzu, ancak onu dost edinenlere ve Allah'a ortak koşanlaradır.
17:65 - Doğrusu benim (ihlaslı) kullarım üzerinde senin hiçbir hakimiyetin yoktur. Vekil olarak Rabbin yeter.
Sonuçlandıramadığım detay şudur: Şeytan fiziksel zarar veremez ise Eyüp A.S'a olan nedir. Ya da şeytan fısıldamaktan daha fazla fiziksel hastalığa da sebep olabiliyor muymuş?